واضح آرشیو وب فارسی:خبرگزاري قرآني ايران: جايگاه قرآن در سرانه مطالعه/5مديركل دفتر برنامهريزي و توسعه كتاب و كتابخواني وزارت ارشاد: طرح محاسبه خواندن قرآن در سرانه مطالعات اختياري تدوين ميشود
گروه ادب: مطالعات قرآن و كتب ادعيه در سرانه مطالعات اختياري محاسبه و طرح اوليه آن در هفته كتاب ارائه خواهدشد.
«محمود سالاري» مديركل دفتر برنامهريزي و توسعه كتاب و كتابخواني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي در گفتوگو با خبرگزاري قرآني ايران (ايكنا) با بيان اين مطلب و با اشاره به اينكه مطالعه قرآن كريم در سرانه مطالعات اختياري به صورت علمي پژوهش ميشود گفت: در طرح پژوهشي كه در دست است مطالعات اختياري را در نظر داريم و خواندن قرآن و كتب ادعيه جزء مطالعات اختياري محسوب ميشود و وقتي ميگوييم مطالعه اختياري، اين مطالعات هم بايد در سرانه مطالعه محاسبه شود.
او با بيان اين مطلب كه خواندن قرآن بايد در شاخصهاي مطالعه به صورت علمي قرار گيرد، بيان كرد: مطالعه قرآن در يكي از شاخصها قرار ميگيرد. در بررسي شاخصهاي مطالعه، شاخصهاي متفاوتي درنظرگرفته شده است؛ مانند شاخصهاي مطالعه به طور عام و يك بار مطالعه اختياري به صورت هدفمند و هركدام از اينها در زيرشاخههايي قرار ميگيرد. در زيرشاخه مطالعه به طور عام باهدفمند بودن آن به عنوان شاخص جدايي محسوب ميشود و شاخصهاي جداگانهاي مانند سطح تحصيلات و سن افراد درنظر گرفته خواهدشد.
مديركل دفتر برنامهريزي و توسعه كتاب و كتابخواني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با توجه به تأثير محاسبه خواندن قرآن و ادعيه در بالابردن كميت عددي سرانه مطالعه تصريح كرد: با ارزيابي مطالعه قرآن در سرانه مطالعه به يك كميت عددي نسبتاً بالا دست پيدا خواهيم كرد و بديهي است در كميت عددي ما مطالعه قرآن و ادعيه در ميزان سرانه مطالعه مؤثر خواهدبود.
سالاري درباره اينكه آيا مطالعه كتب مقدس در سرانه ساير كشورها لحاظ ميشود يا خير؟ گفت: در بررسي سرانه مطالعه به اين نكته برخورديم تاكنون فرمولي براي بررسي سرانه مطالعه وجود نداشته است و معمولاً پژوهشگاههايي كه اين كار را انجام ميدهند از روشهاي متفاوتي براي به دست آوردن اين آمار استفاده كنند و اين محاسبه در دنيا مرسوم است، اما يك بار آمار را با اين سرانه محاسبه و يكبار آن را جدا كرده و بعد محاسبه ميكنند و نتايج اينها را با ويژگيهاي مختلف آماري به دست ميآورند.
او در پاسخ به اين پرسش كه براي بررسي ارزيابي خواندن قرآن و كتب ادعيه در سرانه مطالعه چه روشهايي اتخاذ شده است؟ تصريح كرد: سه روش عمومي براي اين كار در نظر گرفتهايم؛ يك روش بررسي اسنادي، يك روش مصاحبه و يك روش پرسشنامه است كه همه اين روشها مقرون به صحت خواهدبود و عددي كه به دست بيايد صددرصد درست نيست. در اين پژوهش هم مانند ساير پژوهشها ضريب خطا درنظر گرفته شده و از روشهاي ديگري مانند سه روش اسنادي، مصاحبه و روش پرسشنامه درستي كار بررسي خواهدشد.
مديركل دفتر برنامهريزي و توسعه كتاب و كتابخواني وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي با اشاره به اينكه آمار قبلي سرانه مطالعه هيچگونه پشتوانه علمي ندارد گفت: آمار قبلي اعلام شده از سوي هيچ مركز دانشگاهي گرفته نشده و زماني كه ما سوابق را رصد كردهايم، اين آمار هرگز پايه علمي ندارد و از هيچكجا تأييد علمي نشده است. آماري بوده كه در آن تنها ايرانيان تخريب شدند و كساني كه به آن استناد كردند به سوابق آن آگاه نبودند.
سالاري در پايان از ارائه طرح بررسي سرانه مطالعه با روشهاي علمي در هفته كتاب در سال جاري خبر داد.
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: خبرگزاري قرآني ايران]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 309]