واضح آرشیو وب فارسی:فارس: به همراه آثار تازه ديگر؛ كتاب محمد صنعتي درباره عباس كيارستمي منتشر ميشود
خبرگزاري فارس: محمد صنعتي علاوه بر انتشار گفتوگوهايش درباره تحليل روانكاوانه ادبيات، هنر و فرهنگ، و كتابهاي «تحولات روشنفكري در ايران» و «پاپوليسم و روانشناسي توده»، كتابي درباره زندگي و سينماي عباس كيارستمي منتشر ميكند.
«محمد صنعتي» روانپزشك كه اين روزها مشغول نگارش كتابي درباره «عباس كيارستمي» است، در گفتوگو با خبرنگار فارس در اين باره گفت: موضوع اين كتاب سينماي عباس كيارستمي است و همينطور كيارستمي به عنوان يك انسان در زندگي روزمره غيرسينمايي خودش؛ با اين نگاه كه چقدر ممكن است شخصيت و همينطور رويدادهاي زندگي يك مولف در كار هنرياش بازتاب داشته باشد.
وي ادامه داد: به عبارت ديگر در اين كتاب رابطه مولف را با اثر هنرياش بررسي ميكنم و اين مسئله كه چقدر ميتوانيم مؤلف را حذف كنيم و يا چقدر شناخت مولف براي تحليل اثرش ضرورت دارد، را تحليل ميكنم.
صنعتي دلايل خود را براي نگارش اين كتاب بيان داشت و گفت: به دلايل مختلفي اين كتاب را بدست گرفتم،يكي به اين دليل كه كيارستمي مطرحترين سينماگر در تمام طول تاريخ سينماي ايران است،چه دوست داشته باشم، چه نداشته باشم.
وي افزود: شايد بتوان گفت كه عباس كيارستمي مهمترين هنرمند ايراني است كه شايد بعد از صادق هدايت توانسته با جهان بيرون از ايران ارتباط پيدا كند و آثارش آن گونه باشد كه مهمترين منتقدان و سينماگران دنيا نه تنها او را و سينمايياش را تقيب كنند بلكه فارغ از مسائل ديگر به دليل اعتقاد خودشان او را ستايش ميكنند.
اين نويسنده درباره ديگر آثارش گفت:كتاب مجموعه گفتوگوهايم را زير چاپ دارم كه توسط نشر قطره منتشر ميشود. اين كتاب حاوي گفتگوهايي است كه تعدادي از آنها در مطبوعات منتشر شده و برخي نيز هنوز به چاپ نرسيده است.
وي افزود: بيشتر كساني كه طرف اين گفتوگو بودهاند، مطبوعاتيها و روزنامهنگاران هستند كه بيشتر هم در رابطه به تخيلهاي روانكاوانه در عرصه ادبيات و فرهنگ گفتوگو كردهاند و بعضي هم شامل تحليلهاي روانكاوانه شعرا، نويسندگان بوده و برخي مربوط به پديدههايي كه در زندگي روزمره مردم اهميت پيدا ميكرده است و مورد توجه مطبوعات قرار ميگرفته است.
صنعتي گفت: بنابراين ميتوان گفت كه اين گفتوگوها در رابطه با تحليل روانكاوانه ادبيات، هنر و فرهنگ است كه تا اوايل مهر منتشر ميشود.
وي ادامه داد: كتابي نيز تحت عنوان تحولات روشنفكري در ايران در دست نگارش دارم كه جريانات روشنفكري ايران را از مشروطه تاكنون دنبال ميكند.
صنعتي افزود: اين كتاب بيشتر به جنبههاي ايدئولوژيك روشنفكران و رابطهيشان با قدرت از يك طرف و توده مردم از طرف ديگري ميپردازد.
اين نويسنده و منتقد به فارس گفت: همين رابطه كتاب ديگري در دست دارم با عنوان «پاپوليسم و روانشناسي توده» كه بيشتر به روانشناسي توده و انديشه و خصوصيات رفتاري آنها ميپردازد.
صنعتي همچنين گفت: اين كتاب نگاهي به ادبياتي دارد كه در اين زمينه از اواخر قرن نوزدهم در اروپا منتشر شده است. يعني از زماني كه جريانات پاپوليستي از روسيه قبل از انقلاب شروع شده بود و در ضمن تودهها رشد چشمگيري هم از نظر افزايش جمعيت و هم از نظر حركتهاي اجتماعي و سياسي پيدا كرده بودند و به همين جهت هم از اواخر قرن نوزدهم و اوايل قرن بيستم محققين و نويسندگان مختلفي شروع كردند به تحقيق در مورد فرهنگ تودهها و همينطور روانشناسي آنها.
صنعتي با بررسي نوشتههاي پيشين درباره روانشناسي تودهها گفت: برخي از اين نوشتهها با ترس همراه بود و بخشي تحريك جهان مدرن و برخي با نگاه مثبت مسئله تودهها بررسي ميكردند. آنچه كه مسلم است اين است كه از بعد از جنگ جهاني اول و انقلابهاي چپ اين مسئله جديتر شد كه با ظهور فاشيزم و نازيسم جنبه ديگري از حركتهاي افراطي راست تودهاي در عرضه اجتماعي، سياسي و فرهنگي جهان حضور پيدا كرد و در آن زمان بود كه روانشناسان و روانكاوان و منتقدين فرهنگ شروع كردند به اظهار عقيدههاي ديگري درباره رابطه تودهها با قدرت و روانشناسي توده و رويكردهاي پاپوليستي در انديشه سياسي مورد بررسي قرار ميگيرد.
انتهاي پيام/
سه شنبه 29 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 60]