واضح آرشیو وب فارسی:ايسنا: «اميروي» سينماي ايران به انگيزهي پخش سينمايي«سازدهني» از صدفيلم
خبرگزاري دانشجويان ايران - تهران
سرويس: تلويزيون و راديو
«سازدهني» در اوايل دههي 1350 در كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان ساخته شد. اين فيلم تحسين شده از امير نادري به مانند نخستين آثار پس از انقلاب اين كارگردان، با محوريت كودكان ساخته شدهاست.
به گزارش خبرنگار سرويس تلويزيون ايسنا، اميرنادري «ساز دهني» را در سال 1352 به شيوه سياه و سفيد ساخت و بازيگراني چون عباس پوراحدي، جمعه وفابخش، مهدي جوادي، محمود وفابخش و مسعود گودرزي در آن ايفاي نقش كردند.
** دربارهي فيلم
فيلمنامهي «سازدهني» را امير نادري در ژانر اجتماعي به نگارش درآورده است. نادري در اين فيلم نيز همانند «دونده» شخصيت كودك اصلي را «اميرو» ناميدهاست و همان طور كه بارها بر آن تاكيد شده «اميرو»هاي فيلمهايش هر كدام به نوعي بخشهايي از زندگي او را روايت ميكنند.
در سينمايي «سازدهني» اميرو پسركي ساده و سرشار از حركت است كه در حوالي بوشهر زندگي ميكند. از سويي ديگر عبدالله نوجواني است كه پدرش براي آن كه او را به ختنه كردن راضي كند، يك سازدهني به او ميدهد؛ بچههاي بندر به ساز عبدالله علاقمند ميشوند وعبدالله در ازاي كولي گرفتن از بچهها سازش را در اختيار آنها ميگذارد؛ در اين بين اميرو بيش از ديگران به ساز علاقمند ميشود و بيش از ديگران به عبدالله كولي ميدهد مادرش او را سرزنش ميكند و در نهايت يكي از بچهها كه او را «خرعبدالله » ميخواند، باعث ميشود، او به خود بيايد.
** دربارهي كارگردان
او متولد 26 مرداد ماه 1324 در آبادان است. نادري از دوازده سالگي با تماشاي فيلمهاي خارجي در سينماي آبادان به سينما و نمايش علاقه پيدا كرد و بعد در تئاتر حافظ آبادان گاه نقشهاي كوتاه از بچهها را بازي ميكرد.
آشنايي و پيوندش با سينما از فروش تخمه در سينما آغاز شد و با خريد و فروش بليت و بعد آپارتچي شدن ادامه پيدا كرد.
نادري فعاليت در سينما را با عكاسي فيلم «قيصر» (به كارگرداني مسعود كيميايي) در سال 1348 آغاز كرد. در سال 1349 نيز براي فيلمهاي «حسن كچل»(مرحوم حاتمي) و «پنجره»، عكس گرفت. او سپس به مدت شش ماه به لندن رفت و پس از بازگشتن به ايران در سال 1350 فعاليت فيلمسازي را با فيلم «خداحافظ رفيق» به عنوان كارگردان و نويسنده آغاز كرد.
نادري در سال 1366 و بعد از كارگرداني فيلم «دونده» (1362) به آمريكا مهاجرت كرد و كار فيلمسازي را در اين كشور ادامه داد.
او در آمريكا فيلمهاي چون «ماراتن» و «منهتن از روي شماره» و «ديوار صوتي» را ساخته است. آخرين فيلم او با نام «چاه كندن در لاس وگاس» به تازگي آماده نمايش شده است.
و اما ناصر خالديان ، در وبلاگ خود با عنوان «كسي به ياد امير نيست»، يادي نوستالژيك از امير نادري داشتهاست.
او در بخشي از اين متن آورده است : براي نسلي كه با «سازدهني» و «دونده» بزرگ شدهاند، امير نادي نه يك نام تنها، كه يك آموزگار است؛ بچههاي نسل فيلمهاي خوب گذشته ميدانند كه لذت فيلمهاي تاثير گذار سينماي كوتاه، سينماي آزاد و كانون پرورش فكري تا چه اندازه ماندگار است. اما براي نسلي كه در اين 18 سال متولد شدهاست، نام امير نادري غريب به نظر ميرسد؛ يك اميروي كوچك اما انديشهاي بزرگ از نسل شرجي جنوب؛ فيلمسازي جريان ساز و بي ادعا كه بيش از 18 سال است به غربت رفته و به ساخت يكي – دو فيلم بي سروصدا بسنده كرده است.
** جشنوارههايي كه «سازدهني» شركت كرد
نخستين حضور «ساز دهني» در جشنوارهاي سينمايي به 9 سال پس از ساخت آن برميگردد؛ فيلم در سال 1361 در جشنواره بينالمللي فيلمهاي كودكان ونوجوانان شركت داده شد و در سال 1364 نيز در جشنواره بينالمللي فيلم فجر شركت داده شد .
«سازدهني» در سال 1369 در جشنواره بينالمللي فيلم جيفوني ايتاليا شركت داده شد و مدال طلاي شهر جيفوني بهترين فيلم كودك و نوجوان را دريافت كرد.
** همكاري سهراب شهيد ثالث وعليرضا زرين دست با نادري تدوين سينمايي«سازدهني» را سهراب شهيد ثالث برعهده داشته است؛ كارگردان مطرح سينماي ايران كه در همان دوره نيز در اوج شهرت بود و دو سال بعد از همكاري با نادري، فيلم مطرحش «طبيعت بي جان» را ساخت.
عليرضا زرين دست كه مديريت فيلمبرداري «سازدهني» را برعهده داشت، به اتفاق امير نادري به سينما آمد . نادري با وساطت عليرضا زرين دست به عنوان عكاس «وسوسه شيطان» ، فيلمي به كارگرداني محمد زرين دست (1337)، مشغول به كار شد و عليرضا زرين دست هم به عنوان دستيار فيلمبردار اين فيلم همكاري كرد.
با اين حال هر دو آنان هدف ديگري داشتند. وقتي نادري فيلمنامه«خداحافظ رفيق» را نوشت، زرين دست فيلم «شكوه قهرمان» را براي برادرش فيلمبرداري كرد. آنان سرانجام در دوسال قبل از ساخت «سازدهني»، «خداحافظ رفيق» را با هم همكاري كردند و سعي كردند سبك و سياق تازهاي را به ثبت برسانند.
** پخش از تلويزيون
سينمايي «سازدهني» جمعه (4 مرداد ماه) ساعت 22 و 30 دقيقه در قالب صد فيلم از شبكه سه پخش ميشود و تكرار هم ندارد.
اين فيلم كه به دليل عدم توافق كانون پرورش فكري كودكان ونوجوانان با صدا و سيما، ماهها قبل به رغم اعلام قبلي بر روي آنتن نرفت تا پس از پخش «مشق شب»(عباس كيارستمي) از ديگر توليدات كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان، شاهد بر روي آنتن رفتن اين فيلم هم باشيم.
انتهاي پيام
جمعه 4 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايسنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 438]