واضح آرشیو وب فارسی:شبكه خبر دانشجو: آييننامه اجرايي جديد اعطاي تسهيلات بانكي در سال 87 ابلاغ شد
دولت با هدف شفافسازي تسهيلات تكليفي بانكي در سال 1387و با توجه به اولويت تامين سرمايه در گردش بخشهاي خصوصي و تعاوني و همچنين تقويت نظارت و ارزيابي، چگونگي اعطا و مصرف تسهيلات بانكي را به تصويب رساند.
به گزارش «شبكه خبر دانشجو» به نقل از پايگاه اطلاع رساني دولت، هيئت وزيران در جلسه نهم تير ماه بنا به پيشنهاد معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري و به استناد بند(الف) ماده 10 قانون برنامه چهارم توسعه اقتصادي، اجتماعي و فرهنگي جمهوري اسلامي ايران - مصوب1383- آييننامه اجرايي اعطاي تسهيلات بانكي در سال1387 را تصويب كرد.
در اين آييننامه علاوه بر آن كه سقف مجاز تسهيلات بانكي شركتهاي دولتي تعيين شده بر مسئوليت بانكها براي وصول مطالبات ناشي از اعطاي تسهيلات اين آييننامه و بررسي توجيه اقتصادي طرحها و نظارت لازم در مصرف تسهيلات تاكيد شده است كه گامي بلند در توزيع عادلانه تسهيلات بانكها محسوب ميشود.
بر اين اساس، مهمترين مفاد اين آييننامه عبارتند از:
بانك مركزي موظف است از تاريخ ابلاغ اين آييننامه ظرف دو هفته به تعيين و ابلاغ سهم تسهيلات تكليفي هريك از بانك ها بر حسب استان و دستگاه اجرايي و اعلام آن به دستگاه هاي اجرايي ذيربط اقدام كند.
بانكها نيز موظفند ظرف يك هفته پس از ابلاغ سهم تعيين شده در بانك مركزي جمهوري اسلامي، مراتب را براي اجرا به واحدهاي اجرايي ذيربط در سراسر كشور ابلاغ كنند.
ميزان تسهيلات موضوع اين آييننامه 1150ميليارد ريال است.
بانك ها موظفند سهم اعلام شده دولت را صرفا با رعايت مفاد اين آييننامه بتدريج و بر اساس زمانبندي مندرج در اين آيين نامه به طور كامل به طرح هاي مصوب اختصاص دهند.
بازپرداخت تمام يا قسمتي از اصل، سود و خسارت قانوني تسهيلات بانكي حسب مورد توسط معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري به نيابت از دولت تضمين و تعهد مي شود.
در صورتي كه تسهيلات بخش دولتي به شرح جداول پيوست از سوي معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهور تضمين و تعهد نشود، در اين صورت اعطاي تسهيلات به اين قبيل شركت ها و دستگاههاي دولتي غيرتكليفي است و صرفا بر اساس دريافت تضمين هاي كافي و لازم توسط بانك ها امكان پذير خواهد بود.
پرداخت تسهيلات سرمايه اي به هريك از شركت هاي دولتي منوط به بازپرداخت اقساط سررسيدشده تسهيلات قبلي همان شركت است.
معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري موظف است حسب اين موارد در اين آييننامه تضمين لازم درخصوص طرح هاي دولتي را كه اعطاي تسهيلات مشمول آنها ميشود، به بانك مركزي ارائه كند.
زمان بازپرداخت تسهيلات اعطايي به بخش دولتي كه شامل سرمايه در گردش و سرمايه گذاري است، بابت خريدهاي تضميني و تهيه و تدارك بذرهاي پنبه و دانه هاي روغني، چغندر قند و توليد تخم نوغان از زمان انعقاد قرارداد با بانك حداكثر به مدت يكسال است.
