واضح آرشیو وب فارسی:واحد مرکزي خبر: گزارش // جايگاه فرهنگي ايران پس از ثبت جهاني قره كليسا
تهران / واحد مركزي خبر / مكتوب 1387/04/18
قره كليسا به همراه مجموعه كليساهاي اطراف آن امسال به عنوان نهمين اثر تاريخي ايران در اجلاس جهاني يونسكو به ثبت رسيد و بار ديگر يكي از ارزشمندترين داشته هاي كشورمان به جهانيان معرفي شد.
در حال حاضر نزديك به نهصد منطقه با ارزش جهاني از 141 كشور در فهرست ميراث جهاني يونسكو قرار دارد و هر سال مناطقي در مجمع بين المللي بناها و مناطق باستاني و اتحاديه بين المللي حمايت از منابع طبيعي بررسي مي شود.
قرار است امسال 47 منطقه جديد در فهرست ميراث جهاني قرار بگيرد ، اين مناطق شامل 13 منطقه طبيعي و 34 منطقه فرهنگي است كه در اجلاس 9 روزه سازمان يونسكو در دست بررسي است .
محدوديت اين كميته ثبت يك اثر پيشنهادي از هر كشور در سال است .
اعضاي سازمان يونسكو در اين اجلاس همچنين درباره 30 منطقه كه بر اثر مشكلاتي از قبيل آلودگي، چپاول و بلاياي طبيعي در خطر نابودي قرار دارند نيز به بحث مي پردازند.
قبل از اين 8 اثر تاريخي منحصر به فرد ايران شامل تختجمشيد، تختسليمان، چغازنبيل، نقش جهان، پاسارگاد، ارگ بم ،سلطانيه و بيستون در فهرست آثار جهاني يونسكو به ثبت رسيد.
كليساي سنت تادئوس يا قره كليسا در آذربايجان غربي كه قرار بود در سي و يكمين اجلاس كميته ثبت آثار جهاني در سال 2007 در فهرست ميراث جهاني يونسكو جا گيرد ، به علت نقص فني از سوي اين كميته در مرحله نخست رد شد اما امسال پس از رفع نواقص پرونده به راحتي و با استقبال كميته يونسكو به ثبت رسيد.
اين كليسا كه يكي از كليساهاي تاريخي آذربايجان و متشكل از 2 كليساست و جدا از ارزش تاريخي، يكي از ويژگيهاي خاص اين كليسا خاكسپاري تادئوس يكي از حواريون حضرت مسيح در اين محل است.
گويا ، تادئوس تا 66 سال پس از حضرت مسيح در قيد حيات بود و پس از مرگ، در اين محل به خاك سپرده شد و كليساي سنت تادئوس در همان مكان احداث و با در نظر گرفتن زمان مرگ وي، قدمت كليسا در حدود 2000 سال تخمين زده ميشود.
نكته مهمي كه در اين زمينه وجود دارد، اين كه از مجموع 12 حواريون حضرت مسيح، صرفا محل خاكسپاري دو نفر مشخص شده كه تادئوس يكي از آن دو است. در كنار اين كليسا، 4 عبادتگاه وجود دارد كه سندخت بالا، سندخت پايين عبادتگاه زاكاريا سه مورد از اين 4 مورد است و چهارمين آنها نام خاصي ندارد.
همچنين، كليساي مريم مقدس يا زر زر (يا زور زور) يكي ديگر از آثار اين مجموعه است كه در سال 1314 ميلادي ساخته شد. با توجه به اينكه اين كليسا در محل درياچه سد بارون قرار داشت، از محل اوليه خود به مكاني بالاتر جابجا شد. اين اتفاق مهم طبق طرحي بسيار دقيق انجام شد و مصالح و سنگهاي بكار رفته در آن شمارهگذاري و سپس طبق نقشه برداشته و در محل جديد روي هم چيده شد.
