واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: جهان - رئيسجمهور سودان تحت پيگرد بينالمللي قرار ميگيرد
جهان - رئيسجمهور سودان تحت پيگرد بينالمللي قرار ميگيرد
گروه بينالملل: يكي از قضات ارشد دادگاه كيفري بينالمللي از تصميم اين دادگاه براي اعلام جرم عليه عمر البشير رئيسجمهور سودان و برخي از مسوولان عالي اين كشور خبر داد. به گزارش دويچه وله، لوئيس مورنو اوكامپو يكي از دادستانهاي ارشد دادگاه كيفري افزود: اين اعلام جرم به دليل جنايات مربوط به نسلكشي و جنايت عليه بشريت كه دارفور را در خود فرو برده صورت ميگيرد. اين اولينباري نيست كه دادستان مزبور در مورد وضعيت سودان و منطقه دارفور ابراز نگراني ميكند. ماه گذشته زماني كه اوكامپو در خصوص وضعيت انساني دارفور به شوراي امنيت سازمان ملل گزارش داد، تصويري از اين منطقه ترسيم كرد كه در آن مرگ و مير روزافزون، تجاوز و آوارگي در آن موج ميزد. در آن زمان انتقادات او از وضعيت اين كشور آنقدر شديد بود كه همگان به اين باور رسيدند كه منظور او تنها عمر البشير رئيسجمهور سودان است. روز پنجشنبه (پريروز) نيز اين مسوول دادگاه كيفري گزارش دوم خود را ارائه داد و در آن از جنايت عليه بشريت در دارفور سخن راند. در اين گزارش دوم نيز باز هم نوك تيز انتقادات او تنها البشير را نشانه گرفته بود. دادگاه كيفري روز پنجشنبه (پريروز) در بيانيهاي اعلام كرد كه «لوئيس مورنو اوكامپو» از هيات سه نفره قضات خواهد خواست كه حكم دستگيري البشير و برخي مسوولان عاليرتبه سوداني را در روز دوشنبه (پسفردا) تاييد كنند.
به گزارش هرالد تريبيون، البته اعلام جرم عليه سران كشورها در زمان حضور در قدرت موضوع جديد و غير منتظرهاي نيست؛ نمونه اين رهبران اسلوبودان ميلوسوويچ رئيسجمهور صربستان و چارلز تيلور رهبر ليبريا هستند كه از سوي دادگاه بينالمللي كيفري به جنايات جنگي متهم شده بودند. اما وضعيت سودان شايد با ساير كشورها متفاوت باشد چراكه منطقه دارفور چنان جنايتي را بر پيشاني جامعه بينالملل حك كرده است كه نميتوان آن را ناديده گرفت. اين كشور 20 سال است كه درگير جنگ داخلي است. قرارداد شكننده صلح در سال 2005 نيز نتوانست از آتش كينه ميان نيروهاي دولتي و مخالفان بكاهد. از شدت بحران در دارفور و بالتبع در سودان همين بس كه بگوييم از سال 2003 تاكنون 200 هزار نفر از مردم اين كشور كشته و 5/2 ميليون نفر ديگر آواره شدهاند.
در اين حال سودان نيز در واكنش به حكم دادگاه كيفري تهديد كرد كه چنين اقدامي باعث تضعيف فرآيند صلح در دارفور خواهد شد. هرالد تريبيون در گزارش خود ميگويد: بسياري بر اين باورند كه زنجيره اتهامات مربوط به جرائم جنگي عليه البشير ممكن است حيات اين ملت را در لبه پرتگاه قرار دهد. بدين معنا كه دولت سودان در فرآيند كمكرساني سازمانهاي بينالمللي در دارفور محدوديت ايجاد كند يا مختل سازد. همين، نگراني شديد برخي ناظران از اعمال فشار بر دولت سودان را برانگيخته است. گفتني است در اين منطقه حتي نيروهاي حافظ صلح سازمان ملل و اتحاديه آفريقا نيز امنيت جاني ندارند. همين پنجشنبهاي كه گذشت هفتنفر از نيروهاي حافظ صلح بينالمللي در دارفور كشته شدند. در هر حال، سودان معلق ميان «ديپلماسي»، «قانون و عدالت» و «اتهامات مربوط به جرائم جنگي» است.
شنبه 22 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 99]