واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: از:احمد فراهاني/ گروه تروريستي جندا... و سياست دولت پاكستان
مساله اقدامات تروريستي گروه جندا... آزمايشي است براي همكاري امنيتي اسلام آباد با تهران .
اما قبل از بررسي سياست دولت پاكستان در اين خصوص ،به اصل رويداد و حواشي آن اشاره و سپس به بررسي و تحليل آن پرداخته ميشود.
** استرداد عبدالحميد ريگي
عبدالحميد ريگي ( با نام مستعار غلام حيدر رييساني ) روز شنبه ۲۵خرداد ازسوي مقامهاي قضايي كويته پاكستان تحويل مقامهاي ايراني شد.
ريگي كه طي سال گذشته در زندان كويته مركز ايالت بلوچستان پاكستان زنداني بود به همراه ۱۵نفر ديگر تلاش داشتند با ارايه مدارك هويتي جعلي ، خود را از اتباع پاكستان معرفي كنند اما با تلاش مقامهاي مسوول در سفارت ايران در اسلام آباد و سر كنسولگري كشورمان در كويته و ارايه مدارك مستند مبني اينكه اين افراد تحت پيگيرد قضايي جمهوري اسلامي قرار دارند، به ايران تحويل شد.
قرار بود وكلاي عبدالحميد ريگي لايحه فرجام خواهي خود را به دادگاه عالي كويته و با هدف ممانعت از تحويل وي به جمهوري اسلامي ايران ارايه دهند اما قبل از آغاز به كار دادگاه مذكور، ريگي به خاك كشورمان انتقال داده شد.
فرداي تحويل ريگي به ايران ، يكي از مقامهاي وزارت كشور پاكستان در گفت وگو با ايرنا در اسلام آباد در اين خصوص گفت :پس ازحادثه گروگان گيري ۲۱نفر از شهروندان ايراني در منطقه چابهار از سوي اشرار مسلح وابسته به شاخه فرعي گروه تروريستي ريگي، افراد مسلح اين گروه به همراه گروگان ها وارد خاك پاكستان شدند كه درنهايت با همكاري نيروهاي مرزي اين كشور و نيروهاي اطلاعاتي پليس ايران اشرار مسلح در ناحيه تربت ايالت بلوچستان پاكستان بازداشت شدند.
وي افزود:با انتقال اين اشرار به كويته ، دادگاه عالي ايالتي ، حكم زندان همه گروگان گيران را صادر كرد.
وكلاي آنها در زمان صدور حكم به بهانه اينكه افراد مذكور پاكستاني هستند، آزادي همه آنها را خواستار شده بودند.
مقام وزارت كشور پاكستان اظهار داشت : تلاش و همكاري نزديك مسوولان امنيتي تهران و اسلام آباد و بويژه افسر رابط پليس ايران به افشاي هويت واقعي ۱۴ نفر از اشرار زنداني در كويته منجر شد.
وي تصريح كرد: با بررسيها و تحقيق بيشتر و ارايه مدارك مستند از سوي پليس ايران هويت سردسته اشرار بازداشتي كه خود را غلام حيدر رييساني معرفي كرده بود، فاش شد.
مسوول امنيتي وزارت كشور پاكستان افزود: رييساني در واقع همان عبدالحميد ريگي بود كه از سوي دستگاه قضايي جمهوري اسلامي ايران در ارتباط با حادثه تاسوكي تحت پيگرد قرار داشت .
اين منبع تاكيد كرد: با افشاي هويت اين فرد، دادگاه عالي كويته حكم استرداد ريگي به دستگاه قضايي ايران را صادر كرد.
وي افزود: طي يك سال گذشته وكلاي مدافع عبدالحميد ريگي به انحاي گوناگون تلاش داشتند تا حكم تبرئه وي را از دادگاه كويته اخذ كنند اما هيچكدام از مدارك ارايه شده براي آزادي وي كافي نبود.
اين مقام مسوول در وزارت كشور پاكستان اظهار داشت : در يك مورد براي آزادي ريگي يك ميليون دلار رشوه به قاضي پرونده پيشنهاد شد كه قاضي اين رشوه را رد كرد.
