واضح آرشیو وب فارسی:مهر: معتمدنژاد تاكيد كرد:مركز ملي آموزش روزنامهنگاري در كشور تاسيس شود
مراسم افتتاحيه دومين دوره آموزش روزنامه نگاري مركز آموزش همشهري (دوره فراگير روزنامه نگاري چند رسانه اي) عصر ديروز با حضور بسياري از اساتيد علوم ارتباطات اجتماعي و روزنامه نگاري در خانه هنرمندان ايران برگزار شد.
به گزارش خبرنگار مهر، در ابتداي اين مراسم كاظم معتمدنژاد - استاد ارتباطات - با تاكيد بر اهميت توجه به روزنامه نگاري در ايران، گفت: در دهه هاي اخير اهميت روزنامه نگاري در جهان بيش از پيش شده است اما در ايران اين حرفه كم اهميت تر شده است و بايد گفت ما در اين دهه ها روزنامه نگاري را فراموش كرده ايم و نه تنها در بحث آموزش هيچ كاري نكرده ايم بلكه عقب هم رفته ايم.
وي با اشاره به ملزومات پا گرفتن و پيشرفت روزنامه نگاري، افزود: ما از يك سو نياز به كار ملي، از سوي ديگر كار منطقه اي داريم و در كنار اينها بايد كار بين المللي هم بكنيم. ايجاد فضاي مطلوب براي حرفه روزنامه نگاري، تامين استقلال اقتصادي رسانه ها و روزنامه نگاران و تامين استقلال حرفه اي روزنامه نگاري از اهم ملزومات اين حرفه است.
وقت آن شده كه مركز ملي آموزش روزنامه نگاري را در كشور ايجاد كنيم
پدر علم ارتباطات ايران به تجربه كشورهاي ديگر در زمينه امر آموزش روزنامه نگاري اشاره كرد و با ارائه پيشنهادي در اين خصوص گفت: بايد مركز ملي آموزش روزنامه نگاري در كشور تاسيس شود و در آن دانشگاه هايي كه اين رشته را تاسيس مي كنند، خبرگزاري ها، مطبوعات، سازمان صدا و سيما، انجمن صنفي روزنامه نگاران و ديگر نهادها با همديگر همكاري كنند. از دهه 1960 به اين طرف در انگلستان شورايي ملي براي آموزش فعاليت مي كند و تمام كساني كه در مطبوعات مشغول مي شوند، بايد از اين شورا تائيديه بگيرند. در آمريكا هم شوراي مشابه و در سطح گسترده تر وجود دارد كه 110 دانشگاه اين كشور را تحت پوشش و نظارت خود دارد. در فرانسه هم از بعد از جنگ جهاني دوم مركز تربيت روزنامه نگاران به كمك سنديكاي روزنامه نگاران فعال است.
معتمدنژاد با انتقاد از بي توجهي مراكز علمي و دانشگاهي ايران به تربيت صحيح روزنامه نگار انتقاد كرد و گفت: وقت آن شده است كه از بي توجهي مان به اين مهم دست برداريم و مركز ملي آموزش روزنامه نگاري را در كشور ايجاد كنيم و بعد از آن هم فعاليت مان را در سطح منطقه اي دنبال كنيم.
در ادامه اين مراسم شهيندخت خوارزمي در يك سخنراني با عنوان "نگاه نو به آموزش" گفت: هدف از آموزش آماده سازي فرد براي كار و زندگي در محيطي است كه به شدت و با شتاب در حال تحول است. اولين چالش در اين زمينه منسوخ شدن دانش و اطلاعات و تكنولوژي است كه اولين تاثيرش بر روي تحول پرشتاب بازار كار است و در چنين فضايي طبيعي است كه آموزش مجبور است ايده هاي جديد خلق كند.
وي اضافه كرد: اين چالش ها ناكارآمدي نظام آموزش را ثابت كرده است؛ نقش معلم از انتقال دهنده دانش به مدير فرآيند يادگيري تغيير كرده است و آموزش هاي "just in time" جاي خودش را به آموزش هاي "just in case" داده است. يعني آموزش بايد درست در لحظه اي كه احساس مي شود نياز به آموزش وجود دارد، ارائه شود و به شيوه اي هم ارائه شود كه بتواند اثربخش باشد.
