واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: حجتالاسلام «ابراهيم يعقوبيان»:آيتالله خزعلي مراد از علم را علم رباني الهي ميداند
گروه انديشه: آيتالله خزعلي معتقد است كه مراد از علم، علم رباني الهي است و الا علوم اصطلاحي امروز هست و فردا نيست و دردي را هم دوا نميكند.
حجتالاسلام والمسلمين «ابراهيم يعقوبيان»، مجري كارشناس همايش «در سايهسار نهجالبلاغه» در گفتوگو با سرويس انديشه و علم خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، به ارائه گزارشي از چگونگي برگزاري دومين نشست اين همايش با حضور آيتالله خزعلي پرداخت و گفت: ايشان ابتدا ولادت حضرت سيدالشهدا(ع) را تبريك گفت و شهداي ايران را اقتدا كننده به آن امام همام(ع) ذكر كرد.
مجري كارشناس اين همايش اظهار كرد: آيتالله خزعلي در ادامه سخنان خود با تكيه بر خطبه 52 كتاب شريف نهجالبلاغه در مورد ارزش انسان سخن گفت و تأكيد كرد كه محبت از راه مطالعه در آيات الهي به دست ميآيد و انسان وقتي به نعمات الهي توجه بكند، طبيعتا محبت الهي هم در دل انسان مينشيند كه خدا اين همه نعمت به آدمي عنايت فرموده است.
يعقوبيان در ادامه به سخنان آيتالله خزعلي در رابطه با آيتالله سيدعلي قاضي اشاره كرد و افزود: ايشان از مرحوم قاضي استاد همه عرفا نقل كرد كه او آنقدر عاشق پروردگار بود كه ميگفت: «در بهشت نماز نيست و من همه لذتم در سايه سخن گفتن با خداوند متعال است و اين حيف است كه در بهشت نميتوانم از اين لذت زياد بهرهمند شوم و با خدا سخن بگويم.»
يعقوبيان تأكيد كرد: آيتالله خزعلي آغاز حركت كمالي آدمي را محبت برشمرد و اين محبت را ريشه در آشنايي نسبت به نعمات الهي ذكر كرد و با تكيه بر خطبه 52 كتاب شريف نهجالبلاغه گفت: اگر شما مانند شتران بچه مرده كه ناله سر ميدهد و مانند كبوتري كه جفت خود را از دست ميدهد و نوحهسرايي ميكند، زاري كنيد، براي نزديك شدن به حق و دسترسي به درجات معنوي و آمرزش گناهاني كه از شماها ثبت شده و مأموران آنها را نگاشتهاند، سزاوار است. ارزش آدمي در قرب به پروردگار است و متبتل كسي است كه از همه جا جدا شده و تنها توجه به پروردگار ميكند.
حجتالاسلام يعقوبيان در ادامه گفت: آيتالله خزعلي در ادامه با اشاره به دعاي پرفيض «كميل» تأكيد كرد كه اين دعا هم، همين امر را ميرساند: «قوّ علي خدمتك جوارحي» تا آنجا ميرسد كه هدف پيشي گرفتن در اين مسابقات معنوي براي رسيدن به قرب پروردگار است نه فرار از جهنم يا توجه به بهشت، بلكه هدف تقرب به پروردگار است. آمده است كه اميرالمؤمنين(ع) اين دعا را در يك سجده قرائت فرمودند و حالات ايشان مردآفرين است.
يعقوبيان گفت: آيتالله خزعلي تأكيد كرد كه اميرالمؤمنين(ع) انسانها را به سه دسه تقسيم ميكند: «الناس ثلاثة فعالم رباني و متعلم علي سبيل النجاة و همج رعاع اتباع كل ناعق» و با توجه به اين فرمايش در توضيح عالم رباني گفت: عالم رباني كسي نيست كه اصطلاح بداند، بلكه عالم رباني حاج كاظم ساروقي است كه از خوردن گندمي كه زكاتش داده نشده بود پرهيز كرد و نخورد و خدا در را برويش باز كرد كه آيتالله صدر گفت: «خدا براي اين دهاتي در را باز كرد و براي ما در را باز نكرد. نميدانم خدا چه ميكند؟» مراد از علم اين علوم رباني الهي است و الا علوم اصطلاحي امروز هست و فردا نيست و دردي را هم دوا نميكند.
وي افزود: آيتالله خزعلي در ادامه در توضيح «متعلم في سبيل النجاة» گفت كه اينها در مسير كسب علم هستند و دسته سوم «يميلون مع كل ذي» هستند؛ يعني با هر بادي به هر سمتي ميروند. پشههايي كه دستخوش تندبادها ميشوند و هرجا صدايي برآيد، پي آن را ميگيرند. اينها به يك پايگاه نوراني و علم و انديشه تكيه نكردهاند.
يعقوبيان در پايان سخنانش خاطرنشان كرد: آيتالله خزعلي به اين نكته اشاره كرد كه برخي ممكن است عالم باشند ولي به مركز علم و عزت تكيه نكنند، اما برخي علوم رباني را دارند و به آن مركز نوراني تكيه زدهاند. ايشان انسانشناسي را از اين زاويه ديدند و در ادامه به حكمت 73 كتاب شريف نهجالبلاغه اشاره كرد كه انساني كه ميخواهد پيشواي ديگران باشد بايد از آغاز خود را بسازد و بعد خود را امام ديگران كند.
چهارشنبه 16 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 1341]