واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: شيوههاي جديد تصويربرداري براي تشخيص زودرس سرطان پستان
سلامتي- همشهري آنلاين:
دانشمندان در تلاش هستند كه شيوه بهتري براي بررسي سرطان پستان در زناني دارد كه به علت بافت بسيار متراكم سينهها، ماموگرامهاي فعلي نميتوانند تصوير واضحي از آنها به دست دهند.
به گزارش آسوشيتدپرس كارشناسان در كلينيك مايو در روچستر مينياپوليس در حال آزمايش نوع جديدي از دوربينها هستند كه ممكن است تصاويري حتي بهتر از امآرآي گرانقيمت به دست دهد كه در حال حاضر تنها براي زنان پرخطر از لحاظ سرطان پستان مورد استفاده قرار ميگيرد، و در عين حال قيمت بسيار كمتري خواهد داشت.
اما تكنولوژيها هنوز تجربي هستند. اما پژوهشها در اين زمينه با اشتياق دنبال ميشود، چرا كه نياز زيادي به آن وجود دارد: تخمين زده ميشود كه نيمي از زنان زير 50 سال و يك سوم زنان بالاي 50 سال بافت متراكم پستاني دارد.
اين گروه زنان به غير از آنكه ديدن تومورهاي درحال رشد در سينه آنها مشكلتر است، در معرض خطر بيشتر براي ابتلا به سرطان پستان هستند.
ماموگرافي تنها ميتواند بگويد كه بخشي از پستان از بافتي متراكمتر از بافت چربي عادي آن ساخته شده است. اما بافت سينه به طور عادي متراكم باشد، در حال حاضر راهي مناسب براي بررسي بهتر آن از لحاظ وجود سرطان در دست نيست.
ماموگرامها يك شيوه تصويربرداري با پرتوهاي ايكس است كه نقاط داراي بافت متراكم در بافت طبيعي را نشان ميدهد، سايههايي كه ممكن است نشانگر يك تومور باشد.
انجام مرتب ماموگرافي از40 سالگي به بعد ميتواند با يافتن تومورها در هنگامي كه بسيار كوچكتر و بيشتر قابل درمان هستند، مرگ و مير ناشي از آنها را كاهش دهد.
اما ماموگرافي روشي كامل نيست، و به خصوص پستانهاي متراكم را نميتوان به درستي با آنها ديد.
برخي از پزشكان از هم اكنون براي زنان داراي بافت متراكم پستاني سونوگرافي را توصيه ميكنند. معدودي از بررسيهايي كه در اين مورد انجام شده است نشان ميدهد كه سونوگرافي دقت تشخيصي را در اين افراد افزايش ميدهد، اما كارشناسان در اين مورد اختلاف نظر دارند.
غدهاي ديگر از متخصصان، امآرآي را براي پستانهاي با بافت متراكم توصيه ميكنند، كه با شناسايي تغييرات جريان خون ميتواند بروز سرطان را تشخيص دهد. اما با توجه به قيمت بالاي امآرآي – در آمريكا بالاي 1000 دلار- صرفا متراكم بودن پستان دليل مطلق براي استفاده از آن تلقي نميشود. هم سونوگرافي و هم امآرآي در موارد زيادي نقاطي در پستان را مشكوك تشخيص ميدهند كه بعدا معلوم ميشود كه سالم هستند.
ورود تكنولوژيهاي جديد
ماموگرافيها دوبعدي هستند، تصاوير تختي از سطوحي كه اصولا تخت نيستند. هنگامي تكنسين راديولوژي سينه زن را به يونيت ماموگرافي ميفشارد تا از آن عكس بگيرد، قصد دارد بافتهاي پستان را طوري پخش كند كه مناطق كمتري از آن از ديد اشعه ايكس پنهان بماند.
ماموگرامهاي استرئو Stereo به متخصص راديولوژي انكان ميدهد كه اين تصاوير پرتو ايكس را به صورت سهبعدي ببيند، بنابراين نقطه كوچكي در كف سينه با بافت طبيعي قرار گرفته بر روي آن پنهان نخواهند ماند.
اما در بينايي خود داراي درك عمق هستيم، زيرا هر چشم ما تصويري اندكي متفاوت باديگري ثبت ميكند، و به مغز اجازه ميدهد تا با روي هم انداختن اين دوتصويري ديدي سهبعدي را ايجاد كند.
همين مفهوم اساس استرئوسكوپها را تشكيل ميدهد، وسائلي كه به افراد كمك ميكنند تصاوير را به صورت سهبعدي ببيند.
ماموگرامهاي استرئو كه بوسيله شركت تكنولوژيهاي BBN مستقر در شهر كمبريج در ماساچوست آمريكا ساخته شدهتاند، اساسا به همين شيوه عمل ميكنند. تصاوير اشعه ايكس از زواياي متفاوت گرفته ميشود. سپس راديولوژيستها عينكهايي به چشم ميزنند تا هر چشم تصويري جداگانه را روي يك مونيتور مخصوص را ببيند. مغز تصويري واحدي و سهبعدي را از اين تصاوير ادراك ميكند.
متخصصان راديولوژي در دانشگاه اموري حدود 1500 زن را كه در معرض خطر بالاي سرطان پستان بودند، هم با ماموگرام و هم با ماموگرام استرئو مورد بررسي قرار دادند. راديولوژيستهاس متقاوتي هر كدام از اين آزمونها را مورد تجزيه و تحليل قرار دادند.نتيجه آن بود كه ماموگرامهاي استرئو تشخيص موارد سرطان پستان را 23 درصد افزايش داد.
شيوه ديگري كه دانشمندان در كلينيك مايو ابداع كردهاند و " تصويربرداي مولكولي پستان" يا MBI ناميده ميشود، از رويكرد متفاوتي استفاده ميكند- شناسايي اينكه چگونه بافت توموري بدون توجه به ظاهرش، عمل ميكند.
پزشكان دارويي به نام نشانگر راديواكتيو به بيمار تزريق ميكنند- همان دارويي كه متخصصان قلب هنگام گرفتن تست ورزش يا تست استرس قلبي به بيماران تزريق ميكنند.اين ماده براي مدتي در بافت پستان تجمع مييايد و در اين هنگام با استفاده از يك دوربين گاماي كوچگ از آن عكس گرفته ميشود.
بررسيها نشان دهنده دقت مشابه اين روش با MRI و در عين حال سريعتر بودن آن در كشف ضايعات سرطاني پستان بوده است.
تاريخ درج: 12 تير 1387 ساعت 00:49 تاريخ تاييد: 12 تير 1387 ساعت 01:04 تاريخ به روز رساني: 12 تير 1387 ساعت 01:03
چهارشنبه 12 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: همشهری]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 350]