واضح آرشیو وب فارسی:حيات: اقتصاد - نرخ تورم به 21 درصد نزديك شد
اقتصاد - نرخ تورم به 21 درصد نزديك شد
گروه اقتصاد: بانك مركزي نرخ تورم در دوازده ماهه منتهي به خردادماه سال جاري را 7/20 درصد اعلام كرد اين نرخ كه ركورد بيسابقهاي در 10 سال اخير به شمار ميآيد، در مقايسه با ماه مشابه سال قبل به 4/26 درصد ميرسد.
بر اساس اين گزارش خلاصه نتايج به دست آمده از شاخص بهاي كالاها و خدمات مصرفي در مناطق شهري ايران بر اساس سال پايه 100=1383 ( 359 قلم كالا و خدمت) نشان ميدهد شاخص بهاي كالاها و خدمات مصرفي در مناطق شهري ايران در خردادماه 1387 نسبت به ماه قبل 2/2 ( دو و دو دهم ) درصد و نسبت به ماه مشابه سال قبل 4/26 درصد افزايش يافت.
همچنين ميزان تورم در دوازده ماه منتهي به خردادماه سال 1387 نسبت به دوازده ماه منتهي به خرداد ماه سال 1386 معادل 7/20 درصد است.
در يك سال اخير كه نرخ تورم سير صعودي گرفته بانك مركزي براي كنترل تورم محدوديتهايي را اعمال كرده اما گزارشها و آمارها حاكي از اين است كه قيمت كالاها همچنان در حال افزايش است و نشانهاي از متوقف شدن روند صعودي قيمتها به چشم نميخورد. در اين ميان افزايش نقدينگي مهمترين علت رشد نرخ تورم به حساب ميآيد كه بر اساس گزارشها در حال حاضر از مرز 160 هزار ميليارد تومان فراتر رفته است. در همين رابطه معاون اقتصادي بانك مركزي با اشاره به اينكه 80 درصد تورم موجود در كشور متاثر از نقدينگي است ميگويد: 17 درصد تورم موجود كشور ناشي از قيمتهاي جهاني و بقيه نيز متاثر از عوامل داخلي و خارجي است.
به گفته پاشاييفام، بهرغم مشكلات موجود، حجم نقدينگي در كشور در سالهاي اخير رشد چشمگيري داشته است. معاون اقتصادي بانك مركزي در گفتوگو با مهر تاكيد كرده است كه اگر نقدينگي كنترل شود پيشبيني ميشود نرخ تورم به 16 درصد كاهش يابد. همچنين پيش از اين نيز رئيس موسسه عالي بانكداري از افزايش حجم نقدينگي از حدود 60 هزار ميليارد تومان در پايان سال 84 به 159 هزار ميليارد تومان در پايان فروردين ماه سال جاري خبر داده است. اما افزايش بيسابقه نقدينگي و نرخ تورم در حالي است كه دولت براي مقابله با گراني كالاها واردات را افزايش داده اگرچه اين كار نيز موثر واقع نشده كه هيچ به ضرر توليد داخلي هم تمام شده است. گزارشها نشان ميدهد كه در سه سال گذشته بخش عمدهاي از درآمدهاي نفتي به ريال تبديل شده و نقدينگي از حدود 70 هزار ميليارد تومان به حدود 160 هزار ميليارد تومان رسيده است. در عين حال كه بازار كالاهاي مصرفي نظير قند و شكر، برنج، چاي، روغن و... نيز تحت تاثير قرار گرفته و قيمت اين كالاها در بازار هر روز در حال افزايش است. برخي كارشناسان نسبت به تغيير حركت نقدينگي به سمت كالاهاي مصرفي ابراز نگراني كردهاند زيرا به عقيده آنها اين وضعيت ميتواند به رشد شديد قيمت كالاهاي مصرفي منجر شود. طي چند سال اخير دولت براي مقابله با گراني كالاها، واردات را افزايش داده اما اين كار نيز موثر واقع نشده ضمن اينكه بر نگرانيها نسبت به آسيب هر چه بيشتر توليد داخلي افزوده است.
اما با وجود تورم 21 درصدي به تازگي مجلس نيز لايحه پنج ميليارد دلاري را تصويب كرده كه قرار است براي واردات كالا و خشكسالي هزينه شود. به عقيده برخي كارشناسان اين لايحه نيز تاثير بسزايي بر تورم دارد و ميتواند به افزايش بيشتر قيمت كالاها نيز منجر شود.
از نظر كارشناسان، دولت در سه سال اخير به دليل تبديل دلارهاي نفتي به ريال و تزريق آن به بازار موجب افزايش شديد تورم شده، اما اكنون نيز براي مقابله با تورم و گراني كالاها و خنثي كردن اثرات آن همچنان به همان ابزار متوسل شده است.
شايان ذكر است نرخ تورم در فروردين 86 معادل 8/12 درصد، در ارديبهشت 6/13 درصد، در خرداد 2/14 درصد، در تير 8/14 درصد، در مرداد 4/15 درصد، درشهريور 4/15 درصد، در مهرماه 2/16 درصد، در آبان ماه 8/16 درصد، در آذرماه 2/17، در دي ماه 5/17 درصد، در بهمن 8/17 درصد، در اسفند 86 معادل 4/18 درصد، در فروردين 87 معادل 1/19 درصد و در ارديبهشت سال جاري 8/19 بوده است.
شنبه 15 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: حيات]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 270]