واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: يادداشتجايگاه ورزش در جامعه صنعتي
سعيد فائقي* جامعه مدني واژهاي بود كه توسط جناب آقاي خاتمي در ادبيات انقلاب اسلامي مصطلح شد و رسيدن به جامعه مدرن مشياي بود كه در دوران هشت ساله اصلاحات در زمره سياستهاي اجرايي دولتمردان وقت قرار گرفت.
جناب ايشان در حوزه ورزش «طرح جامع» را «منشور ورزش» قرار داد و در دوره دوم رياستجمهوري اهتمام جدي در طراحي طرح جامع به عمل آورد و اين طرح شد زيربناي برنامه چهارم توسعه و حتي تحقق «سند چشمانداز 1404».
اين كم سواد كم بضاعت كه در تدوين برنامه سوم توسعه با اخذ رهنمود از جناب خاتمي براي محور شدن طرح جامع تلاش كرده بود، اما معني و مفهوم آن را تا ديروز كه با جمعي از جوانان آرمانخواه، پرشور و پرطراوت و تحولخواه و خواستار نشاط يعني ورزشي نويسان جوان توفيق حضور در محضر جناب خاتمي را پيدا كرده بود، خيلي درك نكرده بودم و احساس كردم نه تنها اين حقير، بلكه همه آنهايي كه در طراحي اين طرح مشاركت داشتند و زحمت كشيدهاند، كمتر به عمق و روح انديشه آقاي خاتمي پي بردهاند. هميشه برايم جاي سوال بود كه اختصاص دادن 16 جلسه شوراي عالي ورزش در حضور شخص رياستجمهوري، براي بررسي يك طرح ورزشي چه ضرورتي دارد. من كه تلاش كرده بودم اين طرح در برنامه سوم توسعه محور قرار گيرد و از علاقهمندان اجراي آن بودم، برايم اهتمام آقاي خاتمي عجيب بود تا اينكه ايشان در جمع ورزشينويسان چنين فرمودند: «ورزش از اهداف جامعه صنعتي است، خود هدف است، خلاء به وجود آمده در جامعه صنعتي تنها از طريق ورزش ميتواند پر شود. جامعه جوان آرمانخواه، تحولخواه، تحركخواه با پرداختن به ورزش به نشاط ميرسد، در جامعه ايماني ترس و خوف راه ندارد، تعبير خداوند از جامعه ايماني بالاترين درجه خوشبختي است. انسان منتظر، انساني است اميدوار به آينده كه با اميد به نشاط ميرسد و نشاط وقتي معني دارد كه انسان خود احساس نقش داشته باشد، فعاليت كند و به برنامهريزي رو آورد. ما با انقلاب اسلامي به وعده الهي به دنبال ساختن جامعه الگو، با اخلاق و معنويت و عزت و احساس امنيت هستيم و هيچ پديدهاي به سان ورزش نميتواند اين نشاط و امنيت را فراهم آورد. ما براي احساس امنيت، به وحدت ملي نياز داريم و بالاترين درجه وحدت ملي از ورزش حاصل ميشود. براي اينكه بتوانيم خلاء جامعه مدرن و صنعتي خود را پر كنيم، ورزش به مدد ما خواهد آمد و براي اين هدف نيازمند طرحي جامع بوديم كه بتوانيم جامعه جوانمان را به سعادت و تعالي رهنمون شويم. در اين راستا تلاش شد، طرح جامع تدوين شد، برنامه چهارم بر پايه آن استوار گشت، اميدوار بوديم كه ورزشينويسان ما آن را مورد نقد قرار دهند، انتقاد را يك فرصت تلقي ميكرديم، ورزشينويسان براي ما يكي از اساس طرح جامع بودند؛ چرا كه در بهبود وضع ورزش، نقش بهسزايي را داشته و دارند. به اصلاح روندها و روشها كمك ميكنند. مهمتر اينكه ورزشينويسان سياسي و خطي نيستند، با عشق به اين وادي آمدهاند. براي همراستايي با جامعه صنعتي و مدرن ضرورت داشت ورزش حرفهاي شود، مدالهايمان انبوه شود، زيربناها ساخته شود. همين واليبال و بسكتبال را ملاحظه كنيد، اگر امروز اعتباري دارند در راستاي هدف عالي جايگاه ورزش و نقش آن در جامعه صنعتي قرار گرفتهاند، ما بايد رضايت جامعه را بهدست آوريم، حتما بايستي احساس كنيم، سال به سال امنيت جامعه بهتر شده، دانش و علم ترقي پيدا كرده، حضور در بازارهاي جهاني توسعه پيدا كرده، حيثيت و آبروي ايراني بالا رفته، سرزمين مقدس ايران آزادي، حضور مردم و مشاركت مردم را در دل خود پرورش داده و جامعهاي است روبهجلو و اين روح مداراطلبي و رواداري و حقيقتخواهي ايراني و ميزان موفقيت با تابلوي ورزش عليالخصوص در المپيكها قابل عرضه است. ميزان موفقيت ما به ميزان رضايت مردم بستگي دارد. با ورزش ميتوان رضايت جامعه را سنجيد و يك كلام براي جامعه جوان ما هيچ پديدهاي جاي ورزش را پر نميكند.»
از استاد خاتمي پوزش ميطلبم كه فرمايشاتشان را نقل بهمضمون آوردم. بهيقين هرنقصي كه وجود داشته باشد در انتقال فرمايشهاي ايشان ازطرف حقير است، اما عزيزان شما را بهخدا ملاحظه فرماييد كه نگاه ايشان به ورزش بهسان نگاهشان به ساير پديدهها و اصلا بهسان نگاهشان به حكومت از جايگاه بسيار متعالي برخوردار نيست؟ چه كسي فكر ميكرد طرح جامع بر ديدگاه جامعه مدرن و صنعتي استوار باشد؟ چه كسي فكر ميكرد طرح جامع برآمده از دولت مدرن است؟ چه كسي فكر ميكرد برنامه چهارم توسعه در راستاي تحقق جامعه مدني است و براي پركردن خلاء حاصل از جامعه صنعتي تدوين شده است؟ بهكدام نظر و انديشهاي خطور ميكرد كه اگر با ورزش ميتوان نشاط ايجاد كرد، نشاطخواهي وقتي معني پيدا ميكند كه مشاركت همگاني را به دنبال داشته باشد و اصلا بهفرمايش خود آقاي خاتمي كه بهشت خدا هم همين است، جامعهاي عاري از خوف و ترس با نشاط، با عاليترين درجه خوشبختي.تحقق آرمانهاي انقلاب اسلامي در كشور مقدسي به نام ايران با وعده الهي جامعه حضرت مهدي (عج) با بيداري ايرانيان انشاءا... ورزش را چنان نهادينه خواهد كرد كه نه تنها طرح جامع بهبار خواهد نشست كه در افق 1404 ما سرآمد منطقه و داراي اعتبار در جهان خواهيم بود. به اين اميد كه ورزش به جايگاه خود دست پيدا كند، مسوولان طرح جامع را به فراموشي نسپارند و از شعار دست بردارند و برنامه چهارم را اجرا كنند. انشاءا... درچند روز باقي مانده از المپيك قهرمانانمان با كسب مدال بر افتخارات اين ملت شريف بيافزايند و نشاط را درجامعه تزريق نمايند.
*معاون سابق سازمان تربيت بدني
دوشنبه 28 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]