واضح آرشیو وب فارسی:سایت رسیک: براي كاهش مضرات آلودگي هوا، شير و لبنيات بيشتري مصرف كنيد
در شرايط الودگي هوا براي كاهش صدمات به دستگاه تنفسي و التهاب دستگاه گوارش ناشي از اين آلودگي، مصرف شير و لبنيات را افزايش دهيد.
مصرف شير و فرآوردههاي آن سبب نرم شدن مخاط تنفسي فوقاني، مري و معده ميشود. از سوي ديگر به دليل وجود تركيبات مناسب براي رشد و نمو باكتريهاي مفيد كه عمل دفع ادرار و مدفوع و مواد آلاينده را تنظيم ميكنند التهابات و بيماريهاي دستگاه گوارش را كاهش ميدهد. كاهش التهابها در مقابله با نقش راديكالهاي آزاد كه به صورت آلايندهها وارد بدن شدهاند، نقش موثري داشته به سلامت بدن كمك ميكند.
به اعتقاد متخصصان تغذيه، مصرف دوغ و ماستهاي "پروبيوتيك" براي مقابله با آلايندههاي هوا انتخاب بهتري به شمار ميروند. آلايندههاي موجود شامل تركيبات مختلفي است كه از طريق هواي تنفسي وارد بدن شده، آثار مخرب آن روي بافتهاي بدن، دستگاه تنفسي و قلب و عروق برجاي مانده در طولاني مدت ابتلا به پوكي استخوان را تشديد ميكند.
از سوي ديگر در زمان آلودگي هوا، جذب ويتامين "د" از طريق پوست به شدت كاهش مييابد. به همين دليل در شهرهاي بزرگ كه معمولا هواي آلوده دارند، كمبود ويتامين "د" از شيوع بالايي برخوردار است. بر اساس آخرين تحقيق كشوري60 درصد زنان تهراني به صور مختلف دچار كمبود ويتامين "د" هستند.
به گفته دكتر ربابه شيخ الاسلام مدير پايگاه اطلاع رساني علمي تغذيه و سلامت ايران، افرادي كه كمبود كلسيم دارند، بيشتر در معرض خطر آلودگي با سرب قرار ميگيرند.
وي ادامه داد: به دليل آن كه گيرندههاي فلزات دو ظرفيتي در بدن انسان به صورت رقابتي عمل ميكند در صورتي كه اين گيرندهها، قبلا با فلزات مورد نياز بدن مانند آهن و كلسيم اشباع شده باشند، بدن كمتر در معرض آلودگي با سرب قرار ميگيرد. يكي از راههاي پيشگيري از آلودگي هوا مصرف بيشتر لبنيات و اشباع كردن اين گيرندههاست.
دكتر شيخ الاسلام، علاوه بر ساير اقداماتي كه در شرايط وارونگي هوا براي مقابله با آثار مضر آلودگي بر سلامت ميبايست انجام شود بر توجه به تغذيه مناسب تاكيد كرد و افزود: تغذيه متعادل و مناسب با در دسترس قرار دادن مواد مغذي كه هر يك به طريقي بافتهاي بدن را در برابر آثار مخرب ذرات آلاينده ياري ميكنند، نقش موثري در حفظ سلامت بدن دارد.
دكتر مسعود كيمياگر، متخصص تغذيه نيز توصيه ميكند: در هواي آلوده، مصرف شير افزايش يابد، زيرا شير به دليل دارا بودن فسفر، منيزم و كلسيم، خنثي كننده سموم است.
اين متخصص تغذيه افزود: سعي كنيد، ماست و دوغ به مقدار فراوان بنوشيد و اگر ماست با ذائقه شما سازگار نيست، دوغ رقيق را به همراه گل محمدي به دفعات زياد مصرف كنيد.
وي با تاكيد بر مصرف فرآوردههاي شيري كم چرب در افرادي كه مبتلا به بيماريهاي قلبي- عروقي هستند، گفت: گروه شير و لبنيات در هرم مواد غذايي به عنوان منابع خوب كلسيم و ويتامين "د" شناخته ميشود. به همين دليل، همواره براي پيشگيري و مقابله با گسترش پوكي استخوان بر مصرف شير و لبنيات تاكيد شده است.
هر ساله با آغاز سرد شدن هوا، افزايش آلودگي به خصوص در شهرهاي بزرگ به موضوعي مهم تبديل ميشود. عوارض ناشي از افزايش آلاينده ها بر سلامت مردم، اهميت توجه به اين مشكل را بيشتر ميكند.
هيدروكربورهاي سرطان زا ناشي از سوخت ناقص مواد سوختي، انواع فلزات سنگين مثل سرب كه با سوختن تركيبات نفتي مثل بنزين و گازوئيل در هوا منتشر ميشوند و گاز خطرناك منواكسيد كربن از جمله اين تركيبات هستند. در اثر پديده گلخانهاي در فصل سرما، اين گاز به اضافه بقيه گازهاي مضر به سطح زمين بر مي گردندو وارد ريه هاي ما ميشوند.
آلودگي هوا روي بافتهاي بدن، دستگاه تنفسي و قلب و عروق تاثير فراواني دارد. همچنين مطالعه اخير محققان علوم پزشكي نشان ميدهد؛ افراد جواني كه در مناطق آلوده به دود زندگي ميكنند، بيشتر در معرض خطر ابتلا به بيماريهاي گوارشي قرار دارند.
آلودگي هوا همچنين بيماريهاي قلبي و عروقي و مرگ ناشي از آن را زياد ميكند. اين اتفاق معمولا در افراد مستعد بيماري قلبي عروقي مانند كساني كه بيش از 60 سال دارند يا كساني كه سابقه نارسايي قلبي دارند، رخ ميدهد. همچنين كساني كه دچار ناراحتي ريوي مزمن به خاطر استعمال سيگار هستند يا ديابت دارند، بيش از ديگران در معرض خطرات قلبي عروقي ناشي از آلودگي هوا قرار دارند
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: سایت رسیک]
[مشاهده در: www.ri3k.eu]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 270]