واضح آرشیو وب فارسی:هموطن سلام: كارنامه عطاران به تغيير و تحول اساسي نياز دارد
در حالي كه بسياري در عرصه طنز تلويزيوني سبك خاص رضا عطاران را در پيش گرفتهاند، اين كارگردان و بازيگر موفق اگر نميخواهد عرصه رقابت را به ديگران واگذارد بايد در كارنامه خود تغيير و تحول اساسي ايجاد كند.
در حالي كه بسياري در عرصه طنز تلويزيوني سبك خاص رضا عطاران را در پيش گرفتهاند، اين كارگردان و بازيگر موفق اگر نميخواهد عرصه رقابت را به ديگران واگذارد بايد در كارنامه خود تغيير و تحول اساسي ايجاد كند.
پس از موفقيت مجموعههاي طنز عطاران پيشبيني ميشد موجي تحت تأثير اين موفقيت شكل بگيرد. عطاران سبك شخصي خود را دارد، سبكي كه رگههايي از آن در مجموعه طنز شبانه "زير آسمان شهر" كه متنهايش را مينوشت، قابل تشخيص بود.
در مجموعه "كوچه اقاقيا" هم تفاوتهاي طنز عطاران با مهران مديري، نويد شكلگيري يك جريان تازه را در طنز تلويزيوني ميداد كه خوشبختانه اين جريان پس از گذشت سالها همچنان ادامه دارد. عطاران هر چقدر پيشتر رفته، شيوه كارياش را كامل كرده و پس از مجموعه "متهم گريخت" ميتوان امضاء او را پاي مجموعههايش تشخيص داد.
امتياز اصلي عطاران و مجموعههايش تفاوت آنها با نگاه و طنز مديري است. مديري چهره مهم طنز تصويري است كه بيش از يك دهه توانسته موقعيت خود را حفظ كند و در رتبه اول بايستد. اما عطاران با روايت زندگي طبقه فرودست و نمايش جزئيات آن بخشهايي از زندگي را به تصوير ميكشد كه پيش از اين نديدهايم.
نوع شوخيها، جنس شخصيتپردازي و مناسبات شخصيتها مخصوص اوست و عطاران حتي در بازي گرفتن از بازيگرانش هم متفاوت از مديري عمل ميكند. در واقع رئاليسمي خاص بر فضاي مجموعه و بازيها حاكم است كه به عنوان يك ويژگي مجموعههاي عطاران را دوستداشتني ميكند.
مجموعه "سه در چهار" به كارگرداني مجيد صالحي را ميتوان نمونهاي دانست كه تحت تأثير طنز عطاران ساخته شده است. صالحي پيش از "سه در چهار" با عناوين مختلف و در پروژههاي متفاوت كنار عطاران حضور داشته، ولي اين بار مشاور او در "سه در چهار" عطاران است و ... همه اينها نشاندهنده تعلق خاطر صالحي به اين كارگردان و طنز اوست.
تماشاي "سه در چهار" يادآور خاطرههايي است كه از "متهم گريخت"، "خانه به دوش" و "ترش و شيرين" داريم. حتي تيتراژ مجموعه هم با تأثير از آثار عطاران ساخته شده و اگر خوشبين باشيم اين تقليد را به حساب اداء دين صالحي به هنرمند محبوبش ميگذاريم. در واقع او خواسته هر سكانس مجموعه يادآور طنز محبوب عطاران باشد و در اين كار موفق بوده است.
مجموعه "آرزوهاي شيرين" سيدوحيد حسيني نيز كه مدتي پيش از شبكه اول پخش ميشد، متأثر از مجموعههاي عطاران بود. حتي حسيني در گفتگو با يكي از روزنامهها با صراحت گفت كه طنز عطاران را دوست دارد و سعي كرده در مجموعهاش به همان سبك و سياق كار كند.
اين رويكرد كارگردانان جوان در تقليد از شيوه كار جذاب عطاران اشكالي ندارد به شرطي كه تا ابد در مقام يك مقلد باقي نمانند! ميتوان از سبك عطاران لذت برد، اما هر كارگرداني بايد ويژگيهاي كاري خود را به اثر پيوند بزند. در حالي كه ميان مقلدان عطاران چنين چهرهاي را نميتوان سراغ گرفت و همه چنان مسحور جذابيتهاي طنز او شدهاند كه خلاقيت را فراموش كردهاند.
نكته مهم درباره شيوه كاري عطاران اين است كه او ازهمان ابتدا بدون توجه به محبوبيت و موفقيت مديري سراغ ايدههاي خود رفت و به موفقيت رسيد. تفاوت طنز او با مديري، تنوع و طراوتي خاص به فضاي طنز تصويري آورد. اما به تدريج با اضافه شدن به تعداد مقلدان عطاران، اين طراوت و جذابيت كمرنگ شده و مخاطب تلويزيون را با تكرار محض روبرو ميكند.
عطاران كه اين روزها "بزنگاه" را براي ماه رمضان ميسازد، كاري سخت پيش رو دارد. چون بايد قدمي رو به جلو بردارد. در حالي كه پس از "ترش و شيرين"، مجموعههاي "آرزوهاي شيرين" و "سه در چهار" با نگاه به طنز عطاران ساخته شده، "بزنگاه" بايد كاملتر از مجموعههاي قبل عطاران و جذابتر از نمونههايي باشد كه با نگاه به آثار او ساخته شده است.
بيشك اگر طنز از طراوت تهي باشد، تأثير و جذابيت ندارد. عطاران بايد مسيري تازه را در "بزنگاه" تجربه و فاصلهاش را با مقلدانش بيشتر كند. او نياز به يك تغيير و تحول اساسي در كارنامهاش دارد، اگر نميخواهد رقابت را به ديگران واگذار كند... شرط بقا اين است.
سه شنبه 15 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: هموطن سلام]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 101]