چنانچه دستگاه هاي اجرايي ذيربط به دليل ضرر و زيان خريد تضميني محصولات كشاورزي و دامي در سال هاي گذشته به بانك مانده بدهكاري داشته باشند، تامين و پرداخت اعتبار تصويبي مندرج در اين آيين نامه توسط بانك ها صرفا منوط به بازپرداخت اقساط تسهيلات قبلي سررسيد شده دستگاه هاي بدهكار به بانك ها است.
اعطاي تسهيلات اعتباري (سرمايه در گردش و سرمايه گذاري) توسط بانك ها به شركت هاي دولتي صرفا در قالب اين آييننامه و بر اساس مبالغ مندرج در پيوست شماره 3 قانون بودجه سال1387 كل كشور مجاز است.
از جمله موارد گنجانده شده در اين آييننامه اعطاي تسهيلات جاري به ساير بخش هاي دولتي است كه از آن جمله مي توان به درنظرگرفتن سقف150ميليارد ريال براي رفع حوايج بازنشستگان اشاره كرد كه به سازمانهاي بازنشستگي كشوري و لشكري اعطا خواهد شد.
همچنين به منظور تامين نيازهاي اساسي مبلغ 50 ميليارد ريال تسهيلات براي سازمان اتكا در نظر گرفته شده است.
وزارت جهاد كشاورزي نيز در بخش اعطاي تسهيلات جاري بخش هاي دولتي ميتواند تا سقف 15ميليارد ريال به منظور تامين و توزيع كالاهاي اساسي كالابرگي توسط سازمان امورعشايري تسهيلات دريافت كند.
زمان بازپرداخت تسهيلات اعطايي به بخش هاي تعاوني و خصوصي آنها به منظور تامين سرمايه در گردش مورد نياز اشخاص حقيقي و حقوقي اين بخش ها كه بر اساس جدول شماره 6 اين آيين نامه شامل 14رديف است، از زمان انعقاد قرارداد با بانك عامل متناسب با نوع فعاليت موضوع تسهيلات حداكثر به مدت يك سال تعيين مي شود.
توزيع اعتبارات سرمايه در گردش بخش كشاورزي و همچنين سهم هريك از دستگاه هاي اجرايي ذيربط به تفكيك منايع قرض الحسنه و ساير منابع سيستم بانكي از آن، بر اساس دستورالعمل جداگانه اي است كه به صورت مشترك توسط معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري و بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران با هماهنگي دستگاه هاي اجرايي ذيربط تهيه و ظرف 15روز از تاريخ ابلاغ اين آيين نامه، ابلاغ خواهد شد.
تسهيلات در گردش واحدهاي دام و طيور، آبزيان و واردكنندگان و توزيع كنندگان نهاده هاي طيور، صنايع تبديلي و تكميلي كشاورزي با معرفي وزارت جهاد كشاورزي توسط بانك ها پرداخت خواهد شد.
نرخ سود تسهيلات سرمايه در گردش براي واحدها و يا تشكل هاي اتحاديه ها و تعاوني هاي توليد (متناسب با فعاليت بر اساس طبقه بندي فعاليت هاي اقتصادي ISIC) كه فقط براي مصرف خود اقدام به واردات نهاده ميكنند و براي واحدهاي توليد نهاده جهت مصرف واحدهاي توليدي ياد شده در اين ماده حداقل نرخ سود مصوب مراجع قانوني اعمال مي شود.
بر اساس اين آييننامه، به منظور رفع تنگناها و مشكلات خوابگاه هاي دانشجويي سهم وزارتخانه هاي علوم، تحقيقات و فناوري، بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و آموزش و پرورش از تسهيلات بانكي مورد نياز توسط معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري تعيين (500 ميلياردريال تعيين شده است) و از طريق بانك مركزي براي اجرا به بانك ها ابلاغ خواهد شد.
