واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: بشار اسد درخواست ساركوزي را به اطلاع متكي رساند
اعتماد ملي: پس از پاسخ مثبت رئيسجمهور سوريه به نيكلا ساركوزي همتاي فرانسوياش در انتقال درخواستهاي غرب به تهران درباره پرونده هستهاي، وزير خارجه ايران روز پنجشنبه راهي دمشق شد و با بشار اسد و ديگر مقامات سوري ديدار كرد؛ گرچه منوچهر متكي سفر به سوريه و تركيه كه ديروز انجام شد را در برنامه تور منطقهاي خود گنجانده اما اين سفرها همزمان شده با تحرك اين كشورها در ميانجيگري هستهاي بين ايران و غرب.
بشار اسد در گفتوگو با شبكه الجزيره و تلويزيون دبي درباره پرونده هستهاي ايران و درخواست فرانسه از دمشق مبني بر دخالت در اين موضوع اظهار داشت: ما نميتوانيم درباره كشورها از طريق نيتهايشان قضاوت كنيم. رئيسجمهور سوريه افزود: درخواست نيكلا ساركوزي، رئيسجمهور فرانسه به اين معنا است كه آنها بهاي چيزي را كه در رسانهها مطرح شده نپرداختهاند؛ بهگونهاي كه برخي رسانههاي عربي و غربي اعلام كردند كه دوري سوريه از ايران و عدم همكاري و دوستياش با ايران شرط برقراري ارتباط اروپا با اين كشور است و اين درخواست يعني آنكه سياست ساركوزي سياستي واقعگرايانه است و اين در حالي است كه وي ميداند كه سياست منزوي كردن نتيجهاي ندارد. وزير امور خارجه ايران نيز در ديدار با رئيسجمهوري سوريه از مواضع دمشق در قبال ايران تقدير كرد و گفت: ايران از ايفاي نقش سوريه براي رفع تنشبين غرب و ايران درباره برنامه هستهاياش استقبال ميكند. به گزارش فارس به نقل از خبرگزاري رسمي سوريه (سانا)، منوچهر متكي در در جريان مذاكرات وي با نيكلا ساركوزي رئيسجمهور فرانسه قرار گرفت. بشار اسد در ديدار منوچهر متكي در دمشق وي را در جريان ديدگاههاي مقامات فرانسوي درباره پرونده هستهاي ايران قرار داد و ابراز عقيده كرد كه گفتوگو و ديپلماسي تنها راه حلو فصل اين پرونده باشد. طرفين در اين ديدار درباره جديدترين تحولات اوضاع منطقه و بينالمللي به ويژه لبنان پس از تحولات مثبت اخير و تشكيل دولت وحدت ملي و پيروزي بزرگي كه مقاومت ملي لبنان در بازگرداندن اسراي لبناني و پيكر شهداي عرب و لبناني كسب كرد، بحث و تبادل نظر كردند. متكي نيز از مواضع سوريه در قبال ايران در مذاكرات اين كشور با مقامات فرانسوي تقدير و تشكر كرد و از ايفاي هر گونه نقشي از سوريه براي رفع تنش بين غرب و ايران در زمينه پرونده هستهاي ايران استقبال كرد. در اين ديدار دو طرف بر تداوم هماهنگي و رايزني بين دو كشور درباره موضوعات مورد علاقه دو كشور تاكيد كردند. وليد معلم وزير امور خارجه، احمد عرنوس معاون وزير خارجه، سفير سوريه در تهران و هيات همراه متكي در اين نشست حضور داشتند. متكي پس از ديدار با اسد با فاروقالشرع معاون وي نيز در حضور محمد ناصيف معاون الشرع و سفراي دو كشور، ديدار و گفتوگو كرد. متكي همچنين با وليد معلم همتاي سوري خود ديدار كرد و پس از آن در كنفرانس خبري مشترك حضور يافتند. وزير امور خارجه ايران در نشست خبري مشترك با وليد معلم وزير امور خارجه سوريه، مذاكراتش با بشار اسد و مقامات سوري را مهم و سازنده ارزيابي كرد. وزير امور خارجه سوريه در پاسخ به سوالي درباره درخواست نيكلا ساركوزي رئيسجمهور فرانسه از سوريه مبني بر تلاش براي حل برنامه هستهاي ايران گفت : ما خرسنديم زيرا كه شخص رئيسجمهور فرانسه بر خلاف ديگر رهبران غرب با دورانديشي كامل تمايل دارد از روابط سوريه و ايران استفاده كند و اين نقطه بسيار مهمي است. وي افزود: فرانسه خواستار انتقال پيامي از جانب ما به ايران نشده است بلكه از ما خواسته تا از نفوذ خود نزد ايران استفاده كنيم و بيان كند كه برنامههاي هستهاي ايران ماهيت صلحآميز دارد و اين آن چيزي است كه ايرانيها به ما گفتهاند. روزنامه الحيات به نقل از مقامات عاليرتبه سوريه نوشته بود: متكي وزير امور خارجه ايران در سفر به دمشق با مقامات سوري ديدار ميكند تا از نتايج سفر بشار اسد به پاريس مطلع شود. اين روزنامه چاپ لندن به نقل از مقامات يادشده افزوده است:طرف سوري هم چگونگي تلاش براي حل مساله هستهاي ايران از طرق سياسي را با طرف ايراني بررسي ميكند.
