واضح آرشیو وب فارسی:مهر: گزارش تمرين تئاتر/جنگ اصليترين موتور نمايش "فصل خون" است
نويسنده و كارگردان نمايش "فصل خون" معتقد است بايد از دروغگويي در ژانر تئاتر جنگ و دفاع مقدس پرهيز كرد و با زاويه ديد جديد به توليد آثار در اين عرصه پرداخت.
به گزارش خبرنگار مهر، تلخيهاي جنگ در كنار دلاوري و رشادتهاي هشت سال دفاع مقدس منبع بسياري از آثار هنري در داخل و خارج كشور بوده و سالها است هنرمندان عرصههاي مختلف به خلق آثاري پرداختهاند كه بازگوكننده خاطرههاي تلخ آن زمان و از جان گذشتگي دليرمردان ايران زمين بوده است.
به زعم كارشناسان تئاتر نكته قابل توجه در زمينه فعاليتهاي صورت گرفته در عرصه هنر نمايش ژانر جنگ و دفاع مقدس تكراري بودن نگاه هنرمندان است كه در بيشتر مواقع نيز به سمت كليشهاي شدن پيش ميرود. اين روند باعث شده در اين زمينه كمتر شاهد بيان واقعيت و نگاه تازه به زواياي مختلف جنگ تحميلي باشيم.
تمرين نمايش "فصل خون"
البته آثاري ارزشمند نيز توسط هنرمندان ارزنده تئاتر به صحنه رفتهاند، ولي تعدادشان در قياس با پتانسيل موجود تئاتر كشور قابل قبول نيست. اين روزها ايوب آقاخاني كه در سالهاي اخير جايگاهي مناسب در عرصه نمايشنامهنويسي به خود اختصاص داده و "زمين مقدس" و "روياهاي رامنشده" را نوشته، مشغول كار روي جديدترين اثر نمايشي خود "فصل خون" است.
"فصل خون" از جمله آثاري است كه تحتالشعاع مقوله جنگ نگاشته شده ولي با ظرافت تمام در حاشيه جريان اصلي به مقوله جنگ ميپردازد. بستر داستان يكي از شهرهاي جنوبي و مرزي كشور است كه زمزمه جنگ در آن پيچيده و دلهره وقوع آن زندگي مردم را تحت تأثير قرار داده است.
در سالن قشقايي مجموعه تئاتر شهر كه محل تمرين نمايش "فصل خون" است، صحنهاي از نمايش با حضور صادق ملكي و فهيمه امنزاده شكل گرفته است. ملكي در نقش علاءالدين خطاط، نشسته بر زمين پشت ميزي كوچك قلم به دست در حال خطاطي است. امنزاده نيز به گونهاي مقابل وي نشسته كه گويي براي اولين بار است پا به اين مكان فرضي ميگذارد.
در گفتگوي علاءالدين و نبات مشخص ميشود نبات پدر و مادر خود را سال 57 از دست داده و دو سال است به جنوب مهاجرت كرده است. در اين بين گفتگوهايي بين علاءالدين و نبات درباره فردي به نام صادق شكل ميگيرد. از گفتههاي علاءالدين اينگونه برميآيد كه صادق به آيين زار و مراسم خرافي براي سوء استفاده از ديگران ميپردازد.
اما نبات در پي نوجواني به نام سيروان است كه گويا به لحاظ جسمي و عقلي در سلامت كامل بسر نميبرد. بعد از دقايقي فرزين محدث با تعدادي قلم در صحنه ظاهر ميشود. نفسزنان جملاتي را با خود تكرار و به گونهاي رفتار ميكند كه گويي تمامي بدنش خيس است.
دختر با ديدن وي به سمتش ميرود؛ سيروان قلمها را به زمين ريخته و نام آسيه را صدا ميزند. در ادامه تمرين متوجه ميشويم سيروان به دستور علاءالدين به نيزار رفته تا از آن ميان قلم خود را بريده و آن را به دست خويش بسازد. اما سيروان كه در زير بارش باران در نيزار دنبال بريدن و ساخت قلم مورد نظر خود بوده با صحنهاي مواجه ميشود كه وي را دگرگون كرده است.
