واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: ساخت خانههاي IT در محلات تهران
شهر الكترونيك- سپيده سمائي:
«كلانشهر تهران، شهر الكترونيكى مىشود.» اين جمله دكتر قاليباف در نخستين ماههايي كه مسئوليت شهرداري تهران را بر عهده گرفته بود، نشان ازعزم جدي شهرداري تهران در استفاده از فناوري اطلاعات و ارتباطات دارد.
همان زمان، قاليباف، با بيان اينكه بستر مربوط به ICT براى مديريت كامل در شهردارى تهران فراهم است و بايد از اين ظرفيتها استفاده كرد، دستيابى به مديريت واحد شهرى را منوط به توسعه شهر الكترونيكى دانست. حالا حدود 3 سال از آن زمان ميگذرد و ميتوان ارزيابي درستي از آنچه شهردار تهران وعده كرده بود داشت.
توسعه دفاتر خدمات الكترونيك شهري و راهاندازي پرتال الكترونيك شهر تهران از جمله فعاليتهايي است كه در اين مدت انجام شده است، اما شهردار تهران همچنان توسعه زيرساختهاي الكترونيك را از اولويتهاي اصلي توسعه شهري ميداند: بهترين راه براي تحقق شعارهايي از جمله عدالت، صرفه جويي و مبارزه با فساد، توسعه سامانههاي الكترونيك در شهر است كه فرصت برابر براي برخورداري از امتيازات و امكانات را در اختيار شهروندان قرار ميدهد و رانت اطلاعاتي را از بين ميبرد.
در همين راستاست كه توسعه و ساخت خانههاي IT در محلات تهران در برنامه امسال تابستان شهرداري جاي دارد. به همين بهانه با علياصغر قائمي، مديرعامل سازمان فناوري اطلاعات و ارتباطات شهرداري و مهدي عباسعلي مديرعامل مؤسسه رايانهشهر تهران گفتوگو كردهايم
* ساخت خانههاي IT از كجا شروع شد؟
قائمي: شهردار تهران در سخنرانيهاي مختلف تربيت، آموزش و تعليم شهروندان را يكي از 3 راهبرد اصلي فعاليتهاي مديريت شهري عنوان كردهاند.
پيرو اظهار نظرات ايشان در بحث سرويسهاي الكترونيك فعاليت گستردهاي در شهرداري و سازمان فناوري اطلاعات شهرداري تهران انجام شد و از آنجاكه سازمان فرهنگي- هنري در حوزه آموزش با شهروندان تعامل خوبي داشت، جلسات مشتركي برگزار شد كه ماحصل اين جلسات تصميم بر تشكيل تعدادي خانه IT در محلههاي تهران است.
* پس اين خانههاي IT قرار است وظيفه تربيت شهروند الكترونيك را بر عهده داشته باشند؟
عباسعلي: آموزش بحث اصلي است و از طريق اين نقاط سياست كلي تربيت شهروند الكترونيك در برنامه سازمان فرهنگي- هنري قرار ميگيرد.
* و بحثهاي فرعي در اين مجموعهها؟
عباسعلي: قرار است روي ساخت بازيهاي رايانهاي و ساخت انيميشن بهصورت آماتوري هم فعاليت كنيم چون كار ميداني ما نشان داده كه در اين زمينه قابليت زيادي در كشور داريم.
ارائه سرويسها و خدمات مورد نياز شهروندان در زمينه فناوري اطلاعات هم از ديگر فعاليتهاي ما به شمار ميرود.
* استفاده از خدمات اين خانههاي IT رايگان است؟
قائمي: نه، كلاسهاي آموزشي رايگان نيست ولي براي گروههاي مختلف مثل دانشآموزان، دانشجويان، بسيجيان و... آييننامه تخفيف داريم. در واقع نگاه ما يك نگاه يارانه اي است.
اين نوعي رقابت با بخش خصوصي نيست؟ الان مراكز بسياري در بخش آموزش دورههاي رايانه فعال هستند.
قائمي: نه. ما فقط قصد داريم تا با برگزاري دورههاي حداقلي ICDL شهروندان را به سطح يك كاربر معمولي برسانيم. ضمن اينكه اين خانهها قرار است مركز ارائه خدمات IT باشند و نه مركز آموزشي.
از آن گذشته ما حتي قصد تصديگري هم نداريم و برنامهمان اين است كه بعد از يك سال اداره خانهها به مردم واگذار شود و نظارت و سياستگذاري بر عهده ما باشد.
* براي استفاده از خانههاي IT چه كساني جامعه هدف شما را تشكيل ميدهند؟
عباسعلي: همه شهروندان.