** مقابله به مثل گروه تروريستي ريگي
فرداي روز تحويل ريگي به ايران ، گروه جندا... به رهبري عبدالمالك ريگي نيمه شب با حمله به يك پاسگاه انتظامي در بخش سراوان ۱۶نفر از نيروهاي انتظامي مستقر در اين پاسگاه را به گروگان گرفته و به پاكستان منتقل كردند.
بلافاصله مقام ارشد وزارت كشور پاكستان ( كمال شاه ) اعلام كردكه اسلام آباد يك درخواست فوري از ايران براي رديابي اين گروه تروريستي و پيدا كردن افرادي كه در يك پاسگاه مرزي ربوده شده اند، دريافت كرده است .
اين مقام ارشد پاكستاني همچنين تاكيد كرد كه ارتش اين كشور (پاكستان ) به همين منظور در مناطق مرزي با ايران اعلام آماده باش كرده است و نيروهاي امنيتي دو كشور در حال اعزام به منطقه هستند.
وي گفته بود كه به احتمال زياد هنوز وارد خاك پاكستان نشدهاند اما مناطق مرزي را به دقت تحت كنترل است .
** هويت گروه تروريستي جندا ...
جندالله گروه جديدي محسوب ميشود و به همين دليل اطلاع چنداني از خاستگاه ، رهبران و اهداف اين گروه تروريستي در دست نيست . آنچه مسلم است آنكه اين گروه هدف و مبناي خود را ضربه زدن به منافع نظام جمهوري اسلامي قرار داده است و در اين راه از هيچ جنايتي فروگذار نميكند.
عبدالمالك ريگي رهبر اين گروه حدود ۲۸ساله است ،تحصيلات كلاسيك ندارد و خودش را خادم جندا.. ميخواند .
بنا به گفته خودش از سن نوزده سالگي اسلحه به دست گرفته و به عمليات تروريستي پرداخته است .
ريگي يكي از قبايل بلوچستان شمالي است ، مانند قبايلي چون براهوئي ، مري ، ناروئي ، شهنوازي ، كهرازهي ، گمشادزهي ، باركزهي .
يكي از شبكههاي تلويزيوني سلطنت طلب بارها وي را دكتر عبدالمالك نام برده است .
در حال حاضر گروه ريگي و جندا... در مناطق بدون كنترل افغانستان ، پاكستان و بلوچستان ايران رفت و آمد ميكنند. وي ميگويد: من انكار نمي كنم .
بسياري از افراد ما در خاك پاكستان هستند. خانوادهها و كساني كه به اين كشور گريختهاند ولي افرادي كه كار عملياتي ميكنند در خاك ايران هستند.
ريگي گفته است كه حتي يك بار هم در نزديكي تهران اشتباهي بازداشت شده ، اما چون شناسايي نشده ، رهايش كرده اند.
نوع فعاليت اين گروه نشان از امكانات پشتيباني گستردهاي ميدهد كه تاكنون در بين مبارزات خوانين بلوچ ديده نشده است .
آنان از شبكه اينترنت و همچنين از رسانههاي گروهي تلويزيوني و راديويي عمدتا وابسته به سلطنت طلبان و صداي آمريكا به طور رسمي در انعكاس خبر عمليات و طرح ديدگاهايش استفاده ميكند.
دربسياري از عمليات مسلحانه اين گروه ، شيوههاي كار طرفداران القاعده و الزرقاوي در عراق ، به شكل گستردهاي تقليد ميشود.
شيوه عمل گروه ريگي براساس گروگانگيري و معامله است .
اما آنها در بسياري موارد گروگانها را اصلا نميشناسند. ريگي ميگويد:
بعضي گروگانها را شناسايي كرده بوديم . البته هدف فرماندار و استاندار بودند كه نشديم .
وي در مورد شيوه گروگانگيري ميگويد: اگر حل نشد دست به اقدام ديگري مي زنيم و افراد ديگري را ميگيريم . از آدمهاي اصلي شان ميگيريم . آن وقت معامله ميكنند.
آنها بطور معمول براي گرفتن گروگان تور ميگذارند، تعداد زيادي را در مسير حركت جمعي (اتوبوس و ميني بوس ) دستگير ميكنند و بعد گروگانها را تا زمان تعيين تكليف به كوههاي پاكستان يا بلوچستان ميبرند.
