واضح آرشیو وب فارسی:شبکه خبر: نه هركه چهره برافروخت دلبري داند
سرمايه: با افزايش شمار افرادي كه براي رفع چين و چروك پوست خود به مراكز درماني مراجعه مي كنند يكي از روش هايي كه به طور معمول براي برطرف كردن اين عارضه استفاده مي شود تزريق ژل بوتاكس است. بوتاكس دارويي است كه از سم نوعي باكتري موسوم به بوتولينوم ساخته مي شود و پزشكان از ويژگي فلج كنندگي آن براي رفع چين و چروك پوست و گرفتگي ماهيچه اي استفاده مي كنند. بوتاكس در سال 1895 كشف شد و براي اولين بار در سال 1980 در علم پزشكي هنگام آزمايش تاثيرات آن براي درمان اختلالات عضلاني مانند لوچي و تنبلي چشم، تيك هاي چشم و پلك زدن غيرقابل كنترل مورد استفاده گرفت و وقتي به طور تصادفي اثر آن در كاهش چين هاي دور چشم مشاهده شد جراحان پوست و زيبايي در سال 1987 براي زيبايي از آن استفاده كردند. تزريق مقدار كمي از اين ماده به طور مستقيم در ماهيچه، فعاليت ماهيچه را كم كرده و خطوطي را كه نتيجه پركاري آن روي صورت به وجود مي آيد، از بين مي برد. درنتيجه صورت جوان تر، صاف تر و شاداب تر به نظر مي رسد البته بوتاكس دوام هميشگي ندارد و چهار تا شش ماه بعد، ماهيچه قدرت اوليه خود را پيدا مي كند و خطوط بازمي گردند بنابراين براي آنكه بوتاكس كاملاً موثر باشد بايد يك سال تمام هر سه ماه يك بار عمل بوتاكس تكرار شود.
بوتاكس در ميان ستارگان سينما رواج عجيبي يافته است . بسياري از هنرپيشه هايي كه نمي خواهند روي فرش قرمز اسكار عرق كنند اين مايع را زير بغل خود تزريق مي كنند تا غده هاي عرق ساز فلج شوند و آنها در هنگام دريافت جوايز عرق نكنند و لباس شان لك نشود.
بوتاكس بعد از تزريق معمولاً سه تا هفت روز در بدن عمل مي كند اما آثار آن ممكن است تا چند ماهي در عضلات باقي بماند. مصرف اين ماده كه به ژل جواني موسوم است و بيشترين كاربرد را در خانم ها دارد به تازگي با ممانعت از سوي برخي محافل پزشكي همراه شده است به طوري كه سازمان غذا و داروي آمريكا استفاده از آن را در مقادير محدود براي درمان انقباضات غيرقابل كنترل عضله شانه و گردن، پلك زدن اسپاسموديك چشمان، تعريق بيش از حد زير بغل و صاف كردن گهگاه چين هاي بين دو ابرو ( تنها كاربرد زيبايي) مجاز اعلام كرده است. در كشور ما نيز چندي پيش رئيس مركز تحقيقات پوست ايران در خصوص مصرف برخي بوتاكس هاي تقلبي كه براي زيبايي و رفع چين و چروك پوست در كشور مورد استفاده قرار مي گيرد، هشدار داد. دكتر يحيي دولتي در گفت وگوي خود با ايرنا با اعلام چهارنوع بوتاكس تقلبي و غيراستاندارد در بازار اعلام كرد: بوتاكس هايي كه فاقد مجوز رسمي از وزارت بهداشت هستند، حاوي مواد مؤثر نبوده و برخي از آنها حتي حاوي مواد سمي هستند كه تزريق آنها عوارض شديدي از جمله فلج صورت را براي مصرف كنندگان اين آمپول ها به همراه خواهد داشت.