همچنين بر اساس بند ديگري از اين آييننامه، بانك مركزي موظف شد تا تسهيلات بانكي مورد نياز وزارت مسكن و شهرسازي و يا شهرداريها را براي جا به جايي و انتقال پادگانها، مراكز نظامي و كارخانه هاي بزرگ صنعتي دفاعي از شهرهاي بزرگ، بويژه تهران و ديگر شهرهاي كشور تا سقف يك هزار ميليارد ريال با بازپرداخت پنج ساله تامين كند.
دستورالعمل اجرايي اين تسهيلات ظرف يك ماه پس از ابلاغ اين آيين نامه با هماهنگي معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري بانك مركزي به مجموعههاي ذيربط ابلاغ خواهد شد.
بر اساس آييننامه جديد اجرايي اعطاي تسهيلات بانكي، به منظور فراهم آوردن امكان بهره برداري از طرح هاي سرمايه گذاري بخش هاي خصوصي و تعاوني كه از تسهيلات تكليفي قوانين بودجه سال هاي قبل استفاده كرده و در مهلت تعيين شده در آيين نامه اجرايي تسهيلات تكليفي سال مربوط به بهره برداري نرسيده اند، با موافقت بانك مجموع دوران مشاركت مدني و فروش اقساطي آنها حداكثر تا 15سال قابل افزايش است.
به منظور اعمال نظارت و ارزيابي چگونگي اعطاي تسهيلات به طرح هاي سرمايه گذاري بخش هاي دولتي، تعاوني و خصوصي و ساير موارد مندرج در اين آيين نامه، بانك ها موظفند هر سه ماه يك بار گزارش تسهيلات اعطايي اين آيين نامه را به تفكيك مورد مصرف به بانك مركزي جمهوري اسلامي ايران ارائه كنند.
بانك مركزي هم موظف است كه بر اساس گزارش دريافتي از بانك ها هر سه ماه يك بار گزارش هاي لازم را به تفكيك قيد شده در گزارش بانك ها به معاونت برنامه ريزي و نظارت راهبردي رئيس جمهوري ارائه كند.
بر اساس اين آييننامه در بخش تسهيلات سرمايه در گردش بخشهاي خصوصي و تعاوني، 3670 ميليون ريال براي سرمايه در گردش شركتها و اتحاديههاي تعاوني، 1750 ميليون ريال براي سرمايه در گردش بخش كشاورزي، 6000 ميليون ريال براي خودكفايي در تامين گوشت قرمز و پودر ماهي، 110 ميليون ريال براي چاپ كتب درسي، 450 ميليون ريال براي سرمايه در گردش واحدهاي صنعتي موضوع مصوبه كميسيون رسيدگي به مشكلات واحدهاي توليدي، 8000 ميليون ريال براي سرمايه در گردش واحدهاي مرغداري و ساير ماكيان و واردكنندگان و توزيع كنندگان نهادهها و محصولات نهايي طيور، 500 ميليون ريال براي تامين نقدينگي صنايع تبديلي و تكميلي كشاورزي، 300 ميليون ريال براي سرمايه در گردش زيربخش شيلات و آبزيان، 1000 ميليارد ريال براي سرمايه در گردش صنوف توليدي و بهسازي و نوسازي و بهداشتي نمودن واحدهاي توليدي نان، 2000 ميليون ريال به منظور سرمايه در گردش كارخانههاي قند و شكر، 4000 ميليون ريال براي تامين نهادههاي مورد نياز گاوداريهاي توليدكننده شيرخام، 7300 ميليون ريال براي تهيه و تدارك نهادههاي توليد كشاورزي، 3000 ميليون ريال براي فروشگاههاي زنجيرهاي خرده فروشي و 100 ميليون ريال نيز براي سرمايه در گردش تامين و تدارك دارو و ملزومات مصرفي پزشكي ضروري اختصاص خواهد يافت.
لازم به ذكر است، اين آييننامه را پرويز داوودي، معاون اول رئيس جمهوري در تاريخ 12 تير براي اجرا ابلاغ كرد./انتهاي پيام/
يکشنبه 16 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: شبكه خبر دانشجو]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 121]