واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نگاهي تحليلي به پيشينه،كاركردها و عوامل استراتژي نبرد نامتقارن در سپاه؛سوغات راهبردي براي فرماندهي - سرگه بارسقيان
روزي كه سردار سرلشكر محمدعلي جعفري چمدانش را در مركز راهبردي سپاه پاسداران بست، بستهاي را با خود به فرماندهي كل سپاه برد كه نه فقط سوغاتي براي كه راهبردي براي فرماندهي بود؛ كه گرچه سابقهاش به دوره پس از جنگ ايران و عراق برميگشت اما در دوره فرماندهي سردار جعفري بود كه مبدعان و مدونانش در مسند مجريان نشستند. براين اساس اولين سوال از فرمانده سپاه در نخستين نشست خبرياش ادامه استراتژي نبرد نامتقارن در سپاه بود و سردار جعفري در بيان ضرورتها و فوايدش گفت:
بهرغم پيشرفتهاي سپاه در بعد نظامي، توانمنديهاي هوايي و تكنيكي دشمن در جنگ فراتر از ما بود كه براي مقابله با توانمندي دشمن استراتژي ما به سمت دفاع نامتقارن رفت. از آنجا كه توانمندي مادي و تكنولوژي دشمن نسبت به ما بالاتر است بايد به سمت انتخاب سياستها و روشهاي مناسبي برويم تا در صورت نياز بتوانيم اين نيازمنديها را كنترل كرده و همچون جنگ 33 روزه شكست را به دشمن بچشانيم.> 122/6/86) و ديگر بار اعلام شد: 22/7/1386)
جنگ نامتقارن همان است
نبرد نامتقارن چيست؟ علي سعيدي، نماينده وليفقيه در سپاه پاسداران؛ منبع: فصلنامه پيام انقلاب، سپاه پاسداران انقلاب اسلامي، شماره 83) و به تعريف علي شمخاني وزير سابق دفاع: و بنابر توضيح سردار سرلشكر يحيي رحيمصفوي فرمانده سابق سپاه پاسداران در گفتوگو با مهر: است كه ما حدود 4 سال و نيم پيش، آن را تبديل به يك استراتژي بازدارنده كرديم. آن هم بعد از اينكه آمريكاييها عراق و افغانستان را اشغال نظامي كردند و با حضور حدود 51 هزار نيرو در افغانستان و 161 هزار نيرو در عراق، شرايط جديدي را در منطقه رقم زدند.>
از نيروي دريايي تا مركز راهبردي
طرح ايده نبردهاي نامتقارن را متعلق به دوره جانشيني دريادار علي اكبر احمديان در فرماندهي نيروي دريايي سپاه (در زمان تصدي دريادار شمخاني) ميدانند؛ كسي كه امروز جانشين سردار جعفري در مركز راهبردي سپاه شده است. احمديان پس از پايان جنگ به تئوريزه كردن تجارب دريايي دفاع مقدس خصوصا مقابله با ناوگان آمريكا پرداخت و از جمله معماران اصلي نيروي دريايي جديد و بديع سپاه و از اولين نظريهپردازان ايده دفاع نامتقارن بود. در همين دوران، در رزمايش بزرگ سپاه، فرماندهي يكي از قرارگاهها را برعهده داشت و پس از آن از سوي فرماندهي كل قوا به سمت فرمانده نيروي دريايي منصوب شد. وي در اين مسووليت فرصت يافت ايدهدفاع نامتقارن كه در نيروي دريايي آغاز شده بود را به اوج رسانده و ظرفيتهاي اساسي براي مقابله با تهديدات قدرتهاي بزرگ در نيروي دريايي سپاه را پايهگذاري كند. احمديان از سال 1379 به عنوان رئيس ستاد مشترك سپاه از سوي مقام معظم رهبري منصوب شد. وي در مسووليت ستاد مشترك سپاه علاوه بر تلاش براي تعميم رويكرد نامتقارن تجربه شده در نيروي دريايي به كل سپاه، طرح عظيم تحول سازماني سپاه را تهيه و پس از تصويب فرمانده كل قوا، زمينه اجرايي كردن آن را فراهم كرد.( >خبرگزاري فارس، 30/06/86) پس از واقعه 11 سپتامبر و حمله آمريكا به افغانستان و عراق و همسايگي اجباري ايران با نيروهاي نظامي ايالات متحده، ايده دفاع نامتقارن، جاي خود را به نبرد نامتقارن داد. سردار جعفري كه در سال 1384 مامور راهاندازي مركز راهبردي سپاه شد،علت اين تغيير رويكرد را چنين بيان ميكند: جعفري را يكي ديگر از موضوعات مهم در اين رابطه مطرح كرد. (نشريه صبح صادق، شهريور)
وي در مراسم معارفه جانشينش نيز ضرورت تغييرات ايجاد شده در آن روزها را چنين بيان كرد: خبرگزاري مهر- 3/7/86)
سردار سرلشكر صفوي، فرمانده سابق سپاه پاسداران هم تدوين استراتژي نبرد نامتقارن را با تحليل شرايط آن دوره تبيين ميكند: گذاشتيم. مفهوم اين استراتژي آن است كه ما ضعف و قوتهاي دشمن را شناسايي ميكنيم تا بتوانيم به بهترين و موثرترين روش، با بهرهگيري از نقاط قوت خود، براي ضربه زدن به دشمن وارد عمل شويم.> بهواقع در شهريور 1383 بود كه سردار صفوي نبرد نامتقارن را اعلام كرد و گفت: سردار محمدباقر ذوالقدر نيز آن روزها در مقام جانشين فرمانده سپاه پاسداران با بيان اينكه سپاه تجربيات خود را در مورد مقابله با هجوم آمريكا به افغانستان و عراق بومي كرده، افزود: سال 1384 سردار جعفري از نيروي زميني سپاه به مركز راهبردي ميرود و آنجا اصول استراتژي نبرد نامتقارن طراحي ميشود: بر اين اساس بود كه سردار مصطفي محمد نجار وزير دفاع در هفدهمين مجمع فرماندهان و مسوولان سپاه پاسداران در شهريور 1384 اعلام كرد: جنگ 33 روزه حزبالله لبنان و اسرائيل در سال 1385 بهترين آزمون اجراي طرح نبردهاي نامتقارن بود؛ به گفته سردار جعفري:
بهواقع چنين سياست بازدارندهاي است كه تحليلگران دفاعي غرب را به اين تحليل رسانده كه به نوشته روزنامه كارشناسان نظامي معتقدند كه حمله به ايران با انتقام تلافيجويانه مرگبار اين كشور كه همان پاسخ نامتقارن است، همراه خواهد بود.
راهبرد در كسوت ، سياست نرمافزاري سپاه در دوران پيش رو است:
انتهاي خبر // روزنا - وب سايت اطلاع رساني اعتماد ملي//www.roozna.com
------------
مشاهده خبر بعدي
------------
دوشنبه 17 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 535]