واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نمايش ناهماهنگ گروه هشت در ژاپن
آسيا- ميدل ايست آنلاين - ليدا هادي:
سران هشت كشور صنعتي جهان در حالي راه سفر به ژاپن را در پيش گرفته بودند كه گمان ميكردند
ميتوانند در مقام بزرگان جهان همه آنچه را كه ميلياردها نفر از مردم هر روز با آن دست و پنجه نرم ميكنند در مدت زماني 3 روزه حل و فصل كنند.
هشت رهبر برجسته جهان هنگامي كه راهي ژاپن ميشدند هيچ گاه تصور آن را هم نداشتند كه به همراه آنها هزاران تن از هم مليتيهاي آنها هم با خريد بليتي فوري به توكيو سعي دارند مخالفت خود را با سياستهاي آنها در خيابانهاي توكيو فرياد بزنند چرا كه فريادهاي همواره آنها در غرب هيچگاه به گوش مقامات نرسيد.
توكيو روزهاي گذشته مملو از جمعيتي بود كه براي ابراز ذرهاي از انزجار خود از سياستهاي كلان اقتصادي و سياسي آنها، راه سفري چنين طولاني را در پيش گرفته بودند. قدرتهاي بزرگ جهان بايد ميدانستند كه هيچ ابر قدرتي نميتواند در سه روز سرنوشت مردم جهان را تغيير دهد!
ايده اصلي برگزاري چنين نشستهايي در همايش مشترك آمريكا، اروپا و ژاپن در آستانه دهه70 ميلادي و بروز نخستين نشانههاي بحران نفت در گستره جهاني مطرح شد.
اين گروه كه در روزهاي نخستين پايهريزي با نام جي 6 شهرت داشت پس از پيوستن كانادا به اين مجمع در سال 1976 ميلادي به جي 7 تبديل شد. چندي نكشيد كه با ورود روسيه به اين اتحاديه كلان در سال 1998 ميلادي گروه هشت كشور صنعتي، قدرتي جهاني را صاحب شد.
در سالهاي پاياني دهه 1970 ميلادي اين اتحاديه كمكم از فعاليت در زمينههاي اقتصادي و تجاري خود را به عرصه سياست جهان نيز وارد كرد.
از آن زمان بود كه هشت كشور صنعتي جهان نه تنها در مورد معاملات اقتصادي كلان خود و حتي ساير كشورهاي جهان تصميم ميگرفتند بلكه سعي داشتند در مقام بزرگان جهان به حل و فصل امور سياسي و تنشهاي دروني كشورهاي مختلف نيز بپردازند.
با توجه به تمايلات و اظهارنظرهاي متفاوت هر يك از كشورهاي عضو اين گروه معمولا دستيابي به اتفاق نظر در مسالهاي خاص براي آنها سخت و دشوار است به طوري كه در نهايت آنچه كه در پايان همايشهاي سالانه آنها به دست ميآمد چنان پيچيده و همراه با تبصره و مواد مختلف است كه هيچ معناي خاصي از آن به دست نميآيد.
اين در حالي است كه تغيير گرايشهاي سياسي و اقتصادي كلان نيز در گستره جهان در هر دوره بيش از پيش آنان را گرفتار اختلاف نظر و عقيده در تعيين راهبردهاي گروهي ميكند.
در اين ميان ظهور قدرتهاي اقتصادي بزرگي مانند چين و هند كه هر يك هم اكنون از غولهاي اقتصاد جهان به شمار ميروند و عدم راه يافتن آنها به گروه كشورهاي صنعتي جهان اين واقعيت را بر همگان روشن كرده است كه 8 قدرت برتر جهان چندان هم كه بايد و آنگونه كه ادعا دارند براي حل مشكلات اقتصادي و سياسي مردم دنيا دغدغهاي ندارند.
بيش از همه اين ابراز اتحاد و همبستگي آنها در برابر هر نيروي خارجي است كه آنها همواره به دنبال آن هستند.
در اين ميان حضور كمرنگ مقاماتي از كشورهاي آمريكاي لاتين و آفريقا در گردهمايي سه روزه آنها در توكيوي ژاپن را نيز بايد صرفا به دليل حساسيت موضوع آفريقا و تاثير مسايلي مانند بحران مواد غذايي، تغييرات آب و هوا و...
در پيكره اقتصادي خود آنها توجيه كرد، وگرنه مردمان قاره سياه نميتوانند هيچ گاه دغدغهاي براي بزرگان جهان به شمار بيايند. در واقع بدون حضور نمايندگاني از كشورهاي مختلف جهان نميتوان تصميمگيري سران اين گروه را منطقي و كامل برشمرد.
آنها با اين اوصاف فقط داراي اين قابليت هستند كه بخواهند براي امور مربوط به خود تصميم بگيرند و بيحضور نمايندگان همه كشورها درباره آنها اظهار نظري نداشته باشند. اين دقيقا همان خواستهاي است كه خيل عظيم جمعيت معترض در خيابانهاي طويل توكيو فرياد زدند!
تاريخ درج: 19 تير 1387 ساعت 13:30 تاريخ تاييد: 19 تير 1387 ساعت 19:50 تاريخ به روز رساني: 19 تير 1387 ساعت 19:48
چهارشنبه 19 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 68]