تور لحظه آخری
امروز : دوشنبه ، 28 آبان 1403    احادیث و روایات:  امام علی (ع):انسان، با نيّت خوب و اخلاق خوب، به تمام آنچه در جستجوى آن است، از زندگى خوش و امني...
سرگرمی سبک زندگی سینما و تلویزیون فرهنگ و هنر پزشکی و سلامت اجتماع و خانواده تصویری دین و اندیشه ورزش اقتصادی سیاسی حوادث علم و فناوری سایتهای دانلود گوناگون شرکت ها

تبلیغات

تبلیغات متنی

صرافی ارکی چنج

صرافی rkchange

سایبان ماشین

دزدگیر منزل

تشریفات روناک

اجاره سند در شیراز

قیمت فنس

armanekasbokar

armanetejarat

صندوق تضمین

Future Innovate Tech

پی جو مشاغل برتر شیراز

لوله بازکنی تهران

آراد برندینگ

خرید یخچال خارجی

موسسه خیریه

واردات از چین

حمية السكري النوع الثاني

ناب مووی

دانلود فیلم

بانک کتاب

دریافت دیه موتورسیکلت از بیمه

طراحی سایت تهران سایت

irspeedy

درج اگهی ویژه

تعمیرات مک بوک

دانلود فیلم هندی

قیمت فرش

درب فریم لس

زانوبند زاپیامکس

روغن بهران بردبار ۳۲۰

قیمت سرور اچ پی

خرید بلیط هواپیما

بلیط اتوبوس پایانه

قیمت سرور dl380 g10

تعمیرات پکیج کرج

لیست قیمت گوشی شیائومی

خرید فالوور

بهترین وکیل کرج

بهترین وکیل تهران

خرید اکانت تریدینگ ویو

خرید از چین

خرید از چین

تجهیزات کافی شاپ

نگهداری از سالمند شبانه روزی در منزل

بی متال زیمنس

ساختمان پزشکان

ویزای چک

محصولات فوراور

خرید سرور اچ پی ماهان شبکه

دوربین سیمکارتی چرخشی

همکاری آی نو و گزینه دو

کاشت ابرو طبیعی و‌ سریع

الک آزمایشگاهی

الک آزمایشگاهی

خرید سرور مجازی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

قیمت بالابر هیدرولیکی

لوله و اتصالات آذین

قرص گلوریا

نمایندگی دوو در کرج

خرید نهال سیب

 






آمار وبسایت

 تعداد کل بازدیدها : 1830729614




هواشناسی

نرخ طلا سکه و  ارز

قیمت خودرو

فال حافظ

تعبیر خواب

فال انبیاء

متن قرآن



اضافه به علاقمنديها ارسال اين مطلب به دوستان آرشيو تمام مطالب
archive  refresh

نظام ملي تقسيم كار ملي و محلي


واضح آرشیو وب فارسی:همشهری: نظام ملي تقسيم كار ملي و محلي


ايران- محمدرضا واعظ مهدوي*:
چنانچه سلسله‌مراتب مديريت را متشكل از هرمي بدانيم كه رأس آن «سياستگذاري» و تدوين راهبردهاي كلان قرار داشته باشد، لايه پايين‌تر آن «برنامه‌ريزي» خواهد بود كه عبارت از تبديل راهبردها به برنامه‌هاي اجرايي است.

لايه پايين‌تر اين هرم، «اجرا و تصدي‌هاي حاكميتي» و نهايتاً لايه تحتاني اين هرم «تصدي‌هاي غيرحاكميتي» را شامل خواهد شد. در يك ساختار اجرايي برنامه‌ريزي شده، هر سطح تشكيلاتي بايد وظايف و اقدامات خود را متناسب با لايه مديريتي كه در آن قرار دارد تنظيم كند و از پرداختن به اموري كه مختص ساير لايه‌ها است، خودداري كند. شايد اين تناسب اقدامات با «شأن تشكيلاتي»، مصداق كلام اميرالمؤمنين علي(ع) باشد كه مي‌فرمايد: «رحم‌الله من عرف قدره؛ خداوند رحمت كند كسي را كه جايگاه و قدر خود را شناخت (و‌اقدامات خود را در خور و شأن آن جايگاه برنامه‌ريزي و سازماندهي كرد)».

براساس قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، نظام اداره و مديريت كشور از دو سطح «ملي» و «محلي» تشكيل مي‌گردد. دولت، مجلس، قوه قضائيه، مجلس خبرگان، مجمع تشخيص مصلحت نظام، سطح ملي، و شوراهاي اسلامي شهر و روستا و شهرداري‌ها، سطح محلي ساختار فوق را تشكيل مي‌دهند.

