واضح آرشیو وب فارسی:ایسکانیوز: از رونق توليد تا رونق فروش در سينما وقتي كه سينما لبخند مي زند
تهران- خبرگزاري ايسكانيوز: سينما پس از مدت ها اوقات خوشي را سپري مي كند، اوقاتي كه هم اكران موفق فيلم هاي روي پرده و هم بازگشت دوباره برخي از كارگردانان پيشكسوت به پاي دوربين باعث شده تا اين روزها لبخندي هرچند كم رنگ بر لبان سينما نقش بندد.
سينما هميشه در اولين ماههاي سال، دوران كساد را پشت سر ميگذاشت. اما امسال قاعده شكسته شد و با توجه به فروش خوب فيلم هاي روي پرده و همچنين فعاليت دوباره برخي كارگردانان پيشكسوت و صاحب نام اين روزها شاهد هستيم كه فيلمهاي مختلفي جلوي دوربين رفته اند و يا قرار است تصاوير بازيگران در قاب تصوير نقش بندد.
سينماي ايران اگر چه براي دومين سال متوالي ناكامي بزرگي را در جشنواره معتبر "كن" سپري كرد و به حضور «ترانه تنهايي تهران» دلخوش بوديم البته حضوري كه بسيار مورد توجه قرار گرفت و همين هفته پيش از سالور و «ترانه تنهايي تهران» دعوت شد تا در جشنواره معتبر مونيخ حاضر شوند.
قسمت شيرين سينما:
شيرين ترين قسمت سينما جدا از بازگشت چند فيلمساز كهنه كار بر روي صندلي كارگرداني ، فروش مطلوب فيلم هاي روي پرده است كه بدون شك فروش بيش از دويست ميليوني «به همين سادگي» از اتفاقاتي است كه نمي توان به همين سادگي از كنار ان عبور كرد آن هم در رقابت به سه فيلم بسيار گيشه و البته مخاطب پسند.
بعد از پروژه تازه بهرام بيضايي، كمكم فيلمسازها به فكر شروع كارهاي تازهشان افتادهاند. از بهروز افخمي كه ميخواهد «تنگسير» را بازسازي كند تا عليرضا رئيسيان كه قصد ساخت 40 سالگي را دارد.
در شرايطي كه بر اساس اعلام رسمي فارابي 79 پروژه سينمايي در مراحل مختلف توليد قرار دادند كافي است تا با نگاهي دقيق به پروژههاي آماده ساخت متوجه تنوع فيلمها در ژانرهاي گوناگون شويم.
بر اساس گزارش واحد پشتيباني توليد اين بنياد , از ميان آثار امسال، 6 فيلم آماده نمايش شده، 6 فيلم در مرحله صداگذاري، 14 فيلم در مرحله تدوين، 12فيلم در مرحله فيلمبرداري و 41 فيلم در مرحله پيش از توليد هستند.
فيلم هاي "محافظ" ساخته محمد جواد كاسه ساز , "ده رقمي" ساخته همايون اسعديان , "دعوت" ساخته ابراهيم حاتمي كيا , "حيران" ساخته شاليزه عارف پور , "يك اشتباه كوچولو" ساخته محسن دامادي و "چشمك" ساخته جهانگير جهانگيري آماده نمايش شده اند.
فيلم هاي "چهره به چهره" ساخته علي ژكان , "نامزد آمريكايي من" ساخته داود توحيد پرست , "كتاب قانون" ساخته مازيار ميري , "صندلي خالي" ساخته سامان استركي , "تلخ و شيرين" ساخته مسعود اطيابي و "يك وجب از آسمان" ساخته علي وزيريان و "صداها" ساخته فرزاد موتمن در مرحله صداگذاري قرار دارند.
"لاك پشت ها" (زادبوم ) ساخته ابوالحسن داودي ,"نيلوفر" ساخته سابين ژمايل , "فرزند صبح" ساخته بهروز افخمي , "دلداده" ساخته قدرت ا... صلح ميرزايي , "مي زاك" از حسين علي ليالستاني , "هفت و پنج دقيقه" از محمدمهدي عسگرپور , "سوپر استار" از تهمينه ميلاني , "پنالتي" از انسيه شاه حسيني , "پوسته" از مصطفي آل احمد , "تاكسي نارنجي" از ابراهيم وحيد زاده , "پاداش" از كمال تبريزي , "پاتو زمين نذار" از ايرج قادري , "آنسوي رودخانه" از عباس احمدي مطلق , "وقتي همه خوابيم" از بهرام بيضايي در مرحله تدوين به سر مي برند.
همنچنين فيلم هايي كه در مرحله فيلمبرداري قرار دارند عبارتند از :, "لالايي" ساخته منيژه حكمت , "نطفه شوم" ساخته كريم آتشي , "ملك سليمان" از شهريار بحراني , "دو خواهر" از اصغر بانك , "كودك و فرشته" از مسعود نقاش زاده , "درباره الي" از اصغر فرهادي , "وقتي همه خوابيم" از بهرام بيضايي , "پسر تهراني" از كاظم راست گفتار , "چهار چنگولي" از سعيد سهيلي , "دوزخ, برزخ, بهشت" از بيژن ميرباقري و "بي پولي" از حميد نعمت ا...