از ديگر عوارضي كه از مسموميت با بوتاكس در بدن ظاهر مي شود، مي توان به فلج عضلات تنفسي و افتادگي پلك اشاره كرد. در گزارش هايي كه از سوي سازمان بهداشت جهاني نيز منتشر شده استفاده از داروي بوتاكس به عوارض خطرناكي مانند اختلال بلع، ذات الريه و ورود ترشحات معده به ريه يا در اصطلاح آسپيراسيون منجر شده است كه محققان بيشترين علت آن را انتشار سم بوتولينوم از محل تزريق به قسمت هاي ديگر بدن مانند مري يا عضلات مربوط به بلع يا تنفس مي دانند. تزريق زياد بوتاكس ممكن است به ضعف دائم عضلاني بينجامد، اگر چه بيشتر اين آثار سوء به مرور زمان رفع مي شوند. مهم ترين آسيب جانبي بوتاكس فلج كردن عضلات مجاور نقطه تزريق است . تزريق نادرست بوتاكس در نزديك لب ممكن است باعث شود بيمار نتواند غذا بخورد يا حرف بزند. تزريق اين دارو در اطراف چشم حتي ممكن است توانايي پلك زدن را هم از بيمار بگيرد. از سوي ديگر دوز بالاي اين ژل ممكن است به مسموميت شديد بيمار بينجامد. بوتاكس ماده خطرناكي نيست اما تزريق نادرست آن ممكن است عوارضي جبران نشدني داشته باشد. تزريق بوتاكس مدتي است در ايران هم رايج شده اما اين تزريق هاي غيركارشناسانه نه تنها به زيبايي كمكي نمي كنند بلكه معمولاً حالت هاي احساسي چهره را مي گيرند و آن را تبديل به چهره اي بي روح مي كنند.
با توجه به درنظر گرفتن موارد فوق و نقش تخريبي بوتاكس به نظر مي رسد روش كندن پوست به طور شيميايي (پيلينگ) جهت برطرف كردن چين و چروك ها و نيز رنگدانه ها از ميزان كارايي بالاتري برخوردار باشد. خفيف ترين شكل پيل هاي شيميايي، گليكوليك اسيد (آلفاهيدروكسي) است كه اغلب براي درمان زيان هاي خفيف پوستي در اثر آفتاب استفاده مي شود. در حالي كه چين و چروك هاي عميق تر و تيره تر و دانه هاي ناشي از تابش آفتاب با يك پيل شيميايي TCA درمان مي شوند. هر دو اين روش ها با به كار بردن يك ماده شيميايي روي سطح پوست قابل انجام است. برداشتن لايه خارجي پوست، سلول ها را در لايه هاي پاييني (براي رشد و تقسيم ) تحريك كرده و بي نظمي هاي پوست را كم مي كند. از اين رو هر چه بيشتر پوست پوسته پوسته شود تقسيمات سلولي بيشتري در لايه هاي پاييني آن اتفاق مي افتد. برداشتن سطحي پوست نيز از ديگر راه هاي رفع چين و چروك، جاي جوش هاي سطحي و لكه هاي صورت به شمار مي رود. در اين روش از كريستال هاي كوچك اكسيد آلومينيوم براي پاك كردن پوست، برطرف كردن لايه هاي سطحي و بي نظمي هاي سطحي پوست استفاده مي شود. برداشتن پوست به روش ليزري شيوه اي ديگر براي درمان چروك هاي پوست است. اين نوع درمان را ليزرپيل مي نامند و از يك ليزر كربن دي اكسيد براي برطرف كردن نواحي آسيب ديده يا لايه هاي پوست چروكيده استفاده مي شود. اين روش درمان براي به حداقل رساندن ظهور خطوط، مخصوصاً خطوط نواحي دهان و چشم به كار برده مي شود. رفع چين و چروك ها با استفاده از اين روش و در صورتي كه پوست از زيان اشعه ماوراي بنفش خورشيد مصون بماند تا 10 سال ادامه خواهد داشت.
منبع: www.healthnews.com
دوشنبه 28 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبکه خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 226]