* اما شما اشاره كرديد كه براي استفاده از كلاسها براي گروههايي چون دانشجويان و دانشآموزان تخفيفهايي داريد.
گروههايي در مراكز ديگر هم امكان استفاده از خدمات آموزشي و برخورداري از تخفيف را دارند و بهعلاوه انگيزه استفاده از اين امكانات در اين گروهها بهصورت بالقوه بيشتر است.
وقتي از همه شهروندان صحبت ميكنيم مثلا مادربزرگ من هم بايد انگيزه و امكان استفاده از خدمات الكترونيك شهري را داشته باشد.
قائمي: همينطور است. خدمات بايد براي مردم ملموس شود و فرهنگسازي لازم انجام شود. اگر شهروندان ما بدانند كه مثلا با استفاده از پرتال الكترونيك شهر تهران ميتوانند عوارض خودرو خود را بپردازند مسلما انگيزه لازم براي استفاده از اين خدمات را خواهند داشت.
وقتي صحبت از فرهنگسازي ميشود اين نگراني وجود دارد كه ماجرا بهصورت شعاري و با چند همايش و چاپ مقاله و پوستر تمام شود.
عباسعلي: فرهنگسازي بسترهاي مختلفي دارد. از برگزاري كلاسهاي آموزشي گرفته تا چاپ بروشور و البته تهيه CDهاي آموزشي.
سعي ما اين است در قالب بستههاي فرهنگي كه در تابستان در اختيار شهروندان قرار ميگيرد، اين اطلاعات را هم به مردم برسانيم.
البته ما نبايد زياد هم نگران استفاده مردم از خدمات باشيم ؛ اگر همه دستگاهها خدمات خوب و كاملي ارائه دهند مسلما شهروندان از اين خدمات استقبال ميكنند.
مردم دنبال استفاده از خدمات باكيفيتتر، راحتتر و كمهزينهتر هستند و نيازي به سياستگذاري حاكميت در اين زمينه نيست.
* پس باز هم ميرسيم به همان بحث قديمي و تكراري كه اگر خدمات ارائه شود مردم استفاده ميكنند اما براي ارائه خدمات بايد زيرساختهايي فراهم شود كه در حال حاضر بهصورت كامل مهيا نيست.
قائمي: در سالهاي اخير كارهاي خوبي در اين زمينه انجام شده است اما هنوز مسائل دست و پاگير حقوقي را داريم كه متوليان بايد فكري به حالش بكنند. بحث پول الكترونيك و امنيت فضاي سايبر را داريم و از اينها گذشته پهناي باند و سرعت كافي اينترنت بايد در اختيار شهروندان باشد.
* اما بعضي از مسئولان متولي IT در كشور معتقدند از آنجاييكه حدود 26 ميليون از كاربران اينترنت در ايران وقت خود را در محيط هاي چت ميگذرانند و نهايتا براي چك كردن ايميل از اينترنت استفاده ميكنند سرعت 56 كيلوبيت كافي است.
عباسعلي: حتي اگر چنين آماري صحيح باشد اين نقطه ضعف ماست كه نتوانستهايم سرويسها و خدمات لازم را براي استفاده مردم در محيط مجازي مهيا كنيم.
علاوه بر اين حتي در توليد محتواي به روز و مورد نياز مردم هم ضعيف عمل كردهايم. متأسفانه ما در تبديل فرصت به تهديد خيلي حرفهاي شدهايم اما بايد بپذيريم كه ما چه بخواهيم و چه نخواهيم دنياي مجازي به سرعت در حال پيشرفت است و ما نبايد فرصتسوزي كنيم.
* آيا شما سرعت 56 را براي استفاده از خدمات الكترونيكي و رسيدن به مفهوم شهروند الكترونيك كافي ميدانيد؟
قائمي: اگر بهدنبال كاركرد هستيم بايد سرعت اينترنت بالا باشد. سرعت 56 شايد براي انتقال TEXT كافي باشد اما مثلا براي مقوله آموزش مجازي حتي سرعت 128 هم كافي نيست. سرعت و خدمات لازم و ملزوم يكديگرند.
هرچه سرعت بالاتر باشد توانايي ارائه سرويس و استفاده از خدمات بالا ميرود. اين را هم بپذيريم كه غالب مردم ما به كاركردهاي منفي فناوري فكر نميكنند و راهكار مقابله با رويكردهاي منفي احتمالي، پرهيز از فناوري نيست بلكه بايد آنقدر جاذبههاي مثبت را زياد كنيم كه كسي به طرف استفاده منفي متمايل نشود.
تاريخ درج: 18 تير 1387 ساعت 18:56 تاريخ تاييد: 18 تير 1387 ساعت 23:20 تاريخ به روز رساني: 18 تير 1387 ساعت 23:20
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 198]