واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: آيتالله سبحاني؛ مفسر متكلم/ 6 حسن رهبري:«منشور جاويد» آيتالله سبحاني را ميتوان تفسير كلامي دانست
گروه انديشه: آيتالله جعفر سبحاني در تفسير «منشور جاويد» بيشتر به بررسي مسائل كلامي از ديدگاه قرآن ميپردازد، از اينرو ميتوان آنرا تفسير كلامي هم خواند.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، «حسن رهبري» از محققان علوم قرآن و حديث در گفتوگو با سرويس انديشه، در مورد وِيژگيهاي برجسته تفسير موضوعي آيتالله سبحاني (منشور جاويد)، ضمن بيان مطلب فوق، گفت: تبيين مسائل اعتقادي و اخلاقي در فضاي آن روز رژيم طاغوتي كه دينداران همواره تشنه و جوياي آن بودهاند، وجه بارز تفسير موضوعي آيتالله سبحاني را رقم زده است.
نويسنده كتاب «اسلام و ساماندهي جمعيت» در پاسخ به اين سؤال كه ارزيابي شما از مقايسه تفسير آيتالله سبحاني با ديگر تفاسير موضوعي چيست؟، خاطرنشان كرد: در مقام مقايسه تفسير موضوعي آيتالله سبحاني با ديگر تفاسير موضوعي بعد از آن بايد گفت كه مقايسه ميان آنها قياس معالفارق است؛ زيرا قياس پايهگذاران با ادامهدهندگان سزاوار نيست، گذشته از آنكه فاصله سيسالهاي در ميان آنها وجود دارد كه بالطبع تفاوت نگرشها و بازتاب فرهنگ زمانه را در آنها شاهد خواهيم بود.
نويسنده كتاب «مسجد، نهاد عبادت و ستاد ولايت» افزود: از آنجا كه تفسير آيتالله سبحاني گرايش بيشتري را به بررسي مسائل كلامي از ديدگاه قرآن نشان ميدهد، از اينرو اگر از آن به تفسير كلامي هم تعبير كنند، چندان بعيد به نظر نميرسد.
اين محقق علوم قرآني در باب ديگر ويژگيهاي تفسير موضوعي استاد سبحاني گفت: تفسير موضوعي با تمام مزايايي كه براي آن برشمردهاند، همواره با اين سؤال مواجه است كه آيا اين تفسير اهداف مفسران را تأمين كرده و آنها به تعاريفي كه از آن داشتهاند دست يافتهاند يا نه؟ پاسخ به اين سؤال بسيار تأملبرانگيز است؛ زيرا اگر تفسير موضوعي بنا به تعريفي كه دارد گردآوري و دستهبندي آيات متناسب با موضوع و استخراج ديدگاه قرآني درباره آن موضوع باشد، مشاهده وصول به چنين هدفي در تفاسير موضوعي كه تا به حال نوشته شده كمتر قابل تشخيص است.
نويسنده كتاب «اسلام و ساماندهي جمعيت» خاطرنشان كرد: آيتالله سبحاني در اين تفسير پس از سير اين مسير طولاني به نتيجهاي ميرسد كه مرحوم شيخ طوسي در هزاره گذشته در تفسير ترتيبي «تبيان» و مرحوم طبرسي در تفسير «مجمعالبيان» و خود مفسر در كتابها و نوشتهها و گفتارهاي ديگرش كه قبل از آن نوشته رسيده است.
نويسنده كتاب «مسجد، نهاد عبادت و ستاد ولايت» افزود: به نظر ميرسد كه دخالت مسائلي چند از قبيل پيشداوريها، افكار سنتي، استادزدگي، شم اخباري به اعتقادات حاكم بر جامعه و ترس از واقع شدن مفسر در حربه تكفير و تفسيق، موانع و آسيبهايياند كه تفسير موضوعي را تهديد ميكند و از تازگي توليد آن كاسته و جايگاه بلند آن را در حد تفسير ترتيبي تقليل داده است، اما استاد سبحاني آنرا احيا كرده است.
استاد رهبري در پايان سخنانش خاطرنشان كرد: توسعه فرهنگ ديني جامعه، تعمق بيشتر مفسران در اين وادي، كار گروهي و در نهايت جسارت و شجاعت بيان نتايج به دست آمده از جمله مسائلي است كه در تفسير موضوعي ضروري به نظر ميرسد كه اميد است سمت و سوي آينده اين تفسير قرار گيرد و اين دغدغه آيتالله سبحاني است.
يکشنبه 27 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 647]