واضح آرشیو وب فارسی:فارس: سازمان ميراث در حراج بينالمللي اموال تاريخي ايران شركت نميكند
خبرگزاري فارس: سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري به دلايل تاريخي، حقوقي و فرهنگي در حراجهاي بينالمللي اموال فرهنگي تاريخي ايراني شركت نميكند.
به گزارش خبرگزاري فارس به نقل از روابط عمومي سازمان ميراث فرهنگي صنايع دستي و گردشگري اين سازمان با صدور بيانيهاي ضمن تشريح علل و زمينههاي تاريخي خروج اموال فرهنگي و مواريث كشور بر عدم حضور ايران در حراجهاي بينالمللي تاكيد كرد.
در اين بيانيه آمده است هرچند قرن شانزدهم ميلادي نقطه آغاز سفرها و اقامتهاي خاورشناسان غربي در ايران به منظور پژوهش در زمينه فرهنگ و تمدن ايراني بوده است، ليكن نخستين كاوشهاي باستانشناسي جهت كشف آثار مادي فرهنگي تاريخي در اواسط قرن نوزدهم ميلادي (بين سالهاي 1849 تا 1853) توسط يك فرد انگليسي به نا لوفتوس در شوش انجام شد. قرن نوزدهم عصر رقابتهاي سياسي و اقتصادي دو كشور استعمارگر انگليس و فرانسه در كشورهايي چون ايران بود. در آن زمان اين دو كشور با تطميع رجال و شاهان ايراني، امتيازات انحصاري غارت ثروتهاي ايران را به دست ميآوردند و ميراث فرهنگي نيز از اين امر مستثني نبود. در رقابت تنگاتنگ دو كشور بر سر كشف و تصاحب ميراث فرهنگي ايران، فرانسه كشور غالب بود.
در بخش ديگري از اين بيانيه آمده است در سال 1274 هـ. ش در زمان حكومت ناصرالدين شاه، قراردادي بين كشور ايران و دولت فرانسه منعقد شد كه طي آن، امتياز كشف آثار فرهنگي _ تاريخي (عتيقه) در كل خاك ايران، منحصرا به دولت فرانسه واگذار گرديد. در اين قرارداد تصريح شده بود كه اشياي نفيسي از قبيل طلا و نقره يا جواهر حاصل از اكتشافات گروههاي باستان شناس فرانسوي، مطلقا متعلق به دولت ايران است و در صورتي كه گروههاي فرانسوي مايل به خريد آثار مذكور باشند، دولت ايران نيمي از آثار را به قيمت عادلانه به آنها خواهد فروخت و نيم ديگر را نيز در صورتي كه دولت ايران مايل به فروش باشد، دولت فرانسه مقدم خواهد بود. ساير آثار مكشوفه نيز به طور مساوي ميان ايران و دولت فرانسه تقسيم ميشد.
اين بيانيه ميافزايد بدين ترتيب حكومت وقت ايران اهميت آثار مكشوفه را بر اساس طلا و نقره و جواهرات بودن آنها محاسبه مينمود و ديگر آثار را به راحتي قابل تقسيم ميدانست. اين نگرش مرتجعانه و غيرفرهنگي در قرارداد مكمل ديگري كه به سال 1279 هـ . ش ميان ايران و فرانسه منعقد شد به جاي تعديل، تشديد شد.
در سال 1309 قانون راجع به حفظ آثار ملي به تصويب مجلس شوراي ملي رسيد. مجلس ايران پيش از آن نيز در سال 1306 هجري شمسي با تصويب قانون مدني (ماده 26) آثار تاريخي را غيرقابل تملك خصوصي دانسته بود.
ليكن قانون 1309 با تفصيل بيشتري كليه اثار اعم از منقول و غير منقول را تحت حمايت دولت ايران شناخته و حفاري به قصد كشف اشياي عتيقه را حق انحصاري دولت ايران دانست. با اين وجود دولت مختار شد اين حق را به گروههاي حفاري علمي واگذار نمايد. طي اين قانون مقرر شد، اشياي مكشوفه حاصل از حفاري پس از كسر 10 عدد مهمترين آنها به نفع دولت، بالمناصفه ميان دولت ايران و طرف ديگر تقسيم شود و طرف ديگر مجاز به خارج كردن اشيا از ايران باشد.
اين بيانيه آورده است: اكنون كه بيش از يك قرن از تاراج اموال ايراني ميگذرد، سازمان ميراث فرهنگي قادر به طرح دعوي عليه دارندگان فعلي اموال مذكور نزد محاكم كشورهاي مربوطه و ياد دادگاههاي بينالمللي نيست چرا كه ادعاي ايران در مورد مالكيت اين اموال منافي با كليه اصول عرف، حقوق و روابط بينالملل بوده و از سوي محاكم قضايي مسموع نبوده و قطعا از كانالهاي غير قضايي نيز پذيرفته نيست.
اين بيانيه در پايان آورده است: از سوي ديگر بنا به دلايل حقوقي و فرهنگي شركت در حراجهاي مربوطه به هيچ عنوان مورد تاييد سازمان ميراث فرهنگي و دولت جمهوري اسلامي ايران نيست. زيرا اولا شركت در حراج بخصوص در مورد اشيايي چون سر سرباز هخامنشي كه قبلا مورد طرح دعوي و پيگيري قضايي ايران قرار گرفته و با صدور حكم توسط دادگاه به مالكيت دارنده فعلي در آمده است به منزله نوعي نفي ضمني كليه اقدامات قضايي انجام شده و ادعاي مالكيت ايران بوده و به محض شركت ايران در حراج، اقدامات قضايي آتي در خصوص شيء مورد نظر نزد هيچ يك از محاكم كشور مربوطه مسموع نخواهد بود. ثانيا شركت در حراج توسط دولت جمهوري اسلامي ايران به معناي تاييد ضمني خروج اموال ملت ايران (خواه به طور قانوني و خواه غيرقانوني) و خريد و فروش آن اموال در كشورهاي خارجي و تشويق قاچاقچيان و سوداگران اموال ايراني است. اموالي كه روزگاري در گوشه گوشه سرزمين ايران و بواسطه نبوغ، انديشه و دست ايراني آفريده شدهاند و نشانههاي مادي هويت و فرهنگ ايراني هستند و بايد در خاستگاه اصلي شان نگهداي شوند.»
انتهاي پيام/ز
دوشنبه 14 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: فارس]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 50]