واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: احداث پل ميانگذر درياچه اروميه، افتخار ديگري براي مهندسين ايراني است
داخلي. اقتصادي. راه و ترابري. پل. سازه آبي و خاكي.
كارشناسان معتقدند اجراي طرح عظيم پل ميانگذر درياچه اروميه افتخار بزرگ ديگري است كه توان علمي، اجرايي و فني مهندسين و متخصصان داخلي را به نمايش گذاشته است.
اجراي اين طرح مهم صرفنظر از تاخير نسبتا طولاني در بهرهبرداري از آن نشان داد متخصصين ايراني ميتوانند در تمام عرصههاي علمي فن آوري و اجراي پروژههاي بزرگ با كشورهاي ديگر رقابت كنند.
اين موفقيت بزرگ در زماني محقق شد كه اكثر كارشناسان خارجي اجراي طرحي به اين عظمت بدست مهندسين ايراني را غيرممكن ميپنداشتند و معتقد بودند اين طرح الزاما بايد توسط كشورهاي صاحب اين صنعت اجرا شود.
مرور زمان نشان داد كه ايده و توانايي و محاسبات متخصصين ايراني بهتر از ايدههاي مهندسين خارجي جواب ميدهد و روند امور نيز بدون هيچ مشكلي پيش ميرود.
پل ميانگذر درياچه اروميه كه از آرزوهاي ديرين مردم دو سوي درياچه بود، در قالب بزرگراه شهيد كلانتري طراحي شد و عمليات اجرايي آن از سال ۱۳۵۸ آغاز شد.
اسنادي كه در سازمان برنامه و بودجه سابق وجود دارد، نشان ميدهد ايده اجراي اين پل در سال ۱۳۲۶مطرح و در سال ۱۳۴۶در قالب برنامه چهارم توسعه اقتصادي قبل از انقلاب رديف بودجه دريافت كرده است.
اين طرح از ۲۹سال گذشته تاكنون فراز و نشيبهايي داشته و در برخي از سالها اعتباراتي به آن تخصيص يافته و در برخي از سالها اصلا هيچ اعتباري نداشته است.
با پايان يافتن مطالعات اين طرح كه از سال ۱۳۷۷آغاز شده بود در اواخر سال ۸۱مجري طرح انتخاب و در سال ۱۳۸۱عمليات خاكي و يكسال بعد عمليات آبي طرح توسط شركت " صنعتي دريايي ايران " ( صدرا) آغاز شد.
مشكلات اجرايي پل ميانگذر درياچه اروميه
.......................................
پل ميانگذر درياچه اروميه كه در نوع خود اولين تجربه متخصصان و مهندسان كشور در شرايط اقليمي، جغرافيايي و آب و هوايي متفاوت از جنوب كشور بود، مسايل پيش بيني نشدهاي نيز در طول زمان اجرا بوجود آمد كه اجراي سريع پروژه را تحت تاثير قرار داد.
نبود شناورهاي متناسب با حجم سنگين كار در درياچه اروميه، بستر بشدت لغزنده و لجني بستر درياچه در مسير اجراي پل، وزش بادهاي تند و سرماي زير ۲۰درجه سانتي گراد منطقه، تردد همزمان شناورهاي مسافري با شناورهاي عظيم اجرايي پل از جمله مشكلاتي بود كه به گفتهي مسوولين شركت صدرا موجب كندي كار شده است.
سرپرست هماهنگكننده پروژه پل ميانگذر درياچه اروميه ميگويد: شرايط جوي و سرماي ۲۱درجه زير صفر و وزش بادهاي سرد و تند عملا در سه ماه زمستان كار را متوقف ميكرد.
عليرضا ناصح ميافزايد: بهدليل نبود شناورهاي متناسب با حجم كار شركت صدرا مجبور شد براي حمل ماشينالات و تجهيزات فوق سنگين در سطح دريا دو فروند" بارج" عملياتي بزرگ هر كدام به وزن يكهزارو ۷۰۰را به درياچه اروميه منتقل كند.
