واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: اولين نماز جمعه در فضاي انقلاب اسلامي
گروه سياسي: روز جمعه پنجم مرداد ماه 1358 اولين نماز جمعه در تهران بعد از پيروزي انقلاب اسلامي به امامت مرحوم آيتالله سيد محمود طالقاني در دانشگاه تهران برگزار شد. با برپايي حكومت جمهوري اسلامي، اين مراسم وحدتبخش در سراسر ميهن اسلامي برگزار شد.
به گزارش خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا)، اسلام مردم را به «كلمه توحيد» و «توحيد كلمه» دعوت كرده و شريعت اسلام براي تحقق اين معني مردم را به تشكيل اجتماعات تشويق كرده و روز جمعه وسيلهاي براي تحقق اين امر مقرر شده است به همين علت، پيامبر اكرم (ص) از آغاز هجرت به مدينه، نمازجمعه را برگزار ميكردند و از اين طريق مردم را در جريان مسايل و رويدادهاي سياسي و اجتماعي و ديني قرار ميدادند.
در تعريف روز جمعه همين بس كه خداوند سورهاي را با اين نام نازل ميكند. اگر ميبينيم كه فريضه روز و نماز جمعه با بركت به شمار آمده و از اعياد بزرگ مثل عرفه، غدير و قربان بزرگتر شناخته شده است، به دليل نماز جمعه است زيرا نماز جمعه باشكوهترين اجتماع مسلمين است و شكوه آن همچون شكوه حج ابراهيمي و شعار آن همچون شعار توحيدي حضرت ابراهيم است.
اولين نماز جمعه به امامت پيامبر (ص) و در زمان هجرت به مدينه و در مسجد قبا اقامه شد كه از اولين مظاهر برقراري حكومت اسلامي محسوب ميشود. در قران هم سورهاي به نام جمعه مشتمل از يازده آيه است كه در آن به مسلمانان دستور داده شده تا خريد و فروش را در زمان برپايي نماز جمعه رها كرده و به سوي اين نماز وحدتآفرين بشتابند. در روايات وارد شده كه اصحاب از روز پنجشنبه خود را براي اقامه نماز جمعه آماده ميكردند.
اولين نمازجمعه تهران
روز جمعه پنجم مرداد ماه 1358 (سوم ماه مبارك رمضان 1399 قمري) اولين نماز جمعه در تهران بعد از پيروزي انقلاب اسلامي به امامت مرحوم آيتالله سيد محمود طالقاني در دانشگاه تهران برگزار شد با برپايي حكومت جمهوري اسلامي، آيتاللّه طالقاني از طريق يكي از شخصيتهاي بزرگ كشور، برگزاري نماز جمعه در سراسر ايران را به امام پيشنهاد كرد كه با موافقت وي، اين مراسم وحدتبخش در سراسر ميهن اسلامي برگزار شد.
بر اين اساس به دستور مستقيم حضرت امام نخستين نماز جمعه تهران به امامت آيتالله طالقاني در پنجم مرداد 1358 در دانشگاه تهران برپا شد و بيش از يك ميليون نفر در آن شركت كردند. او هفت نماز جمعه را اقامه كرد كه آخرين آن در بهشتزهرا، در شانزدهم شهريور 1358 بود.
آيتالله طالقاني درباره اهميت نماز جمعه ميگويد: «نماز جمعه مظهر كاملي است از صف توحيدي تمام ملتهاي مسلمان و در عين حال آگاهي، تنبه، هوشياري، افشا كردنِ دسايسِ دشمن و مطلع كردن همه مسلمانان به وظايف و مسئوليتهايي كه دست كم در مدت يك هفته در پيش دارند.
نماز جمعه صف عبادت، صف حق پرستي، صف روابط قلوب و وجدانهاي بيدارِ خداپرستان، در عين حال صف نظام، صف جنگ، صف فرماندهي و فرمانبري است. از اين جهت براي امام جمعه شرايط خاصي قايلند كه هم بتواند فرماندهي كند، هم بتواند آگاهي بدهد و از حوادثي كه در پيرامون كشورهاي اسلامي و جامعه مسلمانها، [و] دسيسههاي زير پرده است، مسلمانان را آگاه كند».
