واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: گفت و گوي مشروح دبي اسپورت با علي دايي دايي:درانتخابم به عنوان سرمربي هيچ مسوول بلندپايهاي نقش نداشت
ورزش. داخلي. خارجي. فوتبال
علي دايي سرمربي تيم ملي فوتبال كشورمان در گفت وگويي مفصل با شبكه تلويزيوني دبي اسپورت به تشريح مسائل فني تيم ملي، ديدارهاي تداركاتي، شرايط انتخاب وي به عنوان سرمربي و استفاده از بازيكنان جوان در تركيب تيم ملي و بسياري موارد ديگر پرداخت.
متن كامل اين گفت وگو به شرح زير است:
س: آقاي دايي دستاوردهاي شما از زماني كه مسووليت مسائل فني تيم ملي فوتبال ايران را بر عهده گرفته ايد، چه بوده و وضعيت چگونه است؟ ج: به نظر من تيم ملي تاكنون روند رو به جلويي را داشته است. در ابتدا روزهاي سختي داشتيم. تازه اعضاي هيات رييسه فدراسيون مشخص شده بود و من آماده مربيگري تيم ملي نبودم اما به تدريج كنترل را به دست گرفتيم و از خدا براي صعود تيم ملي به دور چهارم جام جهاني سپاسگزارم. در سه مسابقه اول نتايج خوبي نگرفتيم با وجود اين كسب سه پيروزي حساس نشان ميدهد كه تيم ما به روزهاي خوب خود برگشته است.
س: علي دايي كه تجربه كمي در مربيگري دارد وضعيت خود را در بين مربيان كنوني فوتبال ايران چگونه ميبيند؟
ج: من شاگرد ديگر مربيان ايراني هستم و همه آنها استادان من هستند.
مربيگري من در سايپا و تيم ملي فقط به اراده خداوند بود. ميخواستم بعد از خداحافظي با دنياي بازيگري سه يا چهار سال استراحت كنم و بعد به مربيگري بپردازم با وجود اتفاقاتي كه در باشگاه سايپا افتاد مربيگري اين تيم را پذيرفتم و به لطف خدا به عنوان قهرماني ليگ برتر رسيديم. در حال حاضر نيز در تيم ملي بينصيب از لطف و كمك خدا نيستم.
س: آيا بعد از تجربه اندكي در مربيگري انتظار داشتيد سرمربي تيم ملي ايران شويد آنهم با توجه به اينكه نزديك بود يك مربي اسپانيايي براي اين پست انتخاب شود؟ همچنين گفته ميشود كه مقامات ارشد دولت ايران نقش به سزايي در انتخاب شما داشتند.
ج: قبل از هر چيز بايد بگويم كه هيچ مسوول بلند پايهاي در انتخاب من نقش نداشت و همه چيز به اراده خداوند بود. در آن زمان به اين مسئله نه فكر مي كردم و نه حتي از نظر روحي آمادگي آن را داشتم. تمام توجهم به عملكرد تيم سايپا در مسابقات قهرماني آسيا بود. وقتي خاوير كلمنته وارد ايران شد از من براي همكاري تقاضا كرد اما نپذيرفتم. حتي فدراسيون فوتبال ايران هم اين مسئله را با من در ميان گذاشت اما گفتم كه اگر بخواهم روزي با فدراسيون همكاري كنم، فقط سرمربي خواهم بود نه دستيار مربي. به همين دليل اين موضوع را فراموش كردم تا اينكه وقتي يك روز صبح سر تمرين سايپا بودم فدراسيون با يك تماس تلفني اين پست را به من پيشنهاد كرد.
س: تيم ملي در دو مسابقه خانگي مقابل سوريه و امارات عملكرد خوبي در ورزشگاه آزادي در حضور هوادارانش نداشت. آيا در آن زمان فكر نكرديد كه ممكن است به خاطر فشار مردم و رسانه مجبور شويد تيم ملي را ترك كنيد؟ ج: قبلا هم گفته ام كه شرايطم بسيار سخت بود. فشار مطبوعات روي من و تيم ملي بسيار زياد بود چون از گروهي از بازيكنان جوان دعوت كرده و استفاده مي كردم كه ريسك بالايي داشت. وقتي اين مسووليت را پذيرفتم در واقع شهرت خود را گروه گذاشتم. با وجود اين به خاطر اعتمادي كه به كارم، فوتبال ايران و بازيكنان با استعداد آن داشتم، مسووليت تيم ملي را پذيرفتم.
به رغم وجود فشارهاي زياد مطمئن بودم كه به خاطر ايمان به خودم و تيم ملي ميتوانيم از دور اول صعود كنيم. اعضاي تيم همگي با هم دوست هستند و ما با اتحاد و يكدلي به دور بعد صعود كرديم. اگرچه مردم بعد از سه تساوي نگرانند اما با وجود تمامي فشارهاي رواني، بازيكنان تيم ملي خيلي خوب كار كردند و با روحيه بالايي كه از خود نشان دادند توانستند بر آن وضعيت سخت غلبه كنند. ما دو مسابقه سخت و حساس خارج از خانه مقابل امارات و سوريه داشتيم اما از هر دو بهترين نتيجه را كسب كرديم.
