واضح آرشیو وب فارسی:الف: جوانفكر: دولت نهم دولتي مهندسي و كارگري
علياكبر جوانفكر گفت: دولت نهم يك دولت مهندسي و كارگري است و ذاتا مايل است بيشتر انرژي و همت خود را براي حل مشكلات جامعه و پيشرفت كشور به كار گيرد تا انجام فعاليت هاي تبليغاتي.
به گزارش فارس، در هفته گذشته اين خبرگزاري ميزبان علي اكبر جوانفكر مشاور مطبوعاتي رئيس جمهور بود. وي با توجه به حوزهاي كه در آن فعاليت مي كند، معمولا به صورت مستمر با رسانهها در حال گفتگو است و نبايد ناگفته بماند كه جوانفكر به راحتي در دسترس خبرنگاران همه رسانه ها قرار دارد و خبرنگاران علاوه بر مطرح كردن نظرات خود با وي، در مورد موضوعات مختلف نيز با جوانفكر به گفتگو مي نشينند.
آنچه ميخوانيد، مشروح گفتگوي علياكبر جوانفكر مشاور مطبوعاتي رئيس جمهور با خبرگزاري فارس است:
سوال: يكي از انتقادات مطرح در مورد دولت نهم، نحوه بهرهمندي دولت از رسانه ها است. به نظر شما چرا دولت نتوانسته است رويكردها و عملكردهاي خود را از طريق رسانه ها به افكار عمومي منتقل كند؟
هدف از تضمين آزادي مطبوعات و حتي صدا و سيما در قانون اساسي، چيزي جز اداي يك حق ملي نيست. مردم حق دارند درباره رويدادها و تحولات داخلي و خارجي به كسب اخبار و اطلاعات بپردازند تا با آگاهي و بر اساس علم و اطلاع بتوانند در باره سرنوشت خود و كشورشان تصميم مناسبي را اتخاذ كنند.
رسانه هاي ارتباط جمعي در واقع عهدهدار يك وظيفه ملي هستند و مسئوليت خطير و سنگيني در زمينه جمع آوري، پردازش و انعكاس سريع، صحيح، دقيق و جامع اخبار و اطلاعات مربوط به رويدادها و پديده هاي مختلف، متوجه صدا و سيما، خبرگزاريها و مطبوعات است.
با اين توضيح مي خواهم تاكيد ويژه اي بر كاركرد طبيعي و بديهي رسانه هاي ارتباط جمعي داشته باشم، زيرا آزادي عمل رسانه ها نيز با هدف به انجام رسيدن همين كاركرد ذاتي تضمين شده است. به رغم اين هدف گذاري آرماني، متاسفانه طي سالهاي پس از انقلاب، برخي احزاب و جريانهاي سياسي با عمر كوتاه در كشور شكل گرفتند كه هر كدام از آنها به نوبه خود اقدام به راه اندازي يك يا چند رسانه كردند.
هدف احزاب از نفوذ به عرصه ارتباط جمعي در واقع چيزي جز پيجويي اهداف سياسي و حزبي از طريق تاثيرگذاري مستقيم و غيرمستقيم بر افكار عمومي نبوده است؛ اين روند در دولتهاي هفتم و هشتم شدت بيشتري پيدا كرد و اكنون شمار قابل توجهي از روزنامه ها و هفته نامه هاي كشور به طور مستقيم يا غير مستقيم تحت نفوذ و تسلط جريانهاي مختلف حزبي و سياسي مديريت مي شوند. چنين وضعيتي، رسانه هاي ارتباط جمعي را با آسيب ها و مشكلات عديده اي مواجه كرده و امكان كاركرد واقعي و درست را از رسانه ها سلب كرده است.
سوال: برخي حاميان دولت مي گويند «آيا بهتر نبود دولت نهم نيز وارد عرصه رسانه هاي ارتباط جمعي مي شد و مستقيما به راه اندازي روزنامه و خبرگزاري مي پرداخت؟» نظر شما چيست. برخي ديگر چنين عقيده اي ندارند و مي گويند دولت حتي از ظرفيت هاي تحت اختيارش هم نتوانسته به خوبي استفاده كند.
يك برداشت اوليه اين بود كه دولت نهم نيز به تاسي از دولتهاي قبل به سمت سازماندهي جريانهاي سياسي همسو و سپس راه اندازي رسانه هاي جديد برود كه چنين رفتاري از نظر ما، جز يك دور باطل نبود زيرا اگر قرار باشد هر دولتي كه بر سر كار مي آيد، وارد اينگونه فعاليتها شود، اولا فرصت كار، خدمت و تلاش موثر در جهت پيشرفت كشور از دست ميرود و مسائل بيارزش سياسي و تبليغاتي به مسائل اولويت دار دولتمردان تبديل مي شود و ثانيا بعد از دو سه دوره، شاهد يك وضعيت آشفته و نوعي هرج و مرج مطبوعاتي مي شديم كه موجد همه آنها نيز دولتها بودند.
اگر نحوه رفتار دولتهاي گذشته را در ورود به اين عرصه نادرست مي دانيم، بنابراين بايد در صدد اصلاح آن برآييم و خودمان از تكرار اشتباه خودداري كنيم.
سوال: آيا شما معتقديد كه دولت در اطلاع رساني به افكار عمومي ضعيف عمل نكرده است و اين ضعف به عقيده حاميان دولت، بيش از همه متوجه حزبي بودن طيفي از رسانه هاست؟
من قصد ندارم مسئوليت ضعف عملكردي دولت در اطلاع رساني از خدمات گسترده انجام شده در حوزه هاي مختلف را متوجه بخش ديگري بكنم. اما فكر مي كنم كه هر مساله و مشكلي را بايد در ظرف زماني و مكاني خودش و با توجه به بستر شكلگيري آن مساله مورد بررسي قرار دهيم.