اما در اين ميان اگر به فهرست كارگرداناني كه قصد توليد فيم را دارند نگاهي بياندازيم به نكات جالب توجهي برخورد خواهيم كرد.
جميل رستمي، كه همين چند هفته پيش «ژانيگهل» در اكران خصوصي خود در سينما فلسطين با استقبال روبرو شد به زودي فيلم دومش را با نام «غريبه» ميسازد.
رستمي اين بار اعلام كرده است بر خلاف «ژانيگهل» اين بار قصد دارد از بازيگران حرفهاي در فيلمش استفاده كند. او گفته اثر تازهاش داستانهاي موازي آدمها را تعريف ميكند و فيلمي شهري است.
فيلمنامه «غريبه» را جميل رستمي به همراه شاهد سلطاني نوشته و سيداحمد ميرعلايي آن را تهيه ميكند. رستمي در حالي فيلم تازهاش را جلوي دوربين ميبرد كه هنوز آخرين ساختهاش «ژاني گهل» امكان نمايش پيدا نكرده است. فيلمي كه از سوي كشور عراق براي اسكار ارسال شده، اما به نتيجه نرسيد.
رضا خطيبي هم بعد از فيلم نسبتا موفق «در شهر خبري نيست، هست» قصد دارد در دومين تجربه بلند سينمايي خود اين بار به سراغ ژانر وحشت برود ژانري كه ميخواهد فيلمي ترسناك بسازد. «حريم» نام فيلمي است كه او قصد دارد در جنگلهاي شمال آن را جلوي دوربين ببرد.
قصه «حريم» درباره قتلهاي سريالي است كه يك پليس، مامور پيدا كردن قاتل ميشود. به اين ترتيب رضا خطيبي هم به جمع فيلمسازان ژانروحشت پيوسته و ميخواهد با امكانات سينماي ايران اثري متفاوت را كارگرداني كند.
«40 سالگي» هم نام اثر تازه عليرضا رئيسيان است كه او البته فعلا فيلمنامه آن را مينويسد؛ اثري كه اقتباسي از رمان «40 سالگي» ناهيد طلباطبايي است و ماجراي آن درباره زن كارمندي است كه در ترديد ميان ماندن و رفتن است. با اتمام نگارش فيلمنامه، پيش توليد آن آغاز ميشود. احتمالا نيمه دوم سال، زمان شروع كار «40 سالگي» است.
مصطفي آل احمد هم ساخت فيلم «پوسته» به پايان برده هم اكنون فيلمش در مرحله تدوين قرار دارد .
همچنين پرويز شهبازي فيلمساز نام آشناي به تازگي با درج خبري بر روي سايت اختصاصي خود اعلام كرد كه تدوين «عيار 14» را به پايان برده است. «نفس عميق» آخرين ساخته شهبازي بود كه بر روي پرده سينما ها نمايش داده شد كه موجي جديد در سينماي اجتماعي ايران ايجاد كرد و حتي به عنوان نماينده سينماي ايران به اسكار نيز معرفي شد.
از ديگر خبر هاي خوش سينمايي كه با شروع سال جديد زمزمه هاي آن شنيده شد و سرانجام به واقعيت پيوست فيلسمازي بهرام بيضايي كارگردان خوب سينماي كشورمان است كه در اين سال ها عمده فعاليت خود را معطوف تئاتر كرده بود تا اينكه در ارديبهشت ماه امسال پس از 8 سال دوري از سينما و با «وقتي همه خوابيم» بر روي صندلي كارگرداني قرار گيرد. اخرين فيلمي كه از اين نمايش نويس پر آوازه كشورمان بر روي پرده سينماها به نمايش درآمد «سگ كشي» در سال 79 بود كه پس از آن بار و بار ها ساخت فيلم «لبه تاريكي» بنا به علت هاي گوناگون ميسر نشد تا اينكه بيضايي به كل از ساخت اين فيلم منصرف شد.
قسمت خاكستري سينما:
مدت هاست كه از درج خبر همكاري تهمينه ميلاني با عوامل هندي برا ي ساخت فيلم «راز چمدان» مي گذرد اما هنوز از زمان دقيق ساخت آن خبري در دست نيست. همچنين «تسويه حساب» يكي از ديگر از پروژه هاي سينمايي ميلاني با وجود اينكه نزديك به يكسال است كه آماده نمايش است اما هنوز وضعيت اكران نامشخصي دارد. «سوپر استار» آخرين فيلم بلند سينمايي ميلاني در ليست بي پايان اكران عيد فطر قرار دارد.
از ديگراخباريكه در اين چند وقت اخير به سرعت پخش شد و به همان سرعت انتشار تكذيب شد احتمال اكران فيلم به «رنگ ارغوان» ابراهيم حاتمي كيا است. فيلمي كه در سال 83 ساخته و پس از گذشت 5 سال هنوز وضعيت نمايش مشخصي ندارد وضعيتي كه 91 فيلم ديگر نيز در سينماي ايران داراي شرايطي مشابه هستند. اما در مورد حاتمي كيا بايد به اين نكته اشاره كرد كه «دعوت» با حضور تعدادي از سوپر استارهاي سينماي ايران نظير: محمدرضا فروتن، مهناز افشار، كