واضح آرشیو وب فارسی:کيهان: كهنسالي؛اوج خودشناسي
به طور كلي ميانسالي به حد واسط جواني و كهنسالي گفته مي شود. بسياري افراد به اشتباه تصور مي كنند كه ميانسالي همان كهنسالي است و دوران ناتواني انسان و افتادن در سرازيري زندگي مي باشد. در صورتي كه بسياري افراد كارهاي مهم زندگي خود را در دوره ميانسالي انجام داده اند.
از طرف ديگر برخي افراد با اين تفكر كه دوران ميانسالي در سنين بالا خود را نشان مي دهد به ميانسالي رسيده اند اما بدون توجه به آن از بهداشت و تغذيه ميانسالي و به طوركلي شيوه هاي مفيد و مناسب زندگي دراين دوران غافل هستند.
شايد شما هم بخواهيد بدانيد آيا پا به مرحله ميانسالي گذاشته ايد يا خير؟ اين دوران از حدود 40سالگي (يا چند سال بالاتر) شروع شده و بخشي طبيعي از زندگي دوران بلوغ افراد را تشكيل مي دهد.
¤ احساسات دوران ميانسالي
- عدم رضايت از شرايط زندگي يا آنچه سالها طبق آن زندگي كرده ايد. حتي خود را خوشبخت مي ديديد.
- خسته شدن از افراد يا چيزهايي كه زندگي شما را مدتها تحت تاثير قرار داده اند.
- احساس تنوع طلبي و تمايل به كارهاي كاملا متفاوت با آنچه تاكنون انجام مي داديد.
- بازنگري در معني زندگي و ارزش تصميماتي كه سالهاي قبل به سادگي و راحتي مي گرفتيد يا از كنار آن مي گذشتيد.
- تامل راجع به اينكه چگونه انساني هستيد يا عمر خود را چگونه مي گذرانيد.
¤ ميانسالي فصل جديد مسئوليت
سنين ميانسالي اصولا همراه با مسئوليت پذيري است. پس نياز به تحسين و رضايت خاطر از ساختار زندگي نيز در آن احساس مي شود. افراد دراين دوران تمايل دارند تا وقتي زمان باقي است به ارزيابي امور خود بپردازند.
اخلاقيات در اين دوران ارزش مضاعفي پيدا كرده و تمايل به امور باقي و معنوي افزايش مي يابد.
به دليل تضادهاي ايجاد شده در باطن افراد برخي روانشناسان اين زمان را دوره بحران نيز ناميده اند.
¤ ريشه يابي تغييرات شخصيتي در ميانسالي
- تطبيق و هماهنگي دراين دوره افراد خود را در شرايط مختلف به جاي افراد گوناگون گذارده و مسائل را از ديد آنها بررسي كرده و سعي در تطبيق خود با وضعيت موجود مي كنند.
- خوديابي. در اين مرحله ماسكها كنار رفته و افراد خود واقعي شان را نمايان مي كنند. رفتارهاي ساختگي و تصنعي به حداقل مي رسد.
- اطمينان. احساس اطمينان نسبت به شخصيت خود با وجود بروز برخي احساسات موقتي و زودگذر و تمايل به بهتر شدن
- تعادل. شناسايي و غلبه بر تضادهاي موجود دروني و رسيدن به تعادل ميان آنها.
¤ شناسايي نشانه ها
ممكن است گاهي از خود بپرسيد «آيا من موفق هستم يا شكست خورده ام؟ « آيا سلامت هستم يا دچار اختلالاتي شده ام؟». و مسائلي از اين قبيل. البته نشانه ها ممكن است از مسائل جزئي تا اختلالات جدي را در بر گيرند اما به طور كلي نشانه ها شامل موارد زير هستند:
- احساس ضعف و بي حوصلگي و تحليل انرژي
- تمايل به استراحت در طول روز
- رنجش و حساسيت زياد به همراه دلخوري
- تمايل به خوردن زياد يا بي غذايي
- تغيير قابل ملاحظه در ميل جنسي
- تغيير قابل ملاحظه در توقعات و گاهاً جاه طلبي
¤ عوامل تشديد كننده
تغييرات جسمي و رواني كه در مرحله ميانسالي اتفاق مي افتد عموماً طبيعي است اما گاهي اوقات به واسطه مسائلي مهم مانند مرگ يكي از نزديكان - طلاق يا مشكلاتي كه براي اعضاي خانواده رخ مي دهد تشديد مي شود.
چنين مواردي به نوبه خود دشوار هستند چه برسد به اينكه در اين مرحله سني اتفاق بيفتد.
¤ غلبه بر بحران ميانسالي
غلبه بر بحران ميانسالي نياز به درمان و انرژي دارد. اما با مقداري تلاش مي توانيد به حس رضايتمندي رسيده و از زندگي خود بهره ببريد. ممكن است شما دچار علائم حاد جسمي نباشيد. انرژي خوبي داشته باشيد و از اندامي متناسب نيز برخوردار باشيد. اما بايد به جنبه هاي ديگر نيز توجه داشته باشيد:
- احساسات خود را شناخته و آنرا بپذيريد.
احساسات خود را سركوب نكنيد و امكان بروز آنها را به شيوه مناسب فراهم آوريد. زمان بيشتري براي گذرانيدن با همسر و فرزندان اختصاص دهيد. اهداف جديدي داشته باشيد. در صورت امكان به تفريحات گروهي و مسافرت بپردازيد.
- فعاليتهاي ورزشي را فراموش نكنيد.
هر چه سن بالاتر مي رود انعطاف پذيري بدن كمتر شده و به منظور جلوگيري از انواع دردها و مشكلات و فعال نگاه داشتن بدن ورزش بهترين چيز است. در ضمن شادابي خاصي كه پس از آن به فرد دست مي دهد نيز از اهميت قابل ملاحظه اي برخوردار است.
بسياري افراد تصور مي كنند با افزايش سن بايد فعاليتهاي خود را تا حد امكان كاهش دهند تا بدن سالم بماند درحاليكه اين طور نيست و بدن هر چه حركت بيشتري داشته باشد امكان فعاليت موثرتر را پيدا مي كند. از طرف ديگر احتمال ابتلاء به بيماريهاي قلبي و عروقي با حركات ورزشي كاهش مي يابد.
- تغذيه مناسب شامل تمام گروه هاي موادغذايي
سلامتي در گروي تغذيه سالم و مناسب از تمام گروه هاي موادغذايي است مشروط بر اينكه از هر گروه به تناسب شرايط فيزيكي و جسمي مصرف شود. بنابراين حذف كامل برخي گروه ها و موادغذايي توصيه نمي شود زيرا مانع رسيدن برخي ويتامينها و موادمعدني به بدن مي شود.
فقط نبايد در مصرف چربي- قند و كلسترول زياده روي كرد. به ويژه در افرادي كه دچار اضافه وزن هستند.
آيا ميدانيد كه فقط مصرف روزانه 100 كالري بيشتر از حد نياز موجب مي شود سالانه 5 كيلوگرم اضافه وزن پيدا كنيد؟ و براي سوزانيدن آن بايد روزي 20 تا 30 دقيقه پياده روي نماييد.
- به اندازه كافي استراحت كنيد.
توجه داشته باشيد كه كم خوابي عوارض جسمي و روحي زيادي به دنبال دارد و چنانچه دچار اختلال خواب هستيد نيز ورزش مي تواند به بهتر خوابيدن شما كمك كند.
سحر كمالي نفر
پنجشنبه 31 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: کيهان]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 205]