واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: نابودي 20 درصد باغ هاي زيتون كشور
سرمايه : سرمازدگي سال قبل به 50 درصد باغ هاي زيتون خسارت وارد كرد و 20 درصد آنها را به كلي از بين برد. زيتون كه ميوه اي حساس به گرما و سرماست پس از ترغيب كشاورزان در 20 استان كشور كشت شد و باغات اين محصول با اعطاي وام و تسهيلات و واگذاري نهال توسعه يافت و سطح آن به 105 هزار هكتار در كشور رسيد اما با تغيير اندك در آب و هوا، باغ هايي كه در استان هاي غيربومي احداث شده بودند از بين رفتند.
ترويج توسعه باغ هاي زيتون در قالب طرح طوبي در استان هاي مختلف كشور بدون تحقيق در زمينه سازگاري اين محصول و ارقام آن باعث خسارت هنگفت به كشاورزان و باغداران شد. محمدحسين كريمي پور رئيس كميسيون كشاورزي اتاق بازرگاني و صنايع و معادن ايران در گفت وگو با خبرنگار «سرمايه» گفت: «امسال يك سوم از باغ هاي زيتون ايران بين 25 تا 100 درصد خسارت ديدند كه عمده آنها باغ هاي جديد هستند.» او متذكر شد: «كشاورزاني كه به طرح ترويجي دولت اعتماد كرده بودند و براي احداث باغ سرمايه گذاري كردند دچار خسارت هاي سنگين شده اند و اكنون نيز تصميم خاصي براي اين باغداران زيان ديده گرفته نشده است.» كريمي پور با اشاره به اينكه «زيتون ميوه اي حساس به شرايط آب و هوايي است»، ادامه داد: «ترويج كشت اين ميوه در استان هاي مختلف بدون تحقيقات انجام شده و اكنون نتيجه اين ترويج از بين رفتن بخشي از سرمايه باغداران است.» به گفته او هرمزگان و خوزستان از جمله استان هاي غيربومي و خسارت ديده هستند و باغداران اين مناطق كه پنج تا هفت سال انتظار باروري باغ را كشيده اند اكنون با باغي بي ثمر مواجه هستند. كريمي پور با اشاره به تشكيل جلسه اي با حضور باغداران در اتاق بازرگاني ايران تصريح كرد: «يكي از باغداراني كه در اين جلسه حضور داشت و به عنوان باغدار نمونه در سال هاي قبل انتخاب شده بود 40 هكتار از باغ زيتونش از بين رفته و سرمايه خود را در نتيجه اعتماد به دولت از دست داده است.» وي افزود: «آيا دولت در مقابل اعمالش بايد مسووليت پذير باشد يا خير؟» تا سال 1974 مساحت باغ هاي زيتون ايران 35 هزار هكتار بود كه قسمتي از محصول توليدي اين باغ ها تبديل به زيتون شور شد و نيمي ديگر مورد استحصال روغن قرار مي گرفت. از سال 1974 طرحي با نام طرح طوبي در وزارت جهاد كشاورزي اجرا شد و دفتري به نام دفتر طرح زيتون ايجاد شد. اين دفتر با برنامه ريزي براي گسترش باغ هاي زيتون تا سال 2011 به مساحت 614 هزار هكتار شروع به كار كرد و با واگذاري اراضي دولتي، نهال مجاني و وام كم بهره كشاورزان را به احداث باغ زيتون ترغيب كرد. در حال حاضر، مساحت باغ هاي زيتون به 105 هزار هكتار افزايش يافته و 36 واحد صنعتي توليدي در استان هاي زيتون خيز با سرمايه گذاري 100 ميليون دلاري احداث شده است. اشتغال ايجاد شده دائم سه هزار نفر و فصلي پنج هزار نفر بود و فرآوري و بسته بندي روغن زيتون اعم از بكر و پالايش شده چهار هزار تن در سال و ميزان فرآوري و بسته بندي زيتون شور 20 هزار تن در سال براي يك شيفت كاري است. همچنين توان ماشين آلات روغن كشي زيتون براي دو ماه فصل برداشت معادل 100 هزار تن دانه است.
-
پنج هزار تن روغن زيتون با معافيت گمركي وارد مي شود
محمدرضا هاتفي رئيس و دبير انجمن صنفي توليدكنندگان روغن و كنسرو زيتون ايران نيز در گفت وگو با «سرمايه» عنوان كرد: «امسال براي مقابله با بحران كمبود توليد زيتون، پنج هزار تن روغن زيتون براي استفاده كارخانجات فرآوري با معافيت گمركي وارد مي شود.» او با اشاره به واردات اين ميزان روغن از سوريه خاطرنشان كرد: «در سال جاري باغ هاي زيتون 50 درصد خسارت ديدند كه از اين ميزان 30 درصد كم آور شده و 20 درصد كاملاً از بين رفتند.» هاتفي يادآور شد: «وزارت جهاد كشاورزي طرحي را مبني بر استمهال وام كشاورزان و كارخانجات فرآوري و بخشودگي جريمه آنها به هيات دولت ارائه كرده است.» او توضيح داد: «90 درصد از باغ هاي خسارت ديده به علت كم آبي باردهي نداشته اند كه سال آينده با تامين آب مجدداً به بار مي نشينند.»
دوشنبه 21 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 132]