واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: دفـاع هندي
شطرنج از كجا آغاز شد؟ براي بسياري از كساني كه اين ورزش را در بالاترين و وسواس برانگيزترين سطوحاش بازي ميكنند مسأله تنها يك سؤال تاريخ نيست ـ بلكه يك مسأله مالكيت وتفوق است. ما آنقدر در اين جهان 64 مربع سياه و سفيد گم شدهايم كه دوست داريم فكر كنيم هر حركتي كه انجام ميدهيم جهان را به شكلي كه هست تغيير خواهد داد. بنابراين براي روسها آسان است كه تصور كنند شطرنج زماني آغاز شد كه آنها شروع به بازي آن كردند. در سال 1991 در اولين مسابقات بينالمللي كه در رجيواميلييا در شمال ايتاليا شركت كردم. يك استاد بزرگ روس با فروتني به من گفت من ميتوانم در نهايت يك بازيكن قهوهخانهاي شوم، چون در مكتب شطرنج شوروي كه در آن زمان بر اين ورزش حكومت ميكرد شاگردي نكرده بود. من با غرور يك جوان (در آن زمان 21 سال داشتم) با خود فكر كردم «مگر ما هنديها شطرنج را اختراع نكردهايم؟ چرا من نبايد براي رسيدن به اوج اين ورزش مسيرم را خودم انتخاب كنم؟»
17 سال طول كشيد تا من اين مسير را پيدا كردم و در اين مدت صدها گفتگو درباره اصل و نسب شطرنج ـ با بازيكنان، طرفداران، مقامها، رانندههاي تاكسي، سلمانيها و كي ميداند چه تعداد مردمي كه در يك هواپيما كنارم نشستند انجام دادهام. من شنيدهام مالكيت شطرنج از سوي روسها، چينيها، اوكراينيها، عربها، ايرانيان، تركها، اسپانياييها و يونانيها ادعا شده است. نظر خود من اين است كه اين ورزش به هر كسي كه آن را بازي كند تعلق دارد، اما به سؤال اصل و نسب آنها، آسان ميتوان پاسخ داد: شطرنج از هند ميآيد.
ادعاي ما بر پايه تفوق استوار نيست ـ اگرچه مكتب هندي اكنون بازيكنان خيلي خوبي بيرون ميدهد، از جمله «اهن» شماره 1 جهان را! بعضي از قديميترين اشارات به اين ورزش در متون باستاني هند پيدا ميشود. در حماسه بزرگ «رامايانا» (كه به گفته بعضي منابع بين 750 تا 500 سال پيش از ميلاد به طور شفاهي نقل شده است) سلطان ديو راوانا شطرنج را براي سرگرم كردن زنش موندوداري اختراع كرد. زن كه ذهن روشني داشت به سرعت او را شكست داد. مادربزرگم وقتي من در سن شش سالگي شروع به بازي اين ورزش كردم اين داستان را براي من تعريف كرد. شطرنج همچنين در آرتاشاسترا (قرن سوم پيش از ميلاد)، شايد قديميترين رساله سياسي جهان، مورد توجه قرار گرفته است. نويسنده آن، چاناكايا شطرنج را به عنوان يك بازي استراتژي جنگي معروف به چاتورانگا توصيف ميكند كه روي يك صفحه 8 در 8 بازي ميشود. فكرش را بكنيد اولين بازي واقعاً جنگي!
من معتقدم شطرنج در دوره امپراتوري ساسانيان از طريق آنچه اكنون افغانستان است به ايران وارد شد. گفته ميشود يك پادشاه هندي يك صفحه شطرنج به عنوان هديه براي همتاي ايراني خود فرستاد. اين بازي در دربار سلطنتي در تيسفون به نام «چترنگ» معروف بود. اعراب وقتي در قرن ششم ميلادي ايران را فتح كردند آن را ياد گرفتند (آنها آن را شطرنج خواندند) و وقتي قدم به شبه جزيره ايبري پا گذاردند شطرنج را به اروپا معرفي كردند. اين ورزش در اسپانياي عرب مغربي در خيابان بازي ميشد و بسيار محبوب بود. اين بازي هنوز هم در پاركها و ميدانهاي شهرهاي اطراف جهان انجام ميشود. ايبريا پس از فتح مجدد به وسيله نيروهاي كاتوليك به رهبري ملكه ايزابلا اول در قرن 15 دچار يك تغيير بزرگ شد ـ و شطرنج هم تغيير كرد. بر روي صفحه، وزير مهمترين مهره شد؛ فيل جاي شتر را گرفت و از جناحها به وزير و شاه حمله كرد. (شطرنج نوين هنوز با مقررات زمان سلطنت ايزابلا بازي ميشود) تقريباً در همين زمان نيز لوئيس راميرزلاسنتا بازيكن اسپانيايي نخستين كتاب را درباره تئوري شطرنج نوشت ـ موقعيت لاسنتا امروز هم به عنوان سنگ بناي پايان با حمله رخ و پياده باقي است.
از قضاي روزگار، روسيه ممكن است يكي از آخرين مكانها در دنياي قديم باشد كه شطرنج را احتمالاً از طريق مسير تجاري ولگا دريافت كرد. اين ورزش در جريان حكومت پطركبير محبوب شد. و معرفي با تأخير آن باعث نشد روسيه به ابرقدرت اين بازي تبديل نشود. اگرچه، در سال 2000 سرانجام يك هندي ـ مخلص شما ـ توانست عنوان قهرمان شطرنج جهان را به سرزمين مادري اين ورزش بازگرداند. من دوست دارم فكر كنم كه گردش زندگي من به شكلي در اين سفر شطرنج منعكس شده است ـ من اين بازي را در هند ياد گرفتم، بعد به اسپانيا نقل مكان كردم تا بتوانم در مسابقات دورهاي اروپا بازي كنم، و نخستين مسابقه قهرماني جهانم را در ايران بردم. وقتي مكان شما در تاريخ شطرنج با تصويري بزرگتر ارتباط دارد خيلي زيبا است. ويس واناتان آناند 39 ساله يك استاد بزرگ شطرنج هند و قهرمان كنوني شطرنج جهان است.
پنجشنبه 31 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 218]