س: شما و كادر فني تيم قبل از مسابقه با امارات در ايران، بر خلاف مقررات تمرينات اين تيم را در ورزشگاه آزادي زير نظر گرفتيد. آيا به نظر شما اين يك حركت حرفهاي در فوتبال است؟
ج: خير، اينطور نبود. واقعيت اين است كه امارات قرار بود از ۷تا ۸ بعدازظهر در آزادي تمرين كند اما چون آنها با نيم ساعت تاخير به ورزشگاه رسيدند، ما اجازه داديم كه سه دقيقه ديگر در زمين بمانند. اين تنها دليل حضور ما در ورزشگاه در خلال تمرين آنها بود. اگر ميخواستيم تاكتيكهاي تمريني اين تيم را ببينيم قطعا به جاي خود، فرد ديگري را به ورزشگاه مي فرستاديم چون من همكاراني دارم كه اين مسائل را با دقت بهتر و بيشتري بررسي ميكنند و به راحتي ميتوانند تمرينات و مسابقات امارات را تحليل كنند اما اين داستانها به خاطر نيم ساعت تاخير تيم امارات بود.
س: آيا معتقديد كه ايران و امارات تنها تيمهايي بودند كه شايستگي صعود از گروه را داشتند؟
ج: به نظر من امارات در چند سال گذشته پيشرفت زيادي داشته است. بازيكنان اين تيم سال هاست با هم بازي ميكنند و خيلي خوب همديگر را ميشناسند.
به همين دليل نميتوان آنها را با ۸-۷سال پيش مقايسه كرد. آنها در حال حاضر از هماهنگي بيشتري برخوردارند اما در اين گروه سوريه هم شانس صعود داشت. آنها تيم بسيار خوبي داشتند اما به لطف خداوند ايران و امارات صعود كردند.
س: شما مسابقات امارات را ديده ايد. آيا اين تيم با تيم چند سال گذشته فرقي كرده است؟ آيا تغييري در روحيه بازيكنان و تاكتيكهاي فردي آنها مي بينيد؟
ج: معتقدم كه تيم كنوني امارات فرقهاي زيادي از نظر تاكتيكي و همكاري بين بازيكنان با تيم قبلي دارد. آنها همديگر را بهتر ميشناسند و همچنين شنيده ام كه بسياري از اين بازيكنان در تيم جوانان امارات هم با هم بوده اند. بنابراين ميتوان گفت كه بازيكنان نقش مهمتري در تغيير سطح تكنيكي تيم امارات دارند اما بازيكنان تيم ملي ايران فقط ۱۲روز قبل از مسابقه با امارات در تهران با هم بازي كرده بودند. اين نشان ميدهد كه ما زمان كافي در اختيار نداشتيم. تيم امارات بازيكنان خوبي در اختيار دارد، دولت اين كشور امكانات خوبي را براي آنها به وجود آورده است و ميتوان گفت كه ما يك دهم امكانات تيم امارات را هم نداريم اما بازيكنان ما خيلي خوب بازي كردند و استعداد بالاي خود را در فوتبال نشان دادند. دو مسابقه ما در مقابل امارات بسيار سخت بود و همين امر دوباره ثابت كرد كه فوتبال امارات بهتر از گذشته است.
س: گفته ميشود كه وقتي تيم ملي ميبازد، مساوي ميكند يا نتيجه متوسطي مي گيرد علي دايي به گونهاي با رسانهها رفتار ميكند كه مورد پسند خبرنگاران نيست.آيا ميتوان دليل اين امر را تكبر علي دايي دانست؟ براي مثال بعد از تساوي با امارات در تهران شما با قاطعيت اعلام كرديد كه اين تيم را در امارات شكست خواهيد داد!
ج: اين ادعاها را قبول نميكنم. من فقط كارم را انجام ميدهم اما همه چيز بايد دو طرفه باشد. احترام، احترام ميآورد. اگر شما به من احترام بگذاريد، قطعا به شما احترام گذاشته ميشود. تعداد كمي از همكاران شما در رسانههاي ايران و ديگر كشورها سوالهاي بيربطي ميپرسند. خبرنگاران بسيار محترم و بزرگواري در ايران هستند اما تعداد كمي هم شيطنت ميكنند و خبرهاي دروغي را در روزنامهها چاپ ميكنند. من رابطه خوبي با اين گروه از خبرنگاران و رسانهها ندارم. در حال حاضر احترام زيادي براي رسانه ها در كشورم قائلم و رابطه بسيار خوبي با آنها دارم. آنها به كار ما زيبايي ميدهند و توجه مردم را به فوتبال جلب ميكنند. آنها وظيفه سنگيني بر عهده دارند با وجود اين كاملا با اين نظر كه من كارم را با تكبر ادامه مي دهم، مخالفم.
س: خيليها ميگويند كه دوران علي دايي در تيم ملي به زمان حضور بازيكنان كهنه كاري مثل علي كريمي و عنايتي بر ميگردد كه بازيكنان ثابت تيم بودند و همچنين اينكه علي دايي از اين بازيكنان نسل خود فاصله گرفته تا بتواندتيم را كنترل كند. تيمي كه بيشتر شامل بازيكنان جوان و بيتجربه است. چنين اظهاراتي تا چه حد صحت دارند؟
ج: اين حرفها را اصلا قبول ندارم. براي مثال عنايتي به تيم ملي دعوت شد و در دو مسابقه براي ما بازي كرد اما در حد انتظارات ظاهر نشد. علي كريمي مصدم است و مدت هاست بازي نكرده. آيا ميتوانيد به من بگوييد چه مدت است بازي او را نديدهايد و چيزي در مورد او شنيده ايد؟
س: اما علي كريمي و مهدوي كيا بازيكنان با تجربهاي هستند كه تيم ملي گاهي به آنها نياز خواهد داشت. آيا نبايد آنها را به تيم ملي دعوت كرد؟ ج: در كار ما هيچ بايدي وجود ندارد. تنها عواملي كه حضور بازيكنان در تيم را تعيين ميكند، سطح آمادگي آنها، انگيزه و ميزان مفيد بودن آنها براي تيم است. اگر آقاي مهدوي كيا و كريمي به آمادگي برسند و بتوانند تاكتيك هاي ما را به كار بگيرند، آنها را در تيم ملي خواهيم ديد. هيچ مربي نيست كه بهترين بازيكنان خود را كنار بگذارد. آمدم كه موفق باشم پس قطعا بايد از ابزاري استفاده كنم كه موفقيت مرا تضمين ميكنند. ما سعي كرديم عادلانه عمل كنيم و از آمادهترين و لايقترين بازيكنان دعوت كرديم. شايد علي كريمي بتواند ظرف يك يا دو ماه آماده شود اما من نميتوانم كسي را بي اساس و بدون آمادگي در حال حاضر دعوت كنم.
س: بازيكناني مثل ايمان مبعلي و مهرزاد معدنچي سال گذشته در ليگ امارات بسيار درخشيدند و به عنوان بهترين بازي ساز و بهترين گل زن انتخاب شدند.
چرا آنها را دعوت نكرديد؟
ج: ممكن است اينگونه باشد. نميتوانم از كسي نام ببرم اما ممكن است اين امر درست باشد. ما بازيكنان و تركيب تيم را فقط بر ا ساس اينكه چه كسي بهتر است و افرادي كه ميتوانستند مشكلات تيم ملي را حل كنند، انتخاب كرديم. سياست من در مدت كوتاه مربيگري در تيم ملي و همچنين دو سال تجربه مربيگري در سايپا، استفاده از آمادهترين بازيكنان بوده و هرگز به نام بازيكنان توجه نكرده ام. اين نام بازيكنان نيست كه بازي ميكند اما يك بازيكن ميتواند خود را در زمين نشان دهد. ما بازيكنان بزرگي داريم. به عنوان مثال در امارات شما مجبوريد تيم خود را از بين ۳۰تا ۳۵بازيكن انتخاب كنيد اما در ايران بايد ۳۰نفر از بين يك گروه ۶۰نفره انتخاب شوند كه اين وظيفه مرا بسيار دشوار ميكند. همين امر باعث ميشود بازيكني مثل مبعلي و معدنچي دعوت نشوند اما در شرايط مختلف ممكن است آنها را هم دعوت كنم. از سوي ديگر برخي اشتباهان نيز ممكن است روي دهد. ادعا نميكنم كه هميشه كار درست را انجام ميدهم. هر انساني ممكن است اشتباه كند و من هيچ كاري را در تيم ملي و يا دعوت از بازيكنان عمدا انجام نداده ام. اگر هم اشتباهي شده قطعا عمدي نبوده است. دوباره اعلام ميكنم كه هيچ مربي در دنيا نيست كه بهترين بازيكنان خود را خارج از زمين نگه دارد.
س: شما خيلي خوب ميدانيد كه حضور در جام جهاني نيازمند بازيكنان با تجربه است. آيا فكر ميكنيد كه در صورت صعود به جام جهاني يعني جايي كه حرفهايترين بازيكنان حضور دارند، ميتوانيد با اين تيم جوان عملكرد خوبي داشته باشيد؟
ج: من به اين بازيكنان جوان ايمان دارم. آنها نه تنها چيزي كم ندارند بلكه ممكن است بهتر از ديگران هم باشند. اعتقادي به ستارهها ندارم.
اولين و آخرين كلمه در فوتبال كار تيمي است و نه بازي يك ستاره. بايد
چهارشنبه 9 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]