نماز جمعه در كلام آيتالله طالقاني
آيتالله طالقاني پس از پيروزي انقلاب، به رياست شوراي انقلاب اسلامي برگزيده شد و در انتخابات مجلس خبرگان قانونگذاري از سوي مردم تهران به عنوان نماينده انتخاب شد.
در روز جمعه، پنجم مرداد سال 1358 اولين نماز جمعه در تهران بعد از پيروزي انقلاب اسلامي به امامت مرحوم آيتالله سيد محمود طالقاني در دانشگاه تهران برگزار شد.
امام خميني رحمةالله چند روز پيش از اين تاريخ، اين وظيفه را به ايشان تكليف كردند و دستور بر پايي و اقامه نماز جمعه را صادر فرمودند. واگذاري اين تكليف عظيم و سنگين توسط رهبر فرزانه انقلاب در حساسرين برهه از زمان انقلاب بر عهده آيتالله طالقاني كه همچون ابوذر، زبان گويايي براي بازگويي حقايق و رسواكردن دشمنان انقلاب داشت، امر خطيري بود.
مرحوم آيتالله طالقاني، با ورود به جايگاه، شروع به ايراد خطبه كردند و در خطبه اول، فلسفه اقامه نماز جمعه را تشريح كرد و در رابطه با نماز جمعه و تاريخچه آن گفت:« نماز جمعه مظهر كاملي است از وحدت توحيدي ملت مسلمان و در عين حال آگاهي و افشاكردن دسايس دشمنان و مطلع كردن همه مسلمانان به وظايفي كه در مدت يك هفته در پيش داردند. نماز جمعه با توجه به آيه كريمه «ِاذا نودي الصَّلوة مِنْ يَومِ الجُمْعَةِ فَاسْعَوا إِلي ذِكِرِالله....» آغاز شد.
نماز جمعه صف عبادت و صف حقپرستي، صف قنوت وجدانهاي بيدار خداپرستان و در عين حال صف فرماندهي، صف جنگ و فرمانبري است... آن صف مختصري كه در ابتداي هجرت و در آغاز تأسيس مجتمع قسط و عدل اسلامي در بيابانهاي مدينه تأسيس شد، گسترش پيدا كرد؛ ادامه يافت و شرق و غرب دنيا را فرا گرفت.
فلسفه تعطيلشدن يا نيمهتعطيل شدن نماز جمعه در ميان مسلمانها و بين ما شيعيان همين است كه صف نماز، صف جمعه يك صف سياست و عبادت و اجتماع اسلامي است و بايد با رهبري رهبريهايي كه از مردم و خدا انتخاب شدهاند اين صفها تشكيل بشود و نماينده چنين رهبريهاي الهي باشند.
ولي بعد از آن كه اسلام و موازين و احكام اسلام به صورت انحرافي درآمد، صف جمعه هم وابسته شد، به صف طاغوتها؛ شيعه در اقامه اين جماعت و اين اجتماع توقف كرد ولي امروز كه طاغوتها و طاغوتيان سرنگون شده اند و رهبري، رهبري الهي است، امامت است، عدل است، قسط است بايد ما و همه برادران در شهرها و قصبات و اطراف كشور همان طوري كه امام خواستهاند اين صف را تشكيل بدهند...»
در خطبه دوم به مهمترين مسئله سياسي روز كه انتخابات مجلس خبرگان جهت تدوين قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران بود، پرداخت و راهنماييها و تذكراتي را در اين جهت ارائه كرد.
آيتالله طالقاني بعد از انتصاب به عنوان امام جمعه تهران، موفق به برگزاري پنج نماز جمعه شد كه آخرين نماز جمعه به مناسبت فرا رسيدن سالگرد جمعه خونين 17 شهريور در بهشت زهرا و كنار مزار شهدا برگزار شد.
منبع: مؤسسه فرهنگي صديقه كبري
شنبه 5 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 230]