واضح آرشیو وب فارسی:اطلاعات: عوامل رشد توليد مواد مخدر در افغانستان
نيويورك تايمز نوشت: توليد ترياك در افغانستان طي سالهاي 2006 و 2007 رشدي قارچگونه داشته و در اين سالها، نه آمريكا و نه جامعه بينالملل، هيچيك تلاشي جدي براي مبارزه با اين پديده شوم نكردهاند. پايگاه اينترنتي روزنامه نيويورك تايمز افزود: دورنماي مشكل به حدي نگرانكننده است كه هوش از سر ميپراند.
اين روزنامه آمريكايي متذكر شد: به موازات رشد و شكوفايي مجدد طالبان در افغانستان، توليد ترياك هم كه منبع اصلي درآمد طالبان است، رشدي سريع يافته و طي سالهاي 2006 و 2007 رشدي قارچ گونه پيدا كرده است.
بر پايه گزارش فوق، افغانستان 93 درصد هروئين موجود در جهان را توليد ميكند و عمده توليدات آن به اروپا و روسيه قاچاق ميشود. نيويورك تايمز در گزارش خود تصريح كرد: طبق آمارهاي رسمي، درآمد تجارت مواد مخدر سالانه به چهار ميليارد دلار ميرسد كه معادل نيمي از توليد ناخالص داخلي افغانستان است. اين ثروت هنگفت نامشروع، صرف مبارزه با نيروهاي آمريكا و ناتو، به نابودي كشاندن افغانستان و تامين مواد مخدر مصرفي در اروپا ميشود.
اين در حاليست كه مردم اين كشورهاي اروپايي هرگز افغانستان را مشكل اصلي خود نميشناسند.
چندي پيش سازمان ملل متحد گزارش تكان دهندهاي از وضعيت توليد مواد مخدر در افغانستان عرضه كرد كه حاكي است: اربابان توليد مواد مخدر در افغانستان، شيميدانهاي خارجي را كه اغلب آنها از تركيه و برخي همسايگان افغانستان هستند، جذب ميكنند. اين شيميدانها ترياك خام را به هروئين فرآوري شده تبديل ميكنند. ماده مخدري كه بعد از اين فرآيند شيميايي اثرات مرگباري پيدا ميكند.
در ادامه گزارش نيويورك تايمز آمده است: مقامات آمريكايي، اروپايي، افغان و سازمان ملل به جاي آنكه واقعاً به راههاي حل مشكل بينديشند، پيوسته با يكديگر بر سر اين موضوع كه چرا توليد مواد مخدر در افغانستان رشدي نجومي پيدا كرده، چه بايد كرد و چه كسي بايد وارد عمل شود، مجادله دارند.
«توماس شووايچ» يكي از مقامات سابق وزارت خارجه آمريكا در مصاحبهاي با روزنامه انگليسي تايمز چندين دولت و سازمان را مسئول رشد قارچ گونه توليد مواد مخدر در افغانستان معرفي كرد.
شووايچ، انگشت اتهام را به سمت مقامات فاسد دولت افغانستان، سازمانهايي كه وظيفه سياستگزاري داخل افغانستان را برعهده دارند، آمريكا و ناتو كه تمايل جدي براي حل مشكل ندارند، نشانه گرفت و تاكيد كرد: گناه اين دولتها و نهادها در رشد اين پديده شوم، كمتر از طالبان نيست.وي، همچنين، جورج بوش رئيس جمهوري آمريكا را مسئول شكست اصولي در مبارزه با مواد مخدر در افغانستان دانست.
شووايچ توضيح داد: بوش بعداز واقعه 11سپتامبر در حالي به افغانستان حمله كرد كه منابع بسيار كمي را براي اين مبارزه اختصاص داد و بخش اعظم كار را به ناتو و جنگ سالاران مختلف واگذار كرد و توجه عمده خود را معطوف به عراق ساخت.
وي تصريح كرد: نتيجه آن شد كه طالبان و القاعده هردو سرنوشتشان با مواد مخدر گره خورد. به گفته شووايچ، اقدام آمريكا در سمپاشي مزارع كشت خشخاش در افغانستان ديگر جوابگو نيست و داراي اشكالات فراواني است.به نوشته نيويورك تايمز، توقيف اموال و دارايي قاچاقچياني كه در خارج از افغانستان سكونت دارند و باطل شدن رواديد سفر آنها، از جمله پيشنهادهاي مبارزه با مواد مخدر است.
از پيشنهادهاي ديگر، برنامه ريزي طرحهاي درازمدت بر مبناي استقرار امنيت در سراسر افغانستان، زنداني كردن مهرههاي درشت در توليد و قاچاق مواد مخدر، ايجاد سيستم اقتصاد مبتني بر بازار، قرار دادن يك دولت كارآمد در كابل، تشويق و دادن امتياز به كشاورزان براي توقف كشت خشخاش و تغيير كاربري كشت آنهاست.
نيويورك تايمز در پايان نوشت: هم آمريكا و هم جامعه بينالملل بايد با شدت عمل هرچه بيشتر، زيركانهتر و با همكاري هر چه بيشتر براي نجات اين كشور ماده مخدر زده وارد عمل شوند. همه اينها ميراثهاي شومي است كه بوش براي رئيس جمهور آينده آمريكا باقي ميگذارد.
سه شنبه 22 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: اطلاعات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 97]