واضح آرشیو وب فارسی:جام جم آنلاین: همزمان با پايان تعطيلات تابستاني نخستوزير بريتانيا؛محافظهكاران گوي سبقت را ربودند
اعتماد ملي - سارا سعيدي: شمارش معكوس براي اخراج حزب كارگر از صحنه سياسي بريتانيا آغاز شده است. تعطيلات تابستاني نخستوزير گوردون براون به پايان رسيد و همزمان با بازگشت او به دفتر كارش موسسههاي نظرسنجي تمام تلاش خود را به كار گرفتهاند تا تكليف خانه شماره 10 داونينگ استريت را پيش از موعد مقرر تعيين كنند. پس از شكست حزب كارگر در حوزه انتخاباتي گلاسكو شرقي بود كه زنگها براي براون به صدا درآمد. همگان از احتمال كنارهگيري او از قدرت و واگذاري كرسي نخستوزيري به يك همحزبي محبوب سخن گفتند اما نخستوزير پيش از آغاز تعطيلات تابستاني آب پاكي را بر دستان همگان ريخته و اعلام كرد كه نه قدرت را واگذار ميكند و نه به فكر برگزاري انتخابات زودهنگام است.
سران حزب كارگر هم مانند هر حزب سياسي ديگري مسووليت شكست در انتخابات محلي را بر گردن مرد شماره يك حزب انداختند. براون بر كرسي توني بلري نشست كه اين روزها باز هم محبوب قلب هموطنان خود است. براون اما در تمامي سخنرانيهاي خود انگشت اتهام را به سمت نابساماني جهاني اقتصاد گرفته و از هموطنانش ميخواهد كه او را مقصر گراني سوخت و البته مواد غذايي ندانند كه اين بحران دغدغهاي است جهاني. رايدهندگان بريتانيايي اما گوششان به اين توجيهات بدهكار نيست. آنها در براون به دنبال نخستوزيري ميگردند كه بتواند هم معضلات داخلي را حل و فصل كند و هم اجازه ندهد بحرانهاي جهاني انگلستان را با خود همراه كند؛ آرزويي بسيار محال. شكاف ايجادشده ميان سران حزب كارگر پس از شكست در انتخابات محلي به حدي بود كه بسياري از همحزبيهاي براون هم به فكر جانشيني او افتادند. در اين ميان جك استراو كه به گمان بسياري، مرد شماره دو حزب كارگر است دست از حمايت نخستوزير برنداشته و همحزبيهايش را به اتحاد سياسي و حفظ جايگاه نخستوزير دعوت كرد. ديويد ميليبند وزير امور خارجه بسيار جوان بريتانيا اما گوي سبقت را از ساير همحزبيها ربوده و تلويحا براي پذيرفتن سمت نخستوزيري اعلام آمادگي كرد. روياهاي آقاي ميليبند براي راهيابي به خانه شماره 10 داونينك استريت آنچنان كه بايد و شايد به تحقق نپيوست. نتيجه نظرسنجيها حاكي از اين است كه بريتانياييها حزب كارگر را با ديويد ميليبند هم نميخواهند. در حقيقت محافظهكاران بريتانيايي به رهبري ديويد كامرون در حال حاضر در راس هرم اولويتهاي رايدهندگان انگليسي قرار دارند. بدين ترتيب اگر حزب كارگر به دنبال راهي براي برونرفت از بحران است بايد فكر راهي كردن ميليبند به دفتر نخستوزير به جاي براون را فراموش كند. در نگاه اول نتيجه اين نظرسنجي براي شخص براون مطلوب است چرا كه بر همين اساس انگليسيها براون را به ميليبند ترجيح ميدهند. ميليبند نميتواند مهره حزب كارگر براي مقابله با سهمخواهي محافظهكاران باشد.
زماني كه از شهروندان انگليسي پرسيده ميشود ميان كامرون و براون كداميك را انتخاب ميكنيد، پاسخ كامرون است. بر اساس اين نظرسنجي اگر كامرون در مقابل ميليبند هم قرار گيرد باز با اختلاف 21 درصد برگ برنده را در دست خواهد گرفت. نتيجهاي دردناك براي حزب كارگر اما اميدواركننده براي محافظهكاراني كه مدتهاست در حاشيه سياسي كشورشان به سر ميبرند.
پاييز فصل سرنوشتسازي براي براون است. رهبر حزب كارگر و نخستوزير بريتانيا وعده داده است كه با رسيدن به فصل پاييز نهتنها سخنراني بيپرده و شفاف با رايدهندگان بريتانيايي خواهد داشت كه خانهتكاني هم در كابينه به راه مياندازد تا دوباره سياستمداران همفكر را همراه خود كند. بر اساس تمامي نظرسنجيها محافظهكاران با اختلاف 15 درصدي از حزب كارگر پيش افتادهاند و به نظر ميرسد كه براون حتي قادر به ثابت نگاه داشتن اين اختلاف هم نباشد. بر اساس نظرسنجيهاي انجامگرفته 44 درصد از بريتانياييها محافظهكاران را به حزب كارگر ترجيح ميدهند. سهم حزب كارگر 29 درصد و ليبرال دموكراتها از آراي مردم در صورت برگزاري انتخابات زودهنگام 19 درصد خواهد بود. بدين ترتيب اگر رايدهندگان انگليسي با همين گرايش در انتخابات شركت كنند بيشك حزب كارگر 140 كرسي در پارلمان را واگذار و اكثريت پارلمان به محافظهكاران خواهد رسيد. آخرين بار حزب كارگر در دهه هشتاد متحمل چنين شكست سختي شد. نتيجه اين نظرسنجي به كار هيچكس كه نيايد به درد آن دسته از همحزبيهاي براون ميخورد كه گمان ميكردند خروج او از قدرت ميتواند روزهاي خوب آنها را بازگرداند. ديويد ميليبند با وجود شخصيت نسبتا كاريزماتيك و محبوبش باز هم نميتواند در برابر كامرون دستان خود را به عنوان برنده بالا نگاه دارد.
بر همين اساس زماني كه از رايدهندگان بريتانيايي پرسيده شد كداميك از گزينههاي براون يا كامرون را براي تصدي نخستوزيري كشورشان انتخاب ميكنند، 42 درصد آراي شفاهي خود را به سبد كامرون انداختند. 21 درصد براون را برگزيده و 23 درصد نسبت بر هر دو نفر ابراز بياطميناني كردند.
نتيجه صريح اين نظرسنجي اين است كه اكثريت بريتانياييها از هر طبقه و طيف سياسي كه باشند اطمينان خود به حزب كارگر را از دست دادهاند. زماني كه براون و ميليبند در مقام قياس قرار ميگيرند بسياري از رايدهندگان بريتانيايي براون را ترجيح ميدهند. آنها او را فردي قابل اطمينانتر و مردي مقتدرتر براي مواجهه با مشكلات سياسي و اقتصادي ميدانند. بسياري حتي بر اين باورند كه براون بيش از ميليبند در گفتوگو با هموطنانش صداقت و صراحت به خرج ميدهد.
نتيجه اين نظرسنجي در داخل حزب كارگر به نفع براون تمام شد و در حالت كلي به ضرر حزب كارگر؛ حزبي كه در صورت پيشروي وضعيت در اين قالب سياسي بايد خود را براي وداع با قدرت مهيا كند.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
سه شنبه 29 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: جام جم آنلاین]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 122]