در تمرين نمايش شاهد حضور ناهيد مسلمي در نقش آسيه و علي ميلاني در نقش صادق هستيم كه هر دو با تجربهاي كه از سالها فعاليت در عرصه تئاتر دارند، حضوري مؤثر را در تمرين و صحنههاي مختلف نمايش از خود نشان ميدهند. در فرصتي سراغ آقاخاني كارگردان نمايش ميرويم.
وي درباره نگارش نمايشنامه "فصل خون" در راستاي آثار قبلي خود ميگويد: "فصل خون" از نگاه من به نمايشنامهنويسي در مسير كارهاي قبليام يعني داستانمحور است. اما در عين حال تجربهاي ويژه در ميان باقي كارهايم است، چرا كه به شدت مبتني بر فضا بوده و از يك پلات مگنتيك بهره ميبرد.
آقاخاني ادامه ميدهد: اين تجربه از حيث فضا و نگاه كمي فرازميني كردن پديدههاي ملموس مخاطبان تئاتر تجربهاي ويژه است؛ خاصه اينكه نمايشنامه و اجرا بوي اقليم خاص ميدهد. اين وجه تمايز "فصل خون" با باقي آثارم است، ولي تأكيد ميكنم نگاهم به متني كه به مخاطب عرضه ميشود در اين كار و كارهاي قبل و بعدم يكي است و هرگز بدون خط داستاني متني نمينويسم.
اين نمايشنامهنويس و كارگردان تئاتر درباره داستان "فصل خون" ميگويد: نمايش در سال 59 رابطه پنج آدم را در حاشيه مرزي ايران بررسي ميكند و اين آدمها هر يك از گوشهاي از كشور كنار هم جمع شدهاند و از هم پرسشهايي بيپاسخ دارند. سؤالهاي سال 59 به راز و رمزهايي لاينحل تبديل شده و نمايش به يافتن جوابي براي اين راز و رمزها ميپردازد.
ايوب آقاخاني نويسنده و كارگردان نمايش "فصل خون"
وي با اشاره به حضور نمايش "فصل خون" در ژانر مرتبط با جنگ خاطرنشان ميكند: تلاش كردم اين كار كوچكترين شباهتي به برخي آثار اين ژانر نداشته باشد كه به صورت كليشهاي، سفارشي و دستكاري شده توليده شدهاند. جنگ اصليترين موتور اين درام است، ولي در هيچ جا جمله يا واژهاي را نميتوان يافت كه به اين مقوله تلخ بشري به ويژه جنگ تحميلي شعاري بپردازد.
وي ميافزايد: "فصل خون" يك ادعانامه از طرف من است به تمام آنها كه با نگاهي نادرست مخاطب را از اين ژانر دور كردند و هر چه مهارت و علم درامنويسي بوده از اين ژانر جدا شده و آن را تبديل به دستمايهاي براي دلبري كرده است. سرپرست گروه تئاتر پوشه در پايان اظهار اميدواري ميكند "فصل خون" مورد توجه مخاطبان تئاتر قرار بگيرد.
"فصل خون" با حضور ناهيد مسلمي، علي ميلاني، صادق ملكي، فرزين محدث و فهيمه امنزاده از چهارشنبه 30 مردادماه ساعت 20:15 در 65 دقيقه روي صحنه تالار قشقايي ميرود. اجراي اول نمايش ويژه اصحاب رسانه، روزنامهنگاران و اهالي تئاتر خواهد بود و "فصل خون" تا پيش از ماه مبارك رمضان پنجشنبه و جمعه هر هفته در دو نوبت 18:15 و 20:15 اجرا ميشود.
چهارشنبه 30 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 184]