ژورناليسم ديجيتال در برابر ژورناليسم منوال
سعيدرضا عاملي عضو هيئت علمي دانشگاه تهران و مدرس ارتباطات در اين مراسم با تاكيد بر لزوم نگاه ساختاري به روزنامه نگاري آنلاين، گفت: روزنامه نگاري آنلاين فضايي است كه يك فرآيند و فضاي ويژه دارد و وقتي كه به چنين فضايي مي آئيم، نبايد فرآيندهاي آنالوگ روزنامه نگاري در ذهنمان باشد و نبايد فضاهاي رسمي اتاق خبر را به ذهن بياوريم. در حوزه نگرش به روزنامه نگاري آنلاين هم درك سه معنا اهميت دارد: زمان مجازي، كار مجازي و انرژي مجازي.
وي به تغييرات و جابجايي هايي كه در حوزه ژورناليسم به وجود آمده، پرداخت و افزود: در روزنامه نگاري آنلاين امر اتوماتيك جايگزين امر منوال شده است. بحث شهروند ژورناليسم از طريق وبلاگ ها، sms ها و ... كه توسط شهروندان منتقل مي شودف جايگزين سيتيك ژورناليسم شده است.
اين مدرس رشته علوم ارتباطات اجتماعي با تاكيد بر اهميت پيشنهاد معتمدنژاد مبني بر تاسيس مركزي ملي براي آموزش روزنامه نگاري، اضافه كرد: وجود چنين مركزي براي فضاي حرفه اي ضرورتي قطعي است.
در ادامه اين مراسم سيدفريد قاسمي پژوهشگر تاريخ مطبوعات نيز با بيان تحليلي تاريخي از شيوه اداره روزنامه ها در ايران و وضعيت آموزش حرفه روزنامه نگاري گفت: روزنامه نگاري ما از روزنامه نگاري خصوصي و خانوادگي كه در آن روزنامه ها و نشرياتي توسط پدر و پسر و داماد و عروس اداره مي شدند، آغاز شد و آنها نوشته هايشان را براي انتشار از مطبخ به مطبعه مي بردند.
محمد مسعود در پي جنجال آفريني بود نه روزنامه نگاري
وي افزود: آنچه امروز روزنامه نگاري ناميده مي شود، در حدود 90 سال پيش وجود داشته و ما از 90 سال پيش به اين طرف تحريريه داريم. اولين دوره آموزش روزنامه نگاري هم در سال 1317 راه اندازي شد. تمام كساني هم كه از ايران به اروپا رفتند اثر و ثمري در روزنامه هاي ايران نداشتند حتي محمد مسعود هم جوگير روزنامه نگاري شد و در پي جنجال آفريني بود كه او را به جان آفريني رساند.
قاسمي گفت: در دهه 20 تمام تلاش هاي روزنامه نگاران در توجه به مسائل صنفي و سياسي بود. در دهه 30 رقابت ميان مديران وقت روزنامه هاي كيهان و اطلاعات منجر به ايجاد روش آموزش روزنامه نگاري شد. در دهه 50 دانشكده علوم ارتباطات تنها متولي امر آموزش روزنامه نگاري در ايران بود. تاثيرگذارترين مركز آموزش دانشگاهي هم دانشكده علوم ارتباطات اجتماعي بوده است.
اين پژوهشگر تاريخ مطبوعات ايران اضافه كرد: هدف مدرسان دوره اول آموزش روزنامه نگاري تربيت مقاله نويس بود كه به تربيت اديب منجر شد. هدف مدرسان دوره دوم فهم خبري توسط روزنامه نگاران بود. هدف مدرسان دوره سوم شم روزنامه نگارانه و حرفه اي بود. امروز هم بايد هدف آموزش دهندگان از آموزش مشخص شود و بايد اعلام كنند كه چه هدفي دارند؟ به باور من درمان مشكلات امروز ما دوره هاي آموزشي نيست بايد به آنچه كه در روزنامه نگاري ايران جريان دارد، بپردازيم نه مسائل انتزاعي.
