واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: 69 درصد زنان، بدرفتاري عاطفي همسران خود را تجربه كردهاند
ايران- خشونت خانگي به عنوان رفتار آزار دهنده به لحاظ روحي، جسمي و... در طرف مقابل، از جمله مواردي است كه همواره در اكثر جوامع وجود داشته و روز به روز در حال افزايش است.
رئيس انجمن روانشناسي باليني ايران در گفتوگو با خبرنگار ما گفت: خشونت خانگي يكي از آسيبهاي جدي و شايع در همه جوامع به ويژه در جوامع در حال توسعه است. بهطوري كه در بعضي از كشورها مانند آمريكا حدود 960 هزار تا 3 ميليون نفر در سال، قرباني خشونتهاي خانگي ميشوند.
دكتر سيدكاظم عاطفوحيد، كودكان و زنان را آسيبپذيرترين اقشار در جامعه نسبت به اعمال خشونتهاي خانگي خواند و افزود: البته در مواردي شاهد اعمال خشونت نسبت به مردان نيز بودهايم اما اين نوع خشونتها اكثرا عاطفي بوده و جنبه آزار و اذيت جنسي و جسمي در آنان نداشته است.
وي در تقسيمبندي انواع خشونتهاي خانگي به آزارهاي جسمي، جنسي و عاطفي اشاره كرد و اعمال خشونت از نوع سوم را از جمله مواردي دانست كه تشخيص آن بسيار دشوار بوده چرا كه فرد از طريق تحمل الفاظ توهينآميز و تحقيرگونه طرف مقابل خود مورد آزار قرار گرفته و در صورتي كه شرايط روحي بسيار بدي براي فرد به وجود آيد، براي درمان مراجعه خواهد كرد.رئيس انجمن روانشناسي باليني ايران در مورد آثار سوءخشونتهاي خانگي اظهار داشت: بر اساس تحقيقات به عمل آمده 31 درصد زنان آمريكايي در زندگي مورد آزار جسمي، جنسي و عاطفي توسط همسر خود قرار ميگيرند. در ايران نيز طي يك تحقيق به عمل آمده در سال 83 ميزان اعمال بدرفتاري نسبت به زنان 3/66درصد و اين آمار در جامعه آماري دانشجويان 55 درصد بوده است.
وي با بيان اينكه خشونتهاي خانگي يا آزارها و سوءاستفادههاي جنسي و عاطفي در جامعه همواره افزايش چشمگيري داشته است، عنوان كرد: اگرچه اعمال اين نوع خشونتها تنها متوجه زنان نيست اما مطالعات بينالمللي نشان ميدهد زنان همواره 7 تا 14 برابر بيشتر از مردان مورد اذيت و آزار همسران خود قرار ميگيرند.عاطفوحيد با اشاره به اينكه اكثر زنان در طول زندگي خود حداقل 2 نوع خشونت خانگي را تجربه ميكنند، خاطرنشان كرد: در آمريكا بهطور متوسط از هر 3زن يك نفر بهدليل آزار و اذيتهاي جنسي و جسمي از سوي همسر خود فوت ميشود. همچنين در تحقيقي كه در سال 85 در ايران صورت گرفته و هنوز نتايج آن منتشر نشده، گواه اين است كه 69 درصد زنان، بدرفتاريهاي جسمي و عاطفي همسران خود را تجربه كردهاند.
رئيس انستيتو روانپزشكي تهران در رابطه با ويژگيهاي جمعيت شناختي براي اعمال خشونتهاي خانگي، گفت: براساس مطالعات، مردان بيكار بيش از ديگر مردان، همسران خود را مورد آزار و اذيت جسمي و جنسي قرار ميدهند. همچنين بيشترين آزار و اذيت همسران در ميان مردان تحصيلكرده از نوع آزار عاطفي صورت ميگيرد به همين نسبت زناني كه مورد آزار و اذيت همسران خود قرار ميگيرند از نقطه نظر سلامت عمومي در مقايسه با زناني كه هيچگاه اين نوع خشونتها را تجربه نكردهاند، وضعيت بسيار نامطلوب روحي و رواني دارند.
عاطفوحيد با اشاره به بار مالي بسيار سنگين ناشي از بروز آسيبهاي اجتماعي در جوامع، اظهار داشت: وقتي فرد به لحاظ روحي و جسمي آسيب ميبيند نيازمند يكسري خدمات و بهدنبال آن صرف هزينههاي هنگفت براي درمان است. بهطور تخميني در آمريكا سالانه 8/5 ميليارد دلار بار مالي ناشي از وجود آسيبهاي اجتماعي به دولت تحميل ميشود كه از اين ميزان، 4/1ميليارد دلار هزينههاي درماني افراد آسيبديده و نيز 8/1 ميليارد دلار بهعلت از دست دادن درآمدهايي كه ميتوانستند براي كشور مفيد واقع شوند، صرف ميشود. وي در ادامه مهمترين علل خشونتهاي خانگي را برشمرد و گفت: بهطور كلي يكي از مهمترين علل بروز خشونتهاي خانگي اين است كه فرزندان در خانوادههاي خود شاهد رفتارهاي خشونتآميز از سوي والدين خود بوده و اينگونه رفتارها را آموخته و در زندگي آينده خود به كار ميبندند.
همچنين در اغلب موارد براي كنترل يا كاهش استرسهاي وارده، فرد اقدام به اعمال خشونت كرده و با اين كار سعي در كاستن از ميزان استرس فردي و نيز به كرسي نشاندن حرف خود دارد.
عاطفوحيد افزود: علاوه بر اين، تاثير رفتارهاي خشونتآميزي كه افراد از طريق وسايل ارتباط جمعي از قبيل تلويزيون، ماهواره و... مشاهده كرده و در اغلب فيلمها افراد از طريق اعمال خشونت به نتيجه مورد نظر ميرسند، اين تفكر را در ذهن بيننده تداعي ميكند كه خشونت در اغلب موارد براي كنترل شرايط زندگي مؤثر واقع ميشود.وي ادامه داد: با توجه به اينكه تاكنون هيچ نوع عامل پيشگيرنده و كنترلكنندهاي در اين زمينه بهصورت كارآمد فعال نشده است، زنان و كودكان بهدليل نبود حامي و مأمن براي رهايي از شرايط سخت زندگي ناچار به تحمل اين نوع خشونتها شده و در اولين فرصتي كه بتوانند، زمينه برطرف كردن عقدههاي خود را با خشونت نسبت به اطرافيان خود فراهم ميكنند.
تاريخ درج: 18 تير 1387 ساعت 12:09 تاريخ تاييد: 18 تير 1387 ساعت 14:38 تاريخ به روز رساني: 18 تير 1387 ساعت 14:32
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 347]