هرم تشكيلاتي فوق، ‌نظام تقسيم كار بين دولت مركزي و دولت محلي را هم تعيين و تنظيم مي‌كند. به اين ترتيب كه سياستگذاري و برنامه‌ريزي در حيطه وظايف دولت مركزي قرار مي‌گيرد و تصدي‌هاي اجرايي حاكميتي به دولت محلي سپرده مي‌شود؛ در عين حال اقدامات دولت‌هاي محلي (شوراها و شهرداري‌ها) حول سياستگذاري و برنامه‌ريزي مركزي «هماهنگ» مي‌گردد. اصولاً و در حقيقت «هماهنگي» كه عنصر ناياب دستگاه‌هاي اجرايي در كشور ما است؛ جز در سايه «سياستگذاري و برنامه‌ريزي واحد» شكل نمي‌گيرد و اين نقش هم اتفاق نخواهد افتاد مگر اينكه دولت مركزي «جايگاه و نقش» خود را بازشناسي نمايد و با احتراز «كارهايي كه نبايد انجام دهد»، دخالت‌هاي خرده ريز و اعمال تصدي‌هاي اجرايي (حاكميتي و غيرحاكميتي) خود را متوقف سازد و ظرفيت و استعداد و توان خود را براي «سياستگذاري و برنامه‌ريزي» آزاد نمايد!

از سوي ديگر، هم دولت‌هاي محلي و هم دولت مركزي از ورود به حيطه تصدي‌هاي غيرحاكميتي و پرداختن به امور اجرايي غيرحاكميتي، اكيداً خودداري كرده و اين قبيل فعاليت‌ها و اقدامات را به سازمان‌هاي غيردولتي و مؤسسات خيريه و بخش خصوصي واگذار مي‌نمايند و از رقابت با بخش خصوصي خودداري مي‌كنند و آن ميدان را براي فعاليت آزاد و رقابتي باز مي‌گذارند.

اين نظام تقسيم كار ملي، همان رعايت شأن و شناخت «قدر» را تداعي مي‌كند و چنانچه سامان مديريت و ساختار دولت (به معناي حاكميت: state) بر آن استوار شود، تداخل‌ها و همپوشاني‌هاي فراواني كاهش مي‌يابد و توان‌ها و انرژي‌ها همسو و هم‌افزا مي‌گردد. نظام تقسيم كار ملي فوق‌الذكر در حوزه بهداشت و درمان، و بيمه و رفاه اجتماعي هم موضوعيت مي‌يابد؛ به اين معني كه «سياستگذاري و برنامه‌ريزي» وظيفه اصلي ساختار وزارتي بوده و تصدي‌ها و ارائه خدمات در حيطه دولت محلي (شهرداري) و يا بخش خصوصي و خيريه قرار مي‌گيرد.

اشتغالات پراكنده اجرايي وزارت بهداشت حذف مي‌گردد (همانطور كه در برنامه اصلاح ساختار وزارت مذكور پيش‌بيني شده بود) و ساختار و تشكيلات وزارت مذكور عمدتاً براي هدايت كلان بخش سلامت و اولويت‌گذاري و پايش و ارزيابي، سازمان مي‌يابد. هم مقام سياستگذار مي‌آموزد كه در اجرا دخالت نكند و وقت و توان خود را براي سياستگذاري راهبردي و هماهنگي بكار گيرد، هم مقام اجرايي محلي (در بخش عمومي و يا خصوصي) مي‌آموزد كه به سياست‌ها و برنامه‌ها و اولويت‌گذاري‌هاي «مركزي» تمكين نمايد.

*دانشيار دانشگاه شاهد

تاريخ درج: 11 تير 1387 ساعت 10:34 تاريخ تاييد: 11 تير 1387 ساعت 12:49 تاريخ به روز رساني: 11 تير 1387 ساعت 12:49
 سه شنبه 11 تير 1387     





این صفحه را در گوگل محبوب کنید

[ارسال شده از: همشهری]
[مشاهده در: www.hamshahrionline.ir]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 261]

bt

اضافه شدن مطلب/حذف مطلب




-


گوناگون

پربازدیدترینها
طراحی وب>


صفحه اول | تمام مطالب | RSS | ارتباط با ما
1390© تمامی حقوق این سایت متعلق به سایت واضح می باشد.
این سایت در ستاد ساماندهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ثبت شده است و پیرو قوانین جمهوری اسلامی ایران می باشد. لطفا در صورت برخورد با مطالب و صفحات خلاف قوانین در سایت آن را به ما اطلاع دهید
پایگاه خبری واضح کاری از شرکت طراحی سایت اینتن