دولت نهم بيش از آنكه به امور تبليغاتي و سياسي آشنا باشد، يك دولت مهندسي و كارگري است و ذاتا مايل است انرژي و همت خود را براي حل مشكلات جامعه و پيشرفت كشور به كار بگيرد تا انجام فعاليت هاي تبليغاتي. آقاي خاتمي و مشاوران و همكاران نزديكش عمدتا كساني بودند كه در دروان وزارت ايشان در حوزه فرهنگ و ارشاد اسلامي، با كار مطبوعاتي، تبليغاتي و سياسي آشنا شده بودند و سپس در دولت هفتم و هشتم مصادر امور را در دست گرفتند؛ بنابراين آنها با تسلطي كه بر اين امور پيدا كردند، از ابزار سياست، مطبوعات و تبليغات در جهت اهداف خويش بيشترين استفاده را به عمل آوردند.
امروز در جامعه رسانه اي كشور، با مجموعهاي از رسانه هاي حزبي يا داراي گرايشهاي حزبي مخالف دولت نهم مواجه هستيم كه طي سه سال گذشته از انجام هرگونه تخريبي عليه دولت فروگذار نكرده اند، بنابراين چگونه مي توان از اين رسانه ها توقع داشت كه درباره خدمات و فعاليت هاي دولت، به مردم اطلاع رساني كنند.
سوال: عملكرد خبرگزاري فارس در عرصه خبر و دفاع از مباني انقلاب و حمايت از دولت را چگونه ارزيابي مي كنيد؟
اين خبرگزاري تا كنون ظرفيت هاي خوبي از خود نشان داده و با تجربه اندوزي توانسته است راه خود را به سوي حرفه اي شدن هموار كند. خبرگزاري فارس با تركيبي از نيروهاي جوان، با انگيزه، پر انرژي، دلسوز و متدين، نويد بخش يك آينده روشن است و اميدوارم به عنوان يك منبع مهم اطلاع رساني بتواند جايگاه شايسته اي را در عرصه رسانه اي كشور و در افكار عمومي به خود اختصاص دهد.
در مورد دفاع از دولت نيز، بيان اين نكته را مناسب مي دانم كه رسانه هاي حامي دولت توجيهگر موجوديت رسانه هاي مخالف دولت هستند و بالعكس. ما اين تقسيم بندي را كه طيفي از رسانه ها، حامي و موافق دولت و طيف ديگري نيز مخالف يا در برابر دولت باشند، قبول نداريم. رسالت و تكليف بزرگي متوجه رسانه هاي ارتباط جمعي است كه اگر به درستي از سوي رسانه ها درك شود و به انجام برسد، هيچ رسانهاي خود را از حمايت دولتي كه عالمانه، صادقانه و پيگيرانه براي خدمت بيمنت به ملت تلاش مي كند، بركنار احساس نخواهد كرد.
سوال: شما اخيرا يك وبلاگ شخصي راه اندازي كرديد و در آن ديدگاههاي خودتان را منعكس مي كنيد. آيا اين كار موثر بوده است؟ به نظر شما راه اندازي وبلاگ توسط مسئولان چقدر ميتواند در ايجاد رابطه و انعكاس ديدگاهها به مخاطبان خصوصا خواص در فضاي مجازي و فضاي واقعي موثر باشد؟
وبلاگ يك فضاي ارتباطي با افكار عمومي است و بنده تلاش كرده ام تا از اين فضا براي برقراري ارتباط با ديگران استفاده كنم. البته صداقت در گفتار و رعايت انصاف و عدالت در موضعگيري، مساله بسيار مهمي است و تلاش كرده ام تا در وبلاگ شخصيام بر اين منوال مشي كنم. با استفاده از اين فرصت توجه ديگر مسئولان كشور را به اهميت استفاده از اين ظرفيت ارتباطي براي برقراري تعامل فكري با مخاطبان، جلب مي كنم.
سوال: در جايي گفته بوديد كه حق رسانهاي سفرهاي استاني دولت ادا نشده است. برايمان بيشتر توضيح دهيد.
درست است. سي استان كشور، اكنون به عرصه مهمي براي مشاهده عملكرد دولت نهم تبديل شده است. كارهاي عمراني بسيار عظيمي در سه سال گذشته در جاي جاي ايران عزيز به انجام رسيده و رسانه ها بر اساس وظيفه ذاتي خود بايد افكار عمومي را در جريان روند اين فعاليت ها قرار دهند. در جريان سفرهاي پيگيري مصوبات دولت كه تا كنون همراه با خبرنگاران به 16 استان كشور انجام شده است، متاسفانه با تحريم خبري يك طيف وسيع از رسانه هاي مكتوب اعم از اصولگرا و اصلاح طلب و همچنين اقدام ناچيز صدا و سيما در اين زمينه مواجه هستيم.
اين حق مردم را رسانه ها به درستي ادا نكرده اند و البته با استفاده از فرصت، مراتب تقدير و تشكر خود را از روزنامه هايي مانند اطلاعات، ايران، سياست روز، زمان، اقتصاد پويا، عصر اقتصاد و خبرگزاريهاي فارس، ايرنا، ايسنا، موج و مهر و همچنين باشگاه خبرنگاران جوان و واحد خبر صدا و سيما اعلام مي كنم.
دوشنبه 31 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: الف]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 61]