كليساي مهم ديگري كه در اين پرونده از آذربايجان شرقي وجود دارد، كليساي سنت استپانوس است و ساير كليساهاي پيشنهاد شده شامل كليساي دره شام يا ننه مريم، كليساي چوپان، كليساي پطروس و كليساي پائولوس مقدس در اطراف كليساي سنت استپانوس است.
محمدرضا كارگر ، باستان شناس و عضو هيئت علمي دانشكده سازمان ميراث فرهنگي ، گردشگري و صنايع دستي گفت: اگر چه آثاري با ارزش و قابليت بيشتر براي ثبت جهاني در اولويت ايران قرار دارد اما انتخاب ايران دركليساهاي تاريخي از آن وجه حائز اهميت است كه مي تواند نشانه توجه كشورمان به مذاهب ديگر و رفتار مسالمت آميز با ديگر اديان باشد.
وي افزود: با توجه به برخي سوء تبليغات درباره ايران ، شايد اگر اين كليساها از سوي ايران به يونسكو ارائه نمي شد كسي گمان نمي برد كه كليساهايي با اين قدمت و ارزش در كشور ما وجود داشته باشد.
اين صاحبنظر در حوزه ايران باستان خاطر نشان كرد:اگر ايران در سالهاي گذشته به اين امر بي توجه نبود هم اكنون بيش از يكصد اثر را در فهرست جهاني يونسكو به جهانيان معرفي كرده بوديم .
وي مساجد جامع تاريخي، محوطه پاسارگاد،ديوار دفاعي گرگان و انواع نقش برجسته هاي به جا مانده از اقوام گذشته سرزمينمان را واجد شرايط ثبت جهاني دانست و گفت: با توجه به تمدن غني و ديرينه ايرانيان ،سهم ما براي ثبت آثار بايد بيش از اين باشد و بايد بكوشيم فرصت هاي از دست رفته سالهاي گذشته را جبران كنيم.
اكبر زرگر رئيس كميته ملي ايكوموس (كميته حفاطت از محوطه هاي تاريخي) نيز، با اشاره به اينكه هر كشور سالانه تنها يك اثر تاريخي را مي تواند در يونسكو به ثبت برساند گفت: اين محدوديت و ثبت تدريجي آثار براي كشوري چون ايران بسيار محسوس است و غفلت گذشته ما نيز موجب شده است حتي از كشورهاي غربي آثار ثبت شده كمتري داشته باشيم.
وي از برخي مسئولان دولتي به خاطر كم توجهي به امور فرهنگي از جمله ميراث فرهنگي انتقاد كرد و افزود: بسياري از مسئولان اينگونه امور فرهنگي را در اولويتهاي آخر قرار مي دهند در صورتيكه كشورهاي غربي توانسته اند با ارتباط موثر با يونسكو و بهادادن به اين مسئله آثار اندك كشورشان را به جهانيان معرفي كنند كه همين مساله موجب جذب گردشگر بيشتر براي كشورشان شده است .
زرگر انتخاب و اولويت كليساهاي تاريخي را براي ثبت در فهرست جهاني انتخاب شايسته اي توصيف كرد و گفت: با اين پيشنهاد ، به رسميت شناختن اديان ديگر در ايران به اثبات رسيد و ديدگاه جهانيان درباره تمايل ايران به گفتگوي اديان و مذاهب و برقراري ارتباط صحيح با آنان بازتر شد.
به هر حال ثبت جهاني مجموعه كليساهاي تاريخي در يونسكو افتخاري براي ايران است ،چر اكه اين مجموعه كليساها به لحاظ معماري اثر منحصر به فرد است و از لحاظ معنوي و آئيني نيز نقطه عطفي در تاريخ كشور ما به شمار ميرود.
اين مكان جايي است كه هرساله هموطنان مسيحي در 19 تيرماه مراسم آئيني خاصي در اين محل برگزار ميكنند و اين كليسا مورد توجه همه مسيحيان دنياست.
درپايان يادآور مي شود ،ايران ثبت سازه هاي آبي شوشتر را براي درج در فهرست آثار جهاني سال 2009 پيشنهاد داده است.
سه شنبه 18 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: واحد مرکزي خبر]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 143]