واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مولانا:خبرنگاران مسلمان قلمروي اطلاعاتي وارزشهاي حرفه اي خود را تببين كنند
مشهد - استاد روابط بين الملل دانشگاه امريكن واشنگتن آمريكا گفت: خبرنگاران مسلمان بايد قلمروهاي فرهنگي، اطلاعاتي، معيارها و ارزش هاي اخلاقي و حرفه اي خود را تبيين و تعريف كنند.
به گزارش روز شنبه ايرنا ، پروفسور حميد مولانا در پيامي به مراسم روز خبرنگار در خراسان رضوي افزود: در غير اين صورت بايد از ارزش هاي ديگر بدون آنكه خود متوجه شوند ، تبعيت و تقليد نمايند.
وي با تاكيد بر اينكه خبرنگاران بايد پايبند اصول اخلاقي و حرفه اي باشند، گفت: خبر، انتخاب ما از همه وقايعي است كه در دنيا و محيط ما صورت مي گيرد كه در اين ميان شاخص ها و قواعدي انتخاب ما را از وقايع و رويدادها تشكيل مي دهد.
مولانا اظهار داشت: خبر هميشه يك رسانه، يك وسيله انتقال و يك پيامگير با پيام بر نياز دارد در واقع اهميت خبر هميشه با ذهنيت فرستنده و گيرنده رابطه دارد.
وي خبر را تشريح و توجيه ما از واقعه و واقعيت خواند نه خود واقعه و واقعيت و افزود: خبر تاريخ آني و تا حدودي مصنوعي و ساخته ماست.
به اعتقاد وي، تا مردم و اعضاي جامعه، اصلاح و ارشاد نشوند رسانه ها اصلاح نمي شوند.
وي با تاكيد بر اينكه خبر نياز به تحليل دارد و اين تحليل بايد صحيح و تا مي تواند منطبق بر واقعيت و عواقب رويدادها باشد از جمله معايب ناشي از گزارش غرب گونه از جهان اسلام معاصر را آن دانست كه اين اخبار چه ماهيت مساعد داشته و چه تعارضي، در بافت اسلامي تعبير و تفسير نمي شوند و در فرهنگ روزنامه نگاري و خبرنگاري كلي تفسير مي شوند كه دهها سال بر اروپا و آمريكا حاكم بوده و هست.
وي معتقد است: نتيجه حاصل از اين امر بازنمود ناقص رويدادهاي جهان اسلام است، اين پالايش دهنده مفهوم اخبار واطلاعات، پروسه اي تدريجي بوده كه در طول دهها سال بسط يافته و مسوول بخش زيادي از سوء تعبيرها و حتي تعصب ورزي هاي يك سو نگري بوده كه خود اين جريان نوعي بنيادگرايي روزنامه نگاري ايجاد كرده كه ادعاي جهان شمولي دارد.
وي با تاكيد بر تبيين قلمروهاي فرهنگي و اطلاعاتي و ارزش هاي اخلاقي و حرفه اي از سوي خبرنگاران مسلمان ادامه داد: يكي از نقاط ضعف وسايل ارتباط جمعي جهان اسلام پايين بودن ميزان مشاركت افراد يا انجمن ها در كنفرانس ها و نشست هاي بين المللي است.
وي اظهار داشت: جهان بيني اخلاق مطبوعاتي خبرنگاران و روزنامه نگاران مسلمان زماني صورت راستين اسلامي به خود مي گيرد كه ما به مراحل تكميلي اخلاق مطبوعات و خبرنگاران غرب از جنبه هاي فلسفي و عملي پي برده و از كارنامه آنها آگاهي دقيق يافته و اصول و آيين اخلاقي خود را به صورت واضح در چارچوب فرهنگ و مكتب اسلامي و ميهن اسلامي ايران بنا كنيم.
به اعتقاد وي، در طول تاريخ تمدن و فرهنگ اسلامي، پنج اصل مهم جريان اطلاعاتي و ارتباطي دنياي اسلام را هدايت و راهنمايي كرد و تا 400 سال قبل نظامهاي ارتباطي و فرهنگي ممالك اسلامي با اين اصول پايه گذاري شده بودند و هم اكنون همين اصول مي تواند پايه و بنياد اخلاقي و حرفه اي رسانه اي و مطبوعاتي ما را تشكيل دهد.
وي توحيد را به عنوان يك تئوري وحدت گرايي اطلاعاتي، ارتباطي، امت به عنوان يك مفهوم جهاني جامعه، تقوا را نشانگر يك سيستم اخلاقي، امر به معروف و نهي از منكر به صورت يك دكترين و منشور مسووليت فردي و اجتماعي و امانت را به عنوان اعتماد خدادادي در تشخيص مرزهاي حاكميت فردي و اجتماعي، سياسي و اقتصادي اين پنج محور خواند.
وي با استناد به مطالعات و سنجش افكار عمومي در هشت كشور طي چند سال قبل گفت: نتايج بيانگر افزايش بدبيني مردم از مطبوعات و رسانه ها بود.
وي تنزل اخلاق رسانه ها و به طور كلي بداخلاقي وسايل اطلاع رساني اصحاب رسانه را از جمله نگراني هاي بزرگ جوامع اروپايي و آمريكايي خواند.
