واضح آرشیو وب فارسی:آفرينش: مقاله علمي
ISI چيست؟
(قسمت اول )
سازمان ISI سازماني است كه در دنيا برترين مقالات جهان را در سايت خود قرار مي دهد و معيار ارزشي دانشمندان در اكثر نقاط جهان است.
ISI چيست؟
موسسه اطلاعات علمي ( Information Scientific for Institute ) بانك اطلاعاتISI مركزي براي فهرست نمودن و پوشش دادن جامع مهمترين مجلات علمي منتشره در دنيا به منظور تبادل اطلاعات ميان پژوهشگران مختلف مي باشد. شمار مجلات ISI ثابت نيست. يك مجله ممكن است در يك زمان از مجلات ISI محسوب شود اما به دليل كاهش بار علمي بعدا از ليست مجلات ISI كنار گذاشته شود. در حال حاضر بيش از 16000 مجله در ليست ISI قرار دارند. هر ساله 2000 مجله جديد مورد ارزيابي قرار مي گيرد و حدود ده درصد آنها به ليست ISI اضافه مي شوند.
هر مجله علمي قبل از انتخاب شدن و فهرست شدن در ISIيكسري مراحل ارزيابي را پشت سر مي گذارد. ازجمله عوامل مورد ارزيابي و رعايت استانداردهاي بانك اطلاعاتي ISI ، كميته علمي منتخب مجله، تنوع بين المللي مقالات چاپ شده در آن، نشر به موقع مجله و جايگاه نشرآن مي باشد. لازم به ذكر است كه هيچ يك از اين عوامل به تنهايي مورد بررسي و ارزيابي قرار نمي گيرد بلكه با بررسي مجموع عوامل يك امتياز كلي داده خواهد شد. از جمله مواردي كه در ارزيابي مجله مورد توجه قرار دارد اين است كه عنوان مقالات، چكيده و كلمات كليدي بايد به زبان انگليسي باشد همچنين توصيه مي شود كه منابع نيز به زبان انگليسي نوشته شوند. اگر چه اطلاعات علمي مهم به تمامي زبانها به چاپ مي رسد اما موارد ذكر شده بايد به زبان انگليسي باشد تا تحت داوري و ارزيابي ISI قرار گيرد زيرا ارزيابي كنندگان مجلات علمي در ISIنمي توانند عناوين و منابع بكاررفته در مقالات را به زبان انگليسي ترجمه كنند. داوري علمي و تخصصي مقالات چاپ شده در مجله توسط داوران نام آشناي علمي از جمله عمده ترين موارد مورد توجه ارزيابي كنندگان مي باشد كه گوياي اعتبار و غناي علمي مجله است.
ارجاع به خود يا citation self چيست؟
اگر منابع ذكر شده در مقاله پژوهش نويسندگان خود مقاله باشد اين كار از ارزش مقاله مي كاهد زيرا جنبه بين المللي بودن آن را ضعيف مي كند. درجه ارجاع به خود مجلات ISI معمولا كمتر از 20 است.
ضريب تاثير يا درجه تاثير يا factor Impact چيست؟
اين عامل همه ساله توسط ISI برمبناي ارجاعات به هر يك از مجلات علمي آن محاسبه مي شود و نتيجه در گزارشات ارجاع مجله يا Reports Citation Journal يا به اختصار JCR منتشر مي شود. اين ضريب نه براي مقاله يا نويسنده بلكه براي مجله محاسبه مي شود. محاسبه برمبناي يك دوره سه ساله صورت مي گيرد. فرضا اگر در سال 84 جمعا 40 ارجاع به يك مجله صورت گرفته باشد و در آن مجله در سال 82 تعداد 26 مقاله و در سال 83 تعداد 24 مقاله چاپ شده باشد ضريب ارجاع آن مجله از تقسيم 40 بر 50 به دست مي آيد كه 0/8 است. يعني به طور متوسط هر مقاله آن نشريه 0/8 مرتبه مورد استناد مقالات ديگر قرار گرفته است.
ISI بودن يك مجله را چگونه تعيين كنيم؟
بهترين راه مراجعه به سايت هايي نظير تامسون است. زيرا همچنان كه گفته شد هم تعداد مجلات زياد است و هم ISI محسوب شدن يك مجله ممكن است هميشگي نباشد.هر نشريه با هر امتياز علمي در كشور چاپ شود اگر ضريب تاثيرش صفر باشد، در اين پايگاه قرار نمي گيرد. متاسفانه، در حال حاضر تمامي نشريات ايراني داراي ضريب تاثير صفر بوده و جايي در اين پايگاه ندارند.
ISC چيست؟
ISC يا همان پايگاه استنادي علوم جديد و تكنولوژي كه همانند ISI داراي مقالات دانشمندان است كه خوشبختانه در ايران نيز چنين پايگاهي تاسيس شده است وهم اكنون به فعاليت مي پردازد.
معيار اصلي ورود مجلات به نمايه هاي سه گانه ISI چيست؟
بر اساس قانون تجمع گارفيلد متون هسته براي تمامي رشته هاي علمي بيش از 1000 مجله نيست. همچنين مطالعه اي از سوي گارفيلد بر روي پايگاه اطلاعاتي اس.سي.آي (Inbex Citation Science) نشان داده است كه %75 ارجاعات در كمتر از 1000عنوان مجله شناسايي شدند. ادامه دارد ...
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: آفرينش]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 187]