تركيه هم ميانجيگري ميكند
متكي روز جمعه در حالي راهي آنكارا شد كه پيش از او استفان هادلي مشاور امنيت ملي رئيسجمهوري آمريكا در آنجا با مقامات تركيه درباره پرونده هستهاي ايران گفتوگو كرده بود. وزير امور خارجه تركيه هم اعلام كرد كه آنكارا حاضر است در تلاشهاي براي يافتن راه حل مسالمتآميز مناقشه بينالمللي بر سر برنامه هستهاي ايران سهيم باشد و حدود يك ماه است كه با طرفهاي مربوطه در اين باره در تماس بوده است. به گزارش ايسنا علي باباجان روز پنجشنبه پس از ديدار و گفتوگو با استفان هادلي، مشاور امنيت ملي آمريكا اظهار كرد كه كشورش براي رسيدن به يك راه حل از طريق مذاكره درباره برنامه هستهاي ايران اعمال فشار ميكند و براي كمك به تلاشها در اين مسير آمادگي دارد. باباجان با ذكر اينكه افزود: ما ميخواهيم اين مساله از طريق گفتوگو حل و فصل شود. باباجان گفت كه در چند هفته گذشته با همتايانش در شش كشوري كه در مذاكرات ژنو حضور خواهند داشت و نيز با خاوير سولانا رئيس سياست خارجي اتحاديه اروپا ديدار كرده است. وي با گفتن اينكه تاكيد كرد كه تركيه با هر شش كشور و با ايران روابط خوبي دارد. باباجان گفت كه برنامه هستهاي ايران يكي از مسائلي خواهد بود كه مقامات تركيه در ملاقات با متكي درباره آن مذاكره خواهند كرد. مقامات ايران و تركيه اعلام كردهاند كه مذاكراتشان بر مسائل منطقهاي متمركز خواهد بود. روز گذشته پس از ورود وزير خارجه ايران به آنكارا، متكي و باباجان، آخرين وضعيت روابط دوجانبه ايران و تركيه را مورد بحث و تبادل نظر قرار دادند. وزير امور خارجه تركيه در خصوص موضع تركيه در خصوص تلاش ايران جهت به دست آوردن فناوري صلحآميز هستهاي تصريح كرد: ما از حق ايران براي فناوري صلحآميز هستهاي حمايت ميكنيم. متكي هم با اشاره به فعاليت صلحآميز هستهاي ايران اظهار داشت: روند مذاكرات 551 با ايران به شكلي مثبت پيشبيني ميشود و اميدواريم روند محتوايي در چارچوب نقاط مشترك و با انعطاف معقولي مواجه گردد. خبرگزاريهاي غربي همزمان با اعلام حضور معاون وزير خارجه آمريكا در مذاكرات روز شنبه مفاد پاسخ وزير خارجه ايران به نامه وزراي خارجه 551 را منتشر كردند؛ ايران در پاسخ 11 روز قبل خود به بسته پيشنهادي قدرتها گفته است كه براي كنار گذاشتن برنامه اتمياش ديگر وارد مذاكراتي نخواهد شد كه در آن از بالا به ايران نگاه ميشود، بلكه خواهان مذاكره براي يك معامله جامعتر صلح و امنيت است. متن نامه روز 4 ژوئيه منوچهر متكي وزير خارجه ايران را يك نشريه فرانسوي منتشر كرده و منابع ديپلماتيك در گفتوگو با خبرگزاريها آن را تصديق كردهاند. ايران در پاسخ خود درخواست اين كشورها براي تعليق غنيسازي اورانيوم را ناديده ميگيرد. در نامه سه صفحهاي متكي كه به زبان انگليسي نگاشته شده آمده است: متكي نوشت: و اشاره كرد كه در ذهنيت استعماري پس از جنگ جهاني دوم ريشه دارد. وي همچنين نوشت: متكي در نامه خود تنها تاكيد كرد كه فشارها بر ايران براي برچيدن چرخه توليد سوخت اتمي است چرا كه به گفته وي بازرسان آژانس بينالمللي انرژي اتمي هيچ شاهدي از انحراف آن براي توليد بمب اتمي نيافتهاند. آنچه در اين نامه مورد تاكيد قرار گرفته همان چيزي است كه مقامهاي ايراني در هفتههاي اخير بيش از هر چيز بر آن پافشاري كردهاند يعني يافتن وجوه مشترك ميان پيشنهاد قدرتها و بستهاي پيشنهادي كه ايران در ماه مي ارائه داد.
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
------------
يکشنبه 30 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 224]