واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: بيماريها قويترين مرد جهان را شكست دادند
رژيم- صدف كوهكن:
اين خبر كه المپيك امسال، حسين رضازاده، قهرمان وزنهبرداري جهان را كم دارد، خبر تازهاي نيست، اما بينهايت سؤال برانگيز است.
يكي از سؤالاتي كه مطرح است اين است: ورزشكاري كه مدتها الگوي بسياري از جوانان بود و نه تنها شيوه ورزش كه شيوه زندگي و حتي تغذيه او ميتوانست براي افراد بسياري، از كودكان تا جوانان و ميانسالان الگو باشد، حالا، در حالي كه هنوز به سن 30 سالگي نرسيده، با بيماريهاي زيادي دست به گريبان است كه با راه حلهاي ساده پزشكي و تغذيهاي قابل پيشگيري بودند.
آيا نميشد رضازاده را براي سالهاي بيشتري حفظ كرد؟
آنچه مدتي پيش در تشريح وضعيت جسماني حسين رضازاده گفته شد، اين بود: قويترين مرد جهان طي 3 سال اخير با بيماريهاي مختلفي دست به گريبان بوده كه در نهايت به وضعيت نامساعد فعلي وي و كناره گيري از المپيك ختم شده است.
دكتر اصغر شهابي، نايب رئيس فدراسيون وزنه برداري كشور در تشريح اين وضعيت بد جسمي ميافزايد: متأسفانه حسين رضازاده پس از بازگشت ازالمپيك آتن دوران استراحت و نقاهت خوبي را طي نكرد و باوجود تحمل فشارهاي جسماني تمرينات با چندين بيماري مختلف ازجمله ناراحتي كليه، ديابت و فشارخون بالا نيزدست و پنجه نرم ميكرد.
رئيس كميسيون پزشكي كنفدراسيون آسيا به نقش مخرب مربيان قبلي تيم ملي در تشديد بيماريهاي رضازاده اشاره كرده و ادامه ميدهد: متأسفانه برخلاف هشدارهاي ما مبني بر كاهش فشار تمرينات و جلوگيري از فعاليتهاي سنگين ورزشي، برخي از مربيان پيشين تيم ملي به اين موارد توجه نكرده و رضازاده را در هر شرايطي براي حضور در ميادين مختلف مهيا ميكردند.
اما در اين زمينه نظرات دكتر سيدعلي كشاورز، مدير گروه تغذيه و بيوشيمي دانشگاه علوم پزشكي تهران، جالب توجه است.
وي با ابراز تأسف و ناراحتي فراوان از آنچه رخ داده است، به همشهري ميگويد: من از 4-3 سال پيش براي هر كدام از مسئولان ورزشي كشور كه گمان ميكردم ميتوانند گره گشا باشد، به شكل كتبي نامه نوشته و در رابطه با وضعيت وخيم رضازاده و نياز او براي داشتن يك متخصص تغذيه مجرب هشدار داده بودم اما نميدانم چه ملاحظاتي سبب شد تا مسئولان از انجام چنين امر مهمي باز بمانند و نتيجهاي چنين تأسفبار و غيرقابل برگشت روي دهد.
در اين ميان بسياري از كارشناسان معتقدند كه قويترين مرد جهان، درصورت برنامه ريزي و استراحت مطلوب و داشتن برنامه غذايي مدون و منظم در فواصل مسابقات جهاني ميتوانست ساليان سال در صحت و سلامت به افتخار آفريني بپردازد، اما با توجه به سن، افزايش وزن و مدت زمان دوران نقاهت وي بعيد است كه بتواند بازگشتي موفق به عرصه قهرماني داشته باشد.
دكتر ربابه شيخ الاسلام، متخصص اپيدميولوژي تغذيه و بنيانگذار دفتر بهبود تغذيه جامعه وزارت بهداشت، در رابطه با نياز به كنترلهاي تغذيهاي بهخصوص براي افرادي با وزن بالا به همشهري ميگويد: كساني كه زيادي چاقند يعني BMIآنها بالاي 30 است، طبيعي است كه به كالري بيشتري هم نياز داشته باشند، اما اگر اين دريافت كالري به هر دليلي براساس موازين صحيح تغذيهاي برنامهريزي نشده باشد، فرد را وارد چرخه معيوبي خواهد كرد كه گاهي با مرگ فرد خاتمه مييابد.
وي در ادامه به جواناني كه چشم بسته از رژيمهاي غلطي كه گاهي در آنها موارد اعجاب انگيزي مثل خوردن 20 عدد تخم مرغ در روز ديده ميشود، وآنهابه هواي قهرمان شدن ازآن پيروي ميكننداشاره مي كند و ميگويد: جوان فكر ميكند كه آينده ازآن ماست و بيماري مال پيرها اما اشتباهترين تفكرها همين جا شكل ميگيرد چرا كه رژيمهاي غلط غذايي، رفته رفته جسم جوان و پرانرژي را چنان دستخوش تحليل و بيماري ميكند كه حتي در مواردي فرد را از ادامه زندگي عادي باز ميدارد.
در اين ميان، دكتر كاوه خبيري، متخصص فيزيولوژي ورزش و كارشناس تغذيه كه رياست كميته كودكان و نوجوانان فدراسيون آمادگي جسماني را هم بر عهده دارد، ضمن تاييد نظرات دكتر شيخ الاسلام به همشهري ميگويد: اينگونه نيست كه برنامه غذايي مدون وجود نداشته باشد بلكه قسمتي از اين قضيه ميتواند بيتوجهي خود ورزشكار به برنامههاي غذايي و حتي در مواردي به گفتههاي مربي مربوط شود كه چنين پيامدهايي را سبب ميشود.
وي ادامه ميدهد: فردي مانند رضازاده با وزن 167 كيلوگرم و قد 183سانتي متر چرا بايد 5/2 تا 3 برابر ميزان طبيعي، چربي داشته باشد؟ فكر نميكنيد موضوع ميتواند مصداق كساني باشد كه سيگار ميكشند در حالي كه تمام مشكلات سيگاري بودن را هم ميدانند؟
تاريخ درج: 19 مرداد 1387 ساعت 19:24 تاريخ تاييد: 19 مرداد 1387 ساعت 19:45 تاريخ به روز رساني: 19 مرداد 1387 ساعت 19:45
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 179]