روزنامه نگاري نشسته آفت روزنامه نگاري است
وي با انتقاد از وضعيت رسانه هاي امروز ايران به لحاظ وجود اغلاط نوشتاري و ويرايشي، تاكيد كرد: آموزش ما در اين باره مغفول مانده است به طوري كه من الان مي توانم فرهنگ واژگان منسوخ روزنامه نگاري را تدوين كنم! روزنامه نگاري نشسته آفت روزنامه نگاري است و سبب ساز ايجاد فضاي بي رقابتي است.
ليلا رستگار - سردبير دوچرخه - هم در سخناني كوتاه بر وجود و حضور آموزش روزنامه نگاري به عنوان نيازي دائمي و لزوم فروتن بودن روزنامه نگاران براي آموزش ديدن تاكيد كرد.
عبدالله گيويان مدرس ارتباط هم گفت: ما آن قدر درگير مسائل فني و اجرايي روزنامه نگاري مان بوده ايم كه نتوانسته ايم آن را تبديل به حرفه اي خودماني كنيم. هميشه نوعي جامعه شناسي زدگي بر مطالعه ارتباطي در كشور ما حاكم بوده است طوري كه ارتباطات را در ايران تحديد و گاهي اوقات تعطيل كرده است. دوره هاي آموزشي ما با سوءتفاهم از بالا و نادانستگي از پائين مواجه بوده است و به همين خاطر هيچ گاه به درستي پاسخگوي نيازهاي جامعه ما نبوده است.
تجاوز به حريم خصوصي در روزنامه نگاري سنتي كمتر قابل تحقق است
محمدمهدي فرقاني - مدرس روزنامه نگاري - نيز كه جزو سخنرانان اين مراسم نبود اما براي پاسخ به بخشي از سخنان عاملي درباره روزنامه نگاري سنتي پشت تريبون قرار گرفت و پس از بيان اين نكته كه "من از نسل روزنامه نگاران منوال، آنالوگ و در واقع سنتي كشور هستم" به تحقيق يكي از دانشجويانش درباره ميزان تاثير نرم افزارهاي بزرگ و جديد ديجيتالي بر فضاي روزنامه نگاري در 100 روزنامه بزرگ آمريكايي اشاره كرد و گفت: در پايان تحقيق فوق، اين نتيجه حاصل شد كه خيلي هم اين نرم افزارها كاربرد نداشته و اساساً هيچ يك از شهروندان و مخاطبان با روزنامه چت نكرده و تماسي با آنها نداشته است. مي خواهم بگويم قرار نيست روزنامه نگاري ديجيتال معجزه اي صورت دهد و روزنامه نگاري سنتي هم فاتحه اي بر سر قبر خود بخواند.
وي افزود: آيا اساساً مي شود روزنامه نگاري آنلاين و ديجيتالي را بدون ميراث ديد؟ واقعيت اين است كه عقده گشايي ها و مسائلي از قبيل تجاوز به حريم خصوصي در روزنامه نگاري منوال و سنتي كمتر قابل تحقق است.
40 درصد روزنامه نگاران دو سال پيش ايران هيچ آموزش روزنامه نگاري نديده بودند
شعبانعلي بهرامپور رئيس مركز مطالعات و تحقيقات رسانه ها نيز در اين مراسم با اشاره به چند تحقيقي كه اين مركز درباره آموزش روزنامه نگاري براي روزنامه نگاران در ايران انجام داده است، گفت: در يكي از اين تحقيق ها همه روزنامه نگاران مورد سوال گفته بودند نيازي به آموزش روزنامه نگاري ندارند. در يكي ديگر از اين تحقيق ها كه دو سال قبل انجام شد و ما 2500 نشريه داشتيم - كه الان به نزديك 3000 نشريه رسيده است - معلوم شد كه از مجموع 24 هزار نفري كه مورد پرسش قرار گرفته بودند، 1030 نفر در رشته علوم ارتباطات اجتماعي و نه روزنامه نگاري درس خوانده اند و حدود 40 درصد مجموع اين افراد هيچ دوره آموزشي طي نكرده بودند.
