تور لحظه آخری
امروز : جمعه ، 25 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):زكات قدرت، انصاف است.
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

اوزمپیک چیست

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1829715373




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

مراتع فقير و دام فراوان عشاير/ كاروان آيا براند يا بماند


واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: مراتع فقير و دام فراوان عشاير/ " كاروان آيا براند يا بماند "
بايد ايستاد و فرو آمد بر آستانه دشتي كه اينك سبزه ندارد، بر آستانه كوهي كه قله‌اش بلندترين نقطه زمين است و اين كوه پيراهن سبزش را از تن درآورده است.

عشاير چهارمحال وبختياري به عنوان يك قشر خودكفا، اقتصاد خود را مبتني بر دامداري بنا نهاده‌اند و نان به بازو و عمل خويش مي‌خورند.

آنان مشقت فراوان كوچ و خاطرات و خطرات رفت و آمدهاي استان به استان را به جان مي‌خرند تا لقمه ناني به كف آرند به حلال و به غفلت نخورند.

عشاير به عنوان قومي دلاور همواره تمامي سختي‌ها راه را به جان خريده و ازگردنه‌هاي گردون گرما و سرما عبور مي‌كنند و جانانه مرد، نان و كسب‌و روزي خويش را مي‌طلبند.

ايل با كوله باري از رنج‌هاي هزار توي نگفته، با عبور از صخره‌ها و كوهها به منزلگاه موقت خويش مي‌رسد و اسب و استر و بنه را بر زمين وا مي‌گذارد.

صداي پيشاهنگي رسيدن از گلوي سرنا بر تن دشت طنين‌انداز مي‌شود و كوچ براي چند صباحي به آرامش مي‌رسد و دره‌ها همگام با قدم‌هاي زنان ايل از كوه بيرون مي‌زنند و به رود مي‌رسند.

" كوچ " در فرهنگ بختياري با سختي و تلاش عجين شده و مردان و زنان اين ديار با طي طريق در دل كوه‌ها و كوهساران دل به درياي رودهاي ناآرام‌مي‌زنند و نان به بازوي خويش مي‌خورند.

عشاير چهارمحال وبختياري هم‌اكنون داراي دومين جمعيت عشايري كشور هستند و از ديرباز در مراتع بين استانهاي خوزستان، اصفهان و چهارمحال و بختياري در رفت و آمد هستند.

اما كاهش گونه‌هاي مرتعي و فقير شدن مراتع از پوشش گياهي نيز به عنوان يكي از موانع پيش روي عشاير مطرح شده و آنان را با مشكل روبرو كرده است.

يكي از عشاير چهارمحال وبختياري معتقد است:دامهاي روستاييان باعث كاهش مراتع مي‌شوند و تا زمان بازگشت عشاير از قشلاق و ييلاق دامهاي روستاييان مراتع را از نظر پوشش‌گياهي فقير مي‌كند و سهم دام عشاير در اين بين ناديده گرفته مي‌شود.

" محمد خسروي " در گفت وگو با ايرنا افزود:اين مشكل در تقويم كوچ عشاير ناديده گرفته مي‌شود و عشاير كوچرو و كوچنده در اين زمينه متضرر مي‌شوند در حالي كه برخي از مراتع از ديرباز قرق عشاير بوده و آنها داراي پروانه چرا دام در اين اراضي هستند.

به گفته وي،تنها راه معاش عشاير چهارمحال وبختياري دامداري است و در اين زمينه‌بايد يارانه‌هاي خريد خوراك دام براي عشاير فراهم شود، تا عشاير براي چريدن دامها و دامداري، به مراتع‌بيش از حد تعيين شده فشار نياورند.

معاون امور دام سازمان جهاد كشاورزي چهارمحال و بختياري، عدم تعادل بين دام و مرتع و وجود دام مازاد بر ظرفيت مراتع در اين استان را نگران‌كننده دانست.

" فيض‌الله كوراوند " گفت:تراكم بالاي جمعيت دام با توجه به محدوديت منابع مرتعي و علوفه‌اي در اين استان در حال حاضر تهديد آميز است.

به‌گفته وي،تراكم دامي در كشور در واحد سطح معادل ‪ ۶۰‬واحد دامي ودر استان برابر ‪ ۲۳۰‬واحد دامي است و اين تراكم بالا، تهديد جدي براي منابع طبيعي چهارمحال و بختياري است.

معاون امور دام سازمان جهادكشاورزي استان، سهم چهارمحال و بختياري در تعداد دامهاي سبك نسبت به كشور را ‪ ۳/۷‬دهم درصد و دام سنگين را ‪ ۲/۵‬درصد اعلام كرد.

كوراوند،به‌توليد ‪ ۲/۳‬دهم شير، ‪ ۳/۶‬دهم درصد گوشت قرمز، ‪۱/۳‬دهم درصد گوشت مرغ و ‪ ۲/۵‬درصد عسل كشور در چهارمحال و بختياري اشاره كرد و گفت:سرانه هر يك از اين توليدات لبني، دامي و عسل در چهارمحال‌وبختياري نسبت به ميانگين كشوري بالاتر است.

