واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: انتقاد رئيس پليس راهور از وضعيت جادههاي كشور
پيشگيري- رئيس پليس راهنمايي و رانندگي نيروي انتظامي با تاكيد بر اينكه متأسفانه وضعيت ايمني راهها در كشور مناسب نيست و با وجود تلاشهاي انجام شده با وضعيت مطلوب بسيار فاصله داريم، گفت: هنوز نميتوانيم ادعا كنيم يك اتوبان كاملا استاندارد در ايران داريم.
سردار محمد رويانيان چندي پس از اينكه رفتن به وزارت راه و جانشيني رحمتي را تكذيب كرد به انتقاد از وضعيت راههاي كشور پرداخت.
وي با اشاره به اظهارات مديرعامل آكادمي بينالمللي امنيت جادهاي درخصوص نامطلوب بودن ايمني جادهها در ايران و بسته پيشنهادي براي كاهش كشتههاي تصادفات در گفتوگو با ايسنا گفت: بايد ايمني راهها در كشور افزايش يابد.
از سوي ديگر در تابلوها و علائم نيز نقص زيادي داريم، چه برسد به راه. وي با اشاره به اينكه خط كشيها و علائم و... در راههاي ما ناقص است، افزود: راه فقط آسفالت نيست بلكه علائم، خط كشيها، گاردريل، جدا كننده، عرض، شانه خاكي و... نيز بايد از استاندارد لازم برخوردار باشد.
رئيس پليس راهور ناجا با تاكيد بر اينكه بايد بپذيريم كه در زمينه راه استاندارد در كشور مشكل داريم، تاكيد كرد: اگر منكر اين مسئله شويم، مشكلات حل نميشود.
وي يكي ديگر از راهكارهاي افزايش ايمني ترافيك در كشور را تقويت كنترل پليس بهصورت الكترونيكي دانست و گفت: استفاده از ITS كه هم اكنون دنيا به سمت آن رفته است ميتواند قدرت و نفوذ پليس را چند برابر كند.
رئيس پليس راهور ناجا، اصلاح و بهبود قوانين و مقررات راهنمايي و رانندگي را يادآور شد و گفت: قوانين باز دارنده ميتواند از بسياري از تخلفات پيشگيري كند.
كاهش كشتههاي تصادفات
سردار رويانيان با تشكر از مديرعامل آكادمي بينالمللي امنيت جادهاي گفت: خوشبختانه پيتر ترمولن، كاهش كشتههاي تصادفات در كشور را تاييد و اعلام آمادگي كرده براي كاهش تصادفات و تلفات به ايران كمك كنند.
وي با اشاره به اينكه جهش بسيار خوبي در كاهش كشتههاي تصادفات طي 3 سال گذشته در كشور انجام شده است، افزود: در سال 85 ثبت توقف رشد كشتهها را داشتيم و در سال 86 نيز با كاهش 17 درصدي مرگ و مير روبهرو بوديم به شكلي كه در اين سال 4 هزار و 650 نفر كشته و 32 هزار نفر مجروح نسبت به سال قبل كمتر داشتهايم.
از سوي ديگر در 3 ماهه نخست سالجاري نيز كشتههاي تصادفات نسبت به سال گذشته 11 درصد كاهش داشته است.
وي اظهار اميدواري كرد كه با تثبيت برنامههاي كاهش كشتههاي تصادفات در كشور، كشتههاي سالانه تصادفات در ايران به رقمي منطقي برسد.
رئيس پليس راهور ناجا افزود: درصورت سرمايهگذاري مناسب و تلاش تمامي دستگاههاي مرتبط ميتوانيم تا 5 سال آينده كشتههاي تصادفات را بين 30 تا 50 درصد كاهش دهيم.
وي افزود: اين امر در عين حال مستلزم اصلاح قانون، بازدارنده شدن قوانين، افزايش ايمني راهها، نصب علائم استاندارد، توليد خودروهاي استاندارد و همكاري مردم و صدا و سيما خواهد بود.
سردار رويانيان درخصوص وضعيت فعلي توليد خودروها در كشور و ايمني آنها گفت: با وجود تلاشهاي انجام شده ميزان ارتقاي ايمني خودروهاي توليدي كافي نبوده و از
خودرو سازان انتظار بيشتري داريم. از سوي ديگر در تلاشيم تا مشكلات موجود خودروها در زمينه ايمني اصلاح شود.
وي به وضعيت امداد و نجات در كشور اشاره كرد و گفت: در طول 2 سال گذشته تحول جهشي در زمينه امداد و نجات در جادههاي كشور صورت گرفت به شكلي كه حمل مجروحان تصادفات با آمبولانس از 14درصد به حدود 50 درصد افزايش يافت اما در عين حال تا جا به جايي 100 درصد فاصله زيادي داريم.
به گفته رئيس پليس راهور ناجا، طي اين مدت، پليس در استفاده از تجهيزات الكترونيكي رشد قابل توجهي داشته اما در عين حال تا رسيدن به نقطه مطلوب هنوز فاصله داشته است.
اصلاح تابلوهاي موجود در راهها
وي با اشاره به اينكه وزارت راه، بيش از هزار ميليارد تومان براي اصلاح تابلوهاي موجود در راهها اعتبار نياز دارد، گفت: اين در حالي است كه بايد اعتباراتي نيز براي جدا كردن جادههاي ورودي و خروجي تا 30 كيلومتري شهرها، رفع نقاط حادثه خيز و غيره اختصاص دهيم.
دوربينهاي كنترل سرعت
سردار رويانيان درخصوص بهكارگيري دوربينهاي الكترونيكي كنترل و ثبت سرعت در جادهها نيز گفت: امسال قرار بود 800 دستگاه دوربين ثابت و تعدادي دوربين پرتابل خريداري شود كه متأسفانه وزارت راه، دوربينهاي ثابت را با توجه به فشارهايي كه در اين خصوص وجود داشته ، تا كنون خريداري نكرده است و در اين زمينه عقب است به شكلي كه هنوز مناقصه آن برگزار نشده است اما در عين حال پليس راهور ناجا نيز بهدنبال اجراي اين طرح است. وي افزود: دوربينهاي پرتابل نيز در حال خريداري است اما بهنظر ميرسد بيشتر بروكراسيها جلوي كارها را گرفته است.
اصلاح تابلوهاي موجود در راهها
رئيس پليس راهنمايي ورانندگي كشور با اشاره به اينكه وزارت راه، بيش از هزار ميليارد تومان براي اصلاح تابلوهاي موجود در راهها اعتبار نياز دارد، گفت: اين در حالي است كه بايد اعتباراتي نيز براي جدا كردن جادههاي ورودي و خروجي تا 30 كيلومتري شهرها، رفع نقاط حادثه خيز و غيره اختصاص دهيم.
تاريخ درج: 28 تير 1387 ساعت 22:58 تاريخ تاييد: 28 تير 1387 ساعت 23:20 تاريخ به روز رساني: 28 تير 1387 ساعت 23:20
سه شنبه 15 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 136]