واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: جهان - تحولات چين در آستانه بازيهاي المپيك
جهان - تحولات چين در آستانه بازيهاي المپيك
گروه بينالملل: طي چند روز اخير تحولاتي در چين رخ داده است كه اهميت خبري اين كشور را علاوه بر برگزاري المپيك دوچندان كرده است. اين تحولات را ميتوان در سه زمينه تحولات تبت، سين كيانگ و در آخر انتقاد رئيسجمهور آمريكا از وضعيت حقوق بشر در چين خلاصه كرد. البته تحول ديگر بازماندن رئيسجمهور پاكستان از قافله المپيك و بازديد از اين كشور بود.
1- تحولات تبت: اخبار مربوط به تبت از پنج ماه پيش (از اسفندماه) سوژه خبري خبرنگاران خارجي در چين بوده است. طي دو روز گذشته و با نزديك شدن به بازيهاي المپيك، تبت باز هم از سايه به درآمده و خبرساز شده است. در همين رابطه گاردين در گزارشي به دستگيري چهار معترض تبتي از جمله دو انگليسي (تام 24 ساله ساكن اسكاتلند، لوسي ماريون 23ساله از انگليس) به دليل آويختن پرچم «تبت بايد آزاد گردد» در پايتخت چين اشاره كرده است. در حالي كه مشعل المپيك به ميدان «تيان آن من» ميدان تاريخي چين رسيده و شهر غرق در شادي است اما اعتراضات در خصوص تبت در سوي ديگر شهر جريان دارد بهگونهاي كه به گزارش گاردين خارجيان نيز به جمع معترضان پيوستهاند و اعتراضاتي كوچك و پراكنده را سازمان دادهاند. در همين حال تعدادي از معترضان آمريكايي و انگليسي «كودتايي نمايشي» را با بالا رفتن از تيرهاي برق براي آويختن پرچم تبت به زبان چيني و انگليسي سامان دادند. خبرگزاري شينهوا در خبري اعلام كرد كه پليس ظرف 12 دقيقه تمام معترضان را متفرق ساخت در حالي كه گروه «دانشجويان تبت آزاد» اعلام كردند كه به مدت يك ساعت در صحنه حضور داشتند. سخنگوي كميته المپيك چين نيز كه از اين تظاهرات به خشم آمده بود در واكنشي چنين گفت: «تا آنجا كه ما ميدانيم خارجيان بهطور غيرقانوني تجمع كرده بودند و ما مخالفت عميق خود را از اين اقدام آنان بيان ميكنيم. ما در برابر هر تلاشي براي سياسي كردن المپيك به شدت مقابله ميكنيم ». سان ويد افزود: «در خصوص تجمعات و اعتراضات قوانيني داريم و اميدواريم كه خارجيان به قوانين چين احترام گذارند». سفارت انگليس در پكن نيز با توجه به دستگيري دو نفر از شهروندانش اعلام كرد كه خواستار دسترسي كنسولي براي اتباع خود است. در هر حال گاردين در ادامه گزارش خود به اين نكته اشاره ميكند كه «ساير فعالان [سياسي و حقوق بشري] از ورود به اين كشور منع شدهاند». چين در حالي قصد داشت تا چهرهاي دموكرات براي خود ترسيم كند كه پيش از اين تمام سايتهاي مربوط به تبت يا اويغور را مسدود كرده بود. اعتراضات فعالان و سازمانهاي حقوق بشري موجب شد كه دولت چين بهرغم بازگشايي برخي سايتها اما سايتهاي مربوط به تبت را همچنان مسدود كرده است.
2 - اعتراضات مردمي در سين كيانگ: در اين منطقه نيز جداييطلبان اويغور اعتراضات خود را به شيوهاي ديگر نشان دادهاند. چند روز پيش دو نفر از جداييطلبان مسلمان اويغور با پرتاب دو نارنجك از يك خودروي حمل زباله 16 پليس را كشته و نزديك به 20 پليس ديگر را زخمي كردند. گاردين كه اين گروه را «جهادگرايان اسلامي» ناميده اعلام كرد كه اين گروه قصد داشت سال 2008 را تبديل به «سال عزاداري» براي چين نمايد. در عين حال برخي گزارشها حاكي است كه شواهد بهدست آمده نشان ميدهد كه نميتوان اين دو حملهكننده را به جداييطلبان اويغور منتسب كرد. اين منطقه 20 سال است كه در پي استقلال است. سين كيانگ چهره ديگر دولت چين را نشان ميدهد كه حقوق اقوام مختلف اين كشور را در سطحي گسترده نقض ميكند بهگونهاي كه اين گروهها از هر حادثهاي (همچون المپيك يا روزهاي ملي كه تمركز اخبار روي چين است ) براي بيان اعتراضات خود بهره ميجويند.
3 - اين تحولات منجر به موضعگيري جورج بوش رئيسجمهور آمريكا شد. به گزارش «تايم» بوش «نگراني عميق » خود را در سخناني از وضعيت حقوق بشري در چين بيان كرد. وي از دولت چين خواست تا بازداشتها را خاتمه داده، آزادي مطبوعات، آزادي تجمع و عبادت براي شهروندان خود را تضمين و رعايت كند. وي كه در سفر سه روزه آسيايي خود به كشورهاي تايلند و كره جنوبي سفر كرده است، قرار است در پايان سفر خود به پكن برود. بوش در همين رابطه گفت: «آمريكا موضع خود را قاطعانه اعلام كرده و در كنار مردم چين خواستار رعايت حقوق بشر در اين كشور است». در حالي كه قرار است بسياري از سياستمداران و رهبران جهان در افتتاح بازيهاي المپيك به چين بروند اما گويي پرويز مشرف رئيسجمهور پاكستان از اين قاعده مستثني است. وي روز چهارشنبه سفر خود به پكن را به دليل آنچه تحولات داخلي اين كشور و درخواست براي استعفاي او بود، لغو كرد. سخنگوي وزارت خارجه پاكستان ضمن اعلام اين خبر از دادن توضيحات بيشتر خودداري كرد. اخبار واصله حاكي از اين است كه رهبران دو حزب اصلي پاكستان يعني حزب مردم (PPP) به رهبري زرداري همسر مرحومه بوتو و مسلم ليگ شاخهنواز به رهبري نواز شريف تصميم گرفتهاند تا قضات بركنارشده را ابقا كنند و به تازگي از مشرف خواستند تا استعفا دهد. وي در زمره رهبراني بود كه از ديدار از پكن و بازيهاي المپيك بازماند.
پنجشنبه 17 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 142]