پروفسور مولانا افزود: اين انتقاد از وسايل ارتباطي و محكوميت رسانه هاي جمعي تنها از جانب خوانندگان و مخاطبين نيست بلكه اين اتهامات بد اخلاقي و صداي نارضايتي از داخل خود اقشار روزنامه نگاران و خبرنگاران نيز شنيده مي شود.
وي همچنين بر تعيين حدود آزادي هاي رسانه اي، ضرورت يا عدم ضرورت وجود خط قرمز در فعاليت هاي مطبوعاتي حقوق مطبوعات ورسانه هااز ديدگاه بومي، ايراني و اسلامي و نيز بررسي و تبيين بيشتر آن تاكيد كرد.
وي همچنين انقلاب اسلامي را يك انقلاب فرهنگي به معناي وسيع و اصيل آن در قرن بيستم خواند و افزود: آنچه اين انقلاب را به پيروزي رساند تحول و انقلاب دروني در توده هاي مردم به سوي يك الگوي فرهنگ و ارتباطات اسلامي بود.
پروفسور مولانا تصريح كرد: با آغاز قرن بيست و يكم، نظام ما بايد در مقابله باپديده سازي هاي مختلف غرب و قدرت هاي مسلط و سلطه گرا يك تحول عظيم و يك انقلاب و جابه جايي اساسي در سياست گذاري و برنامه ريزي فرهنگ و ارتباطات خود انجام دهد.
وي اظهار داشت: ايران بايد به جهت علمي، فرهنگي، حرفه اي، اخلاقي پيشرو و پيشگام اين الگوي نوآور و مطلوب باشد.
وي همچنين بيان كرد: نخستين منشور حقوق بشر كه به طور جامع حقوق ارتباطي و رسانه اي را تدوين و تضمين مي كند در اسلام ارائه شده است.
به گفته وي، اين اصول قرآني همراه با اولين قانون بين الملل كه درمورد جنگ و صلح و روابط ملت ها به دنيا عرضه شد در حقيقت مجموعه جامعي از حقوق بشر و روابط انساني و جهاني است كه امروز موضوعات مهم مورد بحث رشته هاي ارتباطات و حقوق بين المللي و روابط سياسي، اقتصادي و فرهنگي شده است.
وي با بيان اينكه با وجود پيشرفت هاي حيرت انگيز تكنولوژي ارتباطات، بسياري از مردم دنيا در دسترسي به يك فرآيند سالم اطلاعاتي در خريد و فروش و مالكيت IRL و زيرساخت هاي اطلاع رساني و مطبوعاتي و غيره مغبون شده اند گفت: مابايد اين مسير را در ايران عوض كنيم و الگو و سياست گذاري مطلوب نظر جامعه را پياده نماييم.
اين استاد برجسته ارتباطات در ادامه اهميت خبر در دنيا را بالا خواند و اظهار داشت: با بالا رفتن اهميت خبر، اهميت خبرنگار نيز افزايش يافته و حرفه اي شدن خبرنگار يك امر مسلم است اما در برخي محافل اين شبهه ايجاد شده كه با توسعه تكنولوژي و فناوري هاي جديد امروز هم قدرت توليد و تكثير و توزيع خبر را دارا هستند.
وي بيان كرد: كيفيت خبر به علت دسترسي مستقيم مردم به منابع خبر عوض شده و اين خود انتظارات و ديدگاه هاي مخاطبين، خوانندگان و بينندگان خبر را تغيير داده است.
به گفته وي، بر اين اساس خبرنگاران حرفه اي امروز مي كوشند تا روي عوامل چرايي و چگونگي اخبار و رويدادها و حوادث تمركز و تاكيد كرده تا مخاطبين خبر را به طور عميق در چارچوب محيطي كه زندگي مي كنند درك كنند.
استاد دانشگاه امريكن بيان كرد: تنوع اطلاعات و اخبار، موضوعات مختلف رسانه اي ايجاب مي كند كه خبرنگار علاوه بر توانايي حرفه اي و روزنامه نگاري و خبري حداقل در يك حوزه ويژه تخصص داشته باشد.
وي داشتن خلاقيت را عامل تمايز يك خبرنگار از خبرنگار ديگر خواند و افزود: خبرنگار امروزي نبايد فرمول هاي ديروزي را به كار برد و پوشش خبر بايد با ابتكار و نوآوري هاي خاص همراه باشد.
همچنين وي معتقد است: مشكلات مطبوعات و رسانه هاي جمعي ايران دلايل متعدد سياسي، تاريخي، اقتصادي وحرفه اي داردكه مي توان آنها را در چارچوب بحران هاي مختلف اما وابسته به يكديگر چون بحران بازرگاني و سوداگري، جاه طلبي و قدرت فردي، ايدئولوژي يا سياسي و جناجي و بالاخره بحران غرب زدگي و مردمي نبودن خلاصه كرد.
وي بيان كرد: روز خبرنگار فرصتي است كه اين مسائل بايد توجيه و تبيين و تشريح شود.
ك/3
2713/663/589/659
شنبه 19 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 52]