وحيد عقيلي عضو هيئت علمي دانشگاه آزاد هم در سخناني از فعاليت هاي مدرسان شاغل در مركز آموزش همشهري قدرداني كرد و گفت: موسساتي مانند همشهري به خاطر امكاناتي كه دارند، در زمينه آموزش مي توانند موفق تر باشند.
مهدي محسنيان راد - مدرس ارتباطات نيز در سخناني كوتاه گفت: 18 سال پيش 6 درصد از روزنامه نگاران ما ارتباطات خوانده بودند و حالا بعد از آن همه سال و اين همه دانشكده اي كه تاسيس كرديم و اين همه استادي كه در اين رشته فعاليت كرده اند، اين آمار رسيده است به 10 درصد. چراي اين موضوع را بايد در جلسه اي ويژه و مفصل تر بررسي كرد.
يونس شكرخواه - مدرس روزنامه نگاري - هم كه آخرين سخنران اين مراسم بود، سخنانش را با يك شوخي آغاز كرد و گفت: حرف هاي من پاراگراف آخر خبر در سبك هرم وارونه است!
وي سپس با ذكر دو خاطره از دوران تحصيل و آغاز فعاليت اش در مطبوعات، سخنانش را ادامه داد و افزود: من نه نگران آنالوگ هستم نه وب. اما بايد بگويم كه ما وارد فضايي شده ايم كه اصلاً هم به روزنامه نگاري مربوط نيست و آن فضاي ديجيتال است و اينجاست كه نمي شود روزنامه نگاري را بيرون از اين اتفاق نگه داشت.
مرگ "news room" رخ مي دهد اما مرگ "news" نه!
شكرخواه اضافه كرد: مرگ "news room" رخ مي دهد اما مرگ "news" نه! الان محيط مجازي بر محيط واقعي منطبق شده است و چيزي هم كه teaching را به learning تبديل كرده است، چيزي غير از ict نيست و اصلا امروز بحث آموزش دانش آموز محور شده است.
مولف روزنامه نگاري سايبر در پاسخ به انتقادات فريد قاسمي درباره اين شيوه از روزنامه نگاري گفت: اگر روزنامه نگاري نشسته اين قدر به قول تو آفت است، چرا تا نيمه هاي شب پشت كاميوترت مي نشيني و مدام از طريق اينترنت به من پيغام مي دهي كه فلان پست ات اين گونه است يا فلان لينك ات كار نمي كند؟! روزنامه نگاري نشسته تحت تاثير تغيير نوع گردآوري و پردازش اطلاعات به وجود آمده است البته غربي ها به آن روزنامه نگاري مبلي مي گويند نه روزنامه نگاري نشسته! روزنامه نگاري امروز تندتر حركت مي كند و ما هم بايد تندتر به آن محتوا بدهيم.
اعلام آمادگي موسسه همشهري براي تاسيس مركز ملي آموزش روزنامه نگاري در كشور
در پايان اين مراسم علي اصغر محكي مديرمسئول موسسه همشهري در پيامي كوتاه كه توسط مجري برنامه قرائت شد، با استقبال از پيشنهاد كاظم معتمدنژاد براي تاسيس مركزي ملي براي آموزش روزنامه نگاري، آمادگي موسسه متبوعش را براي همكاري با دانشكده هاي علوم ارتباطات اجتماعي كشور در جهت تاسيس چنين مركزي اعلام كرد.
در خلال سخنراني هاي اين مراسم، حسين امامي - يكي از روزنامه نگاران حاضر در جلسه - قطعات پيانو اجرا كرد. همچنين علي شاكر و هادي تجويدي قطعاتي را با ضرب و تار در دستگاه ابوعطا اجرا كردند.
در اين برنامه بسياري از اساتيد رشته هاي روزنامه نگاري، روابط عمومي، فناوري اطلاعات و علوم ارتباطات اجتماعي از جمله محمد مختاريان، علي اكبر قاضي زاده، محمد مهدي زاده، حسين قندي، حسام الدين آشنا، هادي خانيكي، مهدخت بروجردي، هوشنگ عباس زاده و ... نيز حضور داشتند.
سه شنبه 1 مرداد 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: مهر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 356]