آمريكا از سال ۲۰۰۵ميلادي روابط محكمي با عبد المالك ريگي رهبر اين گروه داشته است .
آموزشها به زبان فارسي و انگليسي صورت ميگيرد و اكثر افراد مانند نيروهاي الزرقاوي و بسياري از جريانهاي وابسته به القاعده براي عمليات پول ميگيرند و بايد مدارك انجام عمليات ، مانند فيلم و عكس را تحويل بدهند تا پول شان را دريافت كنند.
به نظر ميرسد كه به دليل تحركات وحشيانه و گسنرده ريگي در سال گذشته ، پاكستان ،القاعده و آمريكا تصميم گرفتهاند كه گروه را به سامان درآورند و بر اساس آنچه تاكنون به دست آمده است ، محل آموزش نيروهاي تروريست جندا... در پاكستان است .
** جندا... و سياست پاكستان
همكاري پاكستان در تحويل عبدالحميد برادر عبدالمالك ريگي تحسين برانگيز والبته از جهاتي تامل برانگيز است .
پيش از اين جمهوري اسلامي ايران نسبت به قصور پاكستان به منظور جلوگيري از فعاليت گروهك ريگي به صورت محرمانه اعتراض كرده بود.
تحويل عناصر تروريستي ريگي از سوي پاكستان را ميتوان از زواياي مختلف مورد ارزيابي قرار داد.
اتخاذ تصميمات ، همكاريها و تشريك مساعي دولتها با همديگر در مناسبات بينالملل محصول ارزيابي متغيرهاي مختلف و با توجه به مقتضيات و ظرف زماني خاص و عوامل تاثير گذار در همان محيط زماني صورت ميگيرد.
برهمين اساس همكاري پاكستان در تحويل ريگي را بايد ناشي از چند عامل دانست كه با ذكر اين عوامل ميتوانيم چشم انداز همكاريهاي آتي اين كشور با ايران را مورد ارزيابي قرار دهيم :
.۱تغيير شرايط سياسي ، معادلات قدرت و وجود شكاف در نهادهاي قدرت درپاكستان
اين تغيير هنوز باعث تعادل در نهادهاي قدرت نشده با اين حال با توجه به قدرت يافتن حزب مردم و روابطي كه اين حزب با ايران دارد ، باعث شده براي اولين بار طي دهه گذشته همكاريهاي بيشتري در خصوص اجراي كامل معاهده استرداد انجام دهد.
با اين حال در مورد اخير - تحويل ريگي به ايران - شكاف در بدنه نهادهاي قدرت به ويژه بين سازمان اطلاعات ارتش (آي .اس .آي ) و سازمان اطلاعات داخلي (آي .بي - زير نظر وزارت كشور )اين كشور باعث شد كه ريگي به تهران تحويل شود.
همين شكاف بود كه باعث احضار كمال شاه قايم مقام وزارت كشور پاكستان به ديوان عالي اين كشور شد.
كمال شاه يك هفته بعد از تحويل ريگي به تهران ، از سوي عبدالحميد دوگار رييس ديوان عالي پاكستان احضار و از وي درباره چگونگي تحويل ريگي سووال شد.
دوگار در جسله بازجويي از قائم مقام وزارت كشور پاكستان مدعي شد كه استرداد ريگي به ايران بصورت غيرقانوني انجام شده است .
كمال شاه نيز به دوگارتوضيح داده كه بين ايران و پاكستان معاهده استراداد مجرمين وجود دارد ، بنابراين تحويل ريگي به ايران روند قانوني خود را طي كرده است .
با اين وجود رييس ديوان عالي پاكستان توضيحات قايم مقام وزارت كشور را قانعكننده ندانسته و خواستار توضيح و بازجويي بيشتر از وي شد.
بنابراين در پاكستان هم اكنون در خصوص تحويل ريگي و همكاري مقامهاي امنيتي پاكستان و شخص رحمان ملك مشاور امنيتي نخست وزير اين كشور و سرپرست وزارت كشور ، سوء ظن وجود دارد.
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 217]