وي، نبود نيروي فني و كارشناس اين بخش در منطقه را از جمله مشكلات پيمانكار در طول اجراي طرح پل ميانگذر عنوان كرد.
مشكل ديگري كه در دو سال اخير بوجود آمد، پايين رفتن سطح آب درياچه اروميه بود كه موجب شد، شناورهاي حامل ماشين آلات و تجهيزات نتوانند در اسكلهها پهلو بگيرند.
براي رفع اين مشكل شركت صدرا مجبور شد اسكلههاي مورد نياز خود را لايروبي كند كه متضمن صرف وقت و نيروي كار زيادي است.
مشخصات پل ميانگذر درياچه اروميه
..................................
اين پل ۱۲۷۶متر طول دارد كه در قسمت پرنشده جاده داخل درياچه اروميه و با استفاده از سازههاي آهني و بتني ساخته ميشود.
حداكثر ارتفاع پل از سطح آب دريا ۱۲متر، عرض پل ۲۷/۷متر كه داراي دو مسير رفت و برگشت هر كدام با ۹/۵متر عرض و يك مسير عبور راه آهن با پنج متر عرض و دو مسير پيادهرو هر كدام با يك متر عرض طراحي و در حال ساخت است.
عرشه اين پل كه تركيبي از سازه آهني و بتني است بر روي ۴۲۴پايه قرار گرفته كه در اصطلاح فني به آنها شمع گفته ميشود.
متوسط ارتفاع هر شمع ۸۱متر است كه با استفاده از پيشرفتهترين تجهيزات دريايي در دل بستر درياچه قرار داده شدهاند.
شمعها نيز تركيبي از سازههاي آهني و بتن مخصوصي است كه اين بتن در مقابل خوردگي و آب به شدت شور درياچه مقاومت دارد.
قطر هر يك از شمعها ۳۲اينچ است كه با يك شيب ۱/۲درصدي به طرف قسمت مياني بالا رفته و با همين شيب در طرف ديگر پايين ميآيد.
اين پل داراي ۱۹دهانه است كه ۹دهانه آن در شرق و ۹دهانه ديگر در غرب قرار گرفته كه هر يك از اين دهانهها حدود ۷۰متر طول دارند.
دهانه مياني پل كه پيچيدهترين و سختترين قسمت پل به لحاظ اجرايي است ۱۰۰متر طول دارد كه با استفاده از يك سازه قوسي بر روي عرشه قرار داده شده است.
قطر طولي اين سازه ۱۰۰و ارتفاع آن از روي عرشه ۲۵متر است كه پس از ساخت در خشكي، در سه مرحله در بالاي عرشه مونتاژ شده است.
اين سازه كه در نوع خود يكي از سازههاي فلزي عظيم محسوب ميشود، يكهزارو ۴۰۰تن وزن دارد كه توسط شركت تراكتورسازي ساخته شده است.
اعتبارات پل ميانگذر درياچه اروميه
......................................
اعتباراتي كه در زمان تصويب براي اين طرح پيش بيني شده يكهزارو ۱۰۰ ميليارد ريال بود كه تاكنون افزون بر ۸۰۰ميليارد ريال آن تامين و پرداخت شده است.
به گفته مدير اجرايي پل ميانگذر درياچه اروميه، سال ۸۶اوج كارهاي اجرايي اين پروژه بوده بطوريكه نزديك به دو سوم از كارهاي ساختماني اين طرح در اين سال انجام و بيشترين ميزان اعتبارات نيز در همين سال تخصيص و پرداخت شده است.
علياصغر ضميري گفت: در سال ۸۶افزون بر ۴۰۰ميليارد ريال به اين پروژه اختصاص يافته و تمام اين اعتبارات نيز جذب شده است.
وي اعتبارات مورد نياز طرح تا زمان بهرهبرداري را ۴۰۰ميليارد ريال اعلام كرد و افزود: با تخصيص اين ميزان اعتبار پل آماده بهرهبرداري خواهد شد.
نظر به توجه خاص دولت نهم نسبت به بهره برداري هر چه سريعتر از اين پروژه، هماكنون يك عزم جمعي براي تامين اعتبارات مورد نياز پل در مجموعه دولت و مقامات استاني وجود دارد.
مسوولين و مقامات استان به اتفاق معتقدند، دليل تاخير در بهره برداري از اين طرح عامل اعتباري نبوده بلكه پيمانكار نتوانسته به تعهدات خود عمل كند.
نماينده مردم اروميه در مجلس شوراي اسلامي گفت: علت تاخير در بهره- برداري از پل ميانگذر درياچه اروميه نه تنها كمبود اعتبار نبوده، بلكه پيمانكار تاكنون ۲۰۰ميليارد ريال بيش از آنچه كه بايد دريافت ميكرد، دريافت كرده است.
نادر قاضي پور، اجراي طرحهاي متعدد و بزرگ توسط شركت صدرا در سطح كشور را عامل كندي كار پروژه ميانگذر درياچه اروميه عنوان كرد و اظهار داشت:
مقامات دولت نهم دستور دادهاند تا زماني كه عمليات ساختماني پل ميانگذر درياچه اروميه به پايان نرسد، كار جديدي به شركت صدرا داده نشود.
پل ميانگذر درياچه اروميه چه زماني به بهرهبرداري ميرسد؟
.......................................................
تاخير نسبتا طولاني در بهرهبرداري از اين پروژه موجب برخي ابهامها در ميان مردم شده و مسوولين استاني را به شدت تحت فشار افكار عمومي قرار داده است.
مزاياي پل ميانگذر درياچه اروميه
...................................
مسوولين اجرايي و كارشناسان اقتصادي از پل ميانگذر درياچه اروميه به عنوان پل توسعه آذربايجان غربي و كشور ياد ميكنند و معتقدند با بهره- برداري از اين طرح آذربايجان غربي به يكي از قطبهاي مهم تجارت خارجي و ترانزيت كالا بين شرق و غرب تبديل خواهد شد.
اين طرح علاوه بر اينكه مسافت شهرستان اروميه با مركز كشور را بيش از ۱۰۰ كيلومتر كاهش ميدهد، مسير ترانزيت كشور را از طريق درياچه اروميه به مرزهاي زميني " تمرچين " در پيرانشهر، " سرو " در اروميه، " كيله " در سردشت، بازرگان و " پلدشت " در شهرستان ماكو وصل خواهد كرد.
استاندار آذربايجان غربي معتقد است: با استفاده از مرز زميني تمرچين استان به حوزه كشورهاي درياي مديترانه و خليج فارس و از طريق سرو و بازرگان به تركيه و اروپا و از طريق پلدشت نيز به حوزه كشورهاي درياي سياه مرتبط خواهد شد.
رحيم قرباني با اشاره به اجراي خط آهن مراغه اروميه، بزرگراه اروميه- مياندوآب و توسعه و تعريض جادههاي اروميه- خوي - ماكو، اروميه - پيرانشهر ميگويد: با آماده شدن اين طرحها، كالاهاي ساخت داخل و استان آذربايجانغربي در كوتاهترين زمان ممكن به بازارهاي جهاني دسترسي خواهند داشت.
وي ظرفيتهاي گردشگري تجاري و تفريحي و سياحتي پل ميانگذر درياچه اروميه را بسيار بالا ارزيابي ميكند و ميافزايد: با بهره برداري از اين پل سرمايهگذاران داخلي و خارجي رغبت بيشتري براي سرمايهگذاري در بخش صنعت و گردشگري استان خواهند داشت. ك/۴
سه شنبه 25 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 201]