وي، به فعاليت ‪ ۶۲‬هزار خانوار در عرصه كشاورزي و دامپروري چهارمحال و بختياري اشاره كرد و گفت: در بخش صنعت دامپروري‌دو هزار و ‪ ۶۰۰‬نفر هم‌اكنون مشغول كار هستند و زمينه دو هزار و ‪ ۵۴۰‬نفر نيز فراهم شده است.

به گزارش ايرنا ، همچنين گرماي بي‌سابقه، كاهش بارندگي و كمبود علوفه دامي،باعث كوچ عشاير به مناطق مستعدتر مراتع شده و آنان را مجبور به كاهش دامهاي خود كرده است.

مديركل منابع طبيعي چهارمحال و بختياري گفت: تنها‪ ۲۰‬درصد از سطح منابع طبيعي‌شامل مراتع و جنگلها ارزش اقتصادي دارد و مابقي آن ارزش زيست محيطي، حفظ ذخاير آبي ، حفظ آب و خاك، حفظ گونه‌هاي ژنيتكي و تطليف هوا را به همراه دارد.

" منوچهر سرداري" در گفت وگو با ايرنا افزود:‪ ۸۴‬درصد از مساحت چهارمحال و بختياري معادل ‪ ۱/۴‬ميليون هكتار را منابع طبيعي ملي تشكيل مي‌دهد كه از اين ميزان ‪ ۳۰۷‬هزار هكتار را اراضي جنگلي و يك ميليون و ‪ ۹۳‬هزار هكتار آن را نيز مرتع تشكيل مي‌دهد.

سرداري اظهارداشت:مشاركت بخشي مردم و بهره‌برداران درامر حفاظت از منابع طبيعي بسيار حياتي و اساسي‌ترين هدف سازمان مراتع، جنگلها منابع طبيعي است،چرا كه تنها با استفاده‌ازپتانسيل مردم و بهره برداران‌مي‌توان از تخريب مراتع و جنگلهاي جلوگيري كرد.

وي‌گفت: سالانه ‪ ۱۰‬هزار هكتار ازمراتع چهار محال وبختياري تخريب مي‌شود و در حال حاضر افزون بر ‪ ۳۲‬هزار خانوار بهره‌بردار مازادبرظرفيت مراتع استان وجود دارد، در حالي كه مراتع چهارمحال‌وبختياري تنها ظرفيت دو هزار خانوار بهره‌بردار را دارد.

وي گفت:به دليل وجود بهره‌برداران مازاد بر ظرفيت مراتع، فرسايش گونه‌هاي ژنتيكي دراستان رخ داده و آثار بياباني شدن عرصه‌هاي منابع طبيعي در چهارمحال و بختياري مشهود است.

مديركل منابع طبيعي استان‌گفت:در پايان برنامه چهارم توسعه در بخش مراتع ‪ ۳۰‬هزار هكتار بايد اصلاح و پوشش حفاظتي شود و سالانه ‪ ۱۶۰‬هزار هكتار نيز علميات آبخيزداري بر روي عرصه‌هاي استان بايستي انجام شود و زراعت چوب نيز براي كاهش فشار برروي جنگلها در ‪ ۳۰۰‬هزار هكتار از اراضي بايد انجام شود.

سرداري اظهار داشت:هم‌اكنون ‪ ۷۵۰‬هزار هكتار از اراضي ملي‌داري سند شده‌اند و تا پايان برنامه چهارم توسعه براي ‪ ۱۰۰‬درصد از اراضي ملي بايد سند مالكيت دولت اخذ شود.

به گفته وي ، به بهره برداراني كه پروانه چراي از مراتع خودراابطال كنند، زمين براي ايجاد باغ وباغباني وتوسعه صنعت به آنها به صورت رايگان واگذار مي‌شود.

يك كارشناس مسايل زيست محيطي در چهارمحال بختياري نيز تبديل دامدارهاي سنتي به صنعتي را راهكار مهم جلوگيري از نابودي مراتع ذكر كرد و گفت:
فقير شدن و تخريب منابع در بلند مدت باعث بروز سيلابها و عدم نفوذپذيري آب در لايه‌هاي زمين مي‌شود.

" مهشيد رضواني زاده " در گفت وگو با ايرنا افزود:استفاده از دامهاي كوچك و كم وزن مانند بز و گوسفند باعث ريشه كني گياه و ساختار پاي اين گونه دامها موجب كوبيدگي زمين و كاهش نرمينگي خاك براي رشد گياه مي‌شود.

به گفته وي، كاهش جميعت دام مازاد و تغيير ساختار دامپروري و جايگزيني دامهاي سنگين به جاي دام كوچك راهكار جلوگيري از فقير مراتع خواهد بود.

به گزارش ايرنا، هم‌اكنون بيش از يك ميليون واحد دامي در چهارمحال و بختياري وجود دارد.ك/‪۴‬
 شنبه 15 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: ايرنا]
[مشاهده در: www.irna.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 208]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن