واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: دمشق بازرسي مجدد بازرسان هستهيي آژانس از سوريه را نپذيرفت
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: انرژي هستهيي
سوريه اعلام كرد كه بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي را از بازرسي مجدد محلي كه ادعا شده در آن فعاليت هستهيي صورت گرفته، منع كرده است.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، خبرگزاري آسوشيتدپرس با اشاره به اين خبر نوشت: اين تصميم ضربهاي به تلاشهاي آژانس بينالمللي انرژي اتمي براي پيگيري اطلاعات جاسوسي است كه در اختيار كارشناسان اين سازمان قرار گرفته و مدعي است كه سوريه يك برنامهي هستهيي پنهان در اختيار داشته كه ميتوانست به توليد سلاح هستهيي منجر شود.
يك مقام وزارت امور خارجهي سوريه در توجيه اين اقدام به خبرنگاران گفت كه در توافقش با آژانس بينالمللي انرژي اتمي – كه در ماه ژوئن يك بار از اين سايت ديدن كرد – فقط اجازهي يك بار بازرسي را به كارشناسان داده است.
وي به دليل مجاز نبودن به صحبت با رسانهها در اين باره از اشاره به نامش خودداري كرد.
احتمالا دليل طرح اين بيانيه از جانب سوريه اظهارات ديپلماتهاي وابسته به آژانس در وين است كه به آسوشيتدپرس در اوايل روز شنبه گفته دمشق اواخر ماه گذشته درخواست آژانس براي انجام يك سفر تكميلي به سوريه را رد كرده است.
بازگشت بازرسان به اين تاسيسات كه از سوي رژيم صهيونيستي در سال گذشته بمباران شد، در دستور كار آژانس بوده است.
آمريكا مدعي شد در محل بمباران شده يك راكتور توليد پلوتونيوم وجود داشته است كه در مراحل تكميل ساخت قرار داشته است. اما هدف از سفر دوم بازرسان تمركز بر اين مساله بوده است كه آيا كرهي شمالي در ساخت و تكميل برنامهي نسبت داده شده به سوريه دست داشته است يا خير؟ مقامات آژانس براي كسب اجازهي بازرسي از سه سايت ديگر كه ادعا ميشود با راكتور ادعايي نسبت داشته است، اعمال فشار كردهاند.
اين در حالي است كه سوريه تاكيد دارد اماكن ياد شده محل فعاليتهاي نظامي بوده است.
ديپلماتهاي ياد شده گفتند كه تحقيقات آژانس مبتني بر اطلاعات جاسوسي است كه آمريكا، رژيم صهيونيستي و يك كشور سوم كه از اشاره به نامش خودداري كردند، در اختيار آژانس قرار داده است.
وي و دو ديپلمات ديگر توافق كردند دربارهي اين مساله بدون اشاره به نامشان صحبت كنند زيرا اطلاعاتشان محرمانه است.
اين امر امكان انجام يك بازرسي در آينده را باز نگه ميدارد اما يكي از ديپلماتها گفت كه اعضاي هيات نمايندگي سوريه در آژانس اين حرف را در ميان نمايندگيهاي ديگر پخش كردهاند كه بعيد است بازديدي فراتر از آنچه در ژوئن انجام شد، صورت بگيرد.
آسوشيتدپرس مدعي شد: سوريه بيم دارد كه تحقيقات آژانس به بازرسي هاي گستردهاي مشابه با آنچه در اين از پنج سال قبل تاكنون انجام ميگيرد شود.
ايران تاكنون تحت سه دور تحريمهاي سازمان ملل قرار گرفته، زيرا از پذيرش درخواست شوراي امنيت مبني بر محدود كردن فعاليتهاي هستهيياش خودداري ميكند.
ديپلماتها ميگويند كه واشنگتن يادداشتي را در ميان ديگر اعضاي شوراي حكام به گردش درآورده است كه با نشستن سوريه بر كرسي 35 عضو شوراي حكام مخالفت ميكند.
در اين يادداشت كه آسوشيتدپرس آن را مشاهده كرده، آمده است: انتخاب سوريه به عنوان عضو شورا در حاليكه به دليل ساخت پنهاني يك راكتور هستهيي اعلام نشده تحت بازرسي است براي اهداف صلحآميز مناسب نيست و معاهده منع اشاعهي تسليحات هستهيي را به تمسخر ميگيرد.
اين ديپلماتها گفتند كه آمريكا قزاقستان را ترغيب ميكند تا اعطاي كرسي به دمشق را به چالش بكشد اما قزاقها ظاهرا به انجام اين كار اكراه دارند.
كارشناسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي 25 ژوئن بازديد از سوريه را به پايان رسانده و با نمونههاي محيطي جمعآوري شده از سايت «الكبار» كه در سپتامبر تحت حملهي رژيم صهيونيستي واقع شد، به وين بازگشتند.
اين نمونهها در حال بررسي و تحليل است اما نتايج آن ممكن است كامل نباشد؛ چرا كه اطلاعات جاسوسي نشان ميدهد مواد راديواكتيو به راكتور نسبت داده شده به سوريه پيش از حملهي رژيم صهيونيستي تزريق نشده است. بعيد است جستوجوي آثار راديواكتيو به نتيجهاي برسد. بنابراين بازرسان همچنين به دنبال مقادير اندك گرافيت هستند، كه عنصر خنككننده از نوع نمونهاي است كه كرهي شمالي از آن استفاده كرده است. چنين راكتوري بايد حاوي صدها تن گرافيت باشد و هر گونه انفجار بزرگي بايد غبار آن را به سرعت در منطقه پخش كرده باشد. براي پنهان كردن آن منطقه را پاكسازي كرده و چنين ذراتي را از آن خارج كرده باشد.
به رغم آنكه اطلاعات جاسوسي آمريكا ميگويد اين راكتور به مراحل تكميل ساخت نزديك بوده است، امكان دارد عناصر گرافيت در زمان بمباران ششم سپتامبر سال گذشته هنوز به آن وارد نشده بوده است.
براساس اين گزارش، اين ترديدها و اميدهاي آژانس به اينكه بتواند دوباره از اين سايتها ديدن كند، نشانگر لزوم تكميل ماموريت آژانس است.
كارشناسان آژانس همچنين به دنبال پرسيدن سوالاتي از مقامات سوري بر اساس اطلاعات جاسوسي هستند كه در اختيارشان قرار گرفت و مدعي سالها همكاري گسترده ميان سوريها و تيمهايي از مقامات كرهي شمالي است كه به اين كشور سفر كردهاند.
كرهي شمالي در سال 2006 ابزاري هستهيي را به صورت آزمايشي منفجر كرد. اعتقاد كارشناسان بر اين است كه كرهي شمالي مقادير كافي پلوتونيوم تسليحاتي را براي ساخت 10 بمب هستهيي پيش از توافق براي كنار گذاشتن برنامهي هستهيياش توليد كرده است.
با اين حال به گفتهي ديپلماتها سوريه هر گونه حضور هماهنگ شدهي مقامات كرهي شمالي در سوريه را به رغم اطلاعات جاسوسي كه ميگويند محل بمباران شده راكتوري از نوعي بوده كه فقط كشور كمونيست كرهي شمالي آن را ساخته است، تكذيب كرده است.
آنها ميگويند كه مقامات سوري نشست مقامات هستهيي پيونگ يانگ با همتايان سوريشان را غيررسمي و بدون برنامه توصيف كردهاند.
انتهاي پيام
يکشنبه 20 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 117]