واضح آرشیو وب فارسی:رسالت: جزيره ناشناخته
صالح اسكندري
مديريت جزيره اى و مجمع الجزاير مديريتى يكى از آسيبهاى جدى در مسير پيشرفت كشورهاى توسعه نيافته است. اين نوع از مديريت كه قادر نيست يك ارتباط منطقى و منسجم با ساير اجزاى سيستم قانوني، سياسى و ادارى كشور برقرار كند در برخى از اوقات محصول فقدان شناخت از منابع و امكانات موجود است.
راقم اين سطور اخيرا در بازديدى از جزيره قشم به صراحت و بيش از پيش به اين آسيب جدى واقف شدم.
جزيره قشم كه به هيبت يك ماهى زيبا و بزرگ در پهنه بى كران آبهاى گرم خليج فارس آرميده است، با تمدنى به ديرينه مادها و وجود غارهاى خربس كه گواهى باستانى بر اين هويت فرهنگى غنى هستند وبا بيش از 100 هزار نفر جمعيت خون گرم، در يك منطقه ژئواستراتژيك و مشرف به تنگه هرمز قرار دارد. اين جزيره كه بزرگتر از 22 كشور جهان است، 2/5 برابر سنگاپور و بحرين و چندين برابر جزيره كيش است. يكى از ويژگى هاى منحصر به فرد جزيره قشم تنگه لافت است كه تا بندر عباس تنها 1800 متر فاصله دارد. حجم فعاليتهاى اقتصادى در اين جزيره متناسب با وسعت آن به مراتب بيشتر از جزيره كيش بوده و راه اندازى اسكله كاوه بر حجم فعاليتهاى اقتصادى قشم خواهد افزود. اين سرمايه ناشناخته از پتانسيل گردشگرى بسيار بالا و غير قابل مقايسه با كشورهاى حاشيه خليج فارس برخوردار است. جنگلهاى دريايى حرا، دره ستاره ها، غارهاى باستانى خربس، گنبد نمكى نمكدان، سواحل شنى و صخره اى بى نظير در دنيا، قلعه پرتغالى ها، جزاير ناز، بام قشم، تنگه چاهكوه و... تنها بخشى از جذابيت هاى گردشگرى اين جزيره است كه متاسفانه بايد اذعان كرد در سالهاى گذشته ناشناخته مانده و مسئولين التفات مناسبى بدان ننموده اند. يكى از نكات درخور توجه در اين جزيره پتانسيل مذهبى است. شايد بالاترين سرانه مسجد در كشور به قشم تعلق داشته باشد اين جزيره با دارا بودن 64 شهر و روستا كه در هر يك از آنها چهار يا 5 و يا حتى 6 مسجد ساخته شده است، بيشترين سرانه مسجد در كشور را به خود اختصاص داده است.در سالهاى اخير جزيره قشم نيز به مناطق آزاد كشور پيوسته و همين موضوع تا حدودى بر حجم فعاليتهاى اقتصادى در اين جزيره افزوده است. فرودگاه بين المللي، شهرك صنعتي، نوسازى بافت شهرى و ناوگان حمل ونقل و ان شاء الله در آينده اى نزديك احداث پل استراتژيك خليج فارس در تنگه لافت كه اين جزيره را به بندر عباس متصل مى كند و شاهراه ارتباطى زمينى و ريلى كشور را در عمق آبهاى خليج فارس تداوم مى دهد و همچنين گسترش ظرفيت فرودگاه بين المللى اين جزيره تا 1/5 ميليون نفر و راه اندازى اسكله كاوه مى تواند سرفصل جديدى بر تحولات اقتصادى در اين جزيره باشد.
اما با توجه به حجم فعاليتهاى اقتصادى كشورهاى حاشيه خليج فارس به خصوص امارات متحده عربى در زمينه جذب توريست و سرمايه ، نه تنها اين اقدامات كافى نيست بلكه حاكى از غفلت مديران كشور از اين سرمايه خدادادى و بكر است. امروز بسيارى از كشورها غبطه مى خورند كه چرا يكى از فاكتورهاى موجود در قشم را دارا نيستند. اين دست غفلتها از سرمايه هاى بكر كشور موجد نوعى مجمع الجزاير مديريتى است. اين سوالات جدى است كه آيا قشم قرار است كيش دوم در ايران باشد و يا اينكه تفاوتهاى مردم شناختي، جغرافيايى و استراتژيك قشم جاذبه آفرين است؟ آيا در مدل نوسازى قشم الگوى توسعه بومى و اسلامى رعايت خواهد شد؟ آيا گسترش صنعت توريسم به معناى غفلت از مسائل معيشتى بوميان اين جزيره به خصوص در زمينه آب شرب و گازرسانى است؟ و...
ايران امروز نه تنها مشكل سرمايه ندارد بلكه با توجه به افزايش قيمت نفت و اشتياق فزاينده سرمايه گذاران خارجى براى مشاركت در طرحهاى ايرانى با مديريت صحيح مى تواند به يكى از كشورهاى برتر در ليست جذب سرمايه خارجى تبديل شود. طراحى يك الگوى بومى براى توسعه اقتصادي، اجتماعى و فرهنگى قشم نيز كار سختى نيست پس چه دليلى دارد در حالى كه شيخ نشين هاى عربى با ولع به سرمايه هاى ايرانى ها چشم دوخته اند مديران كشور از اين منابع خدادادى غفلت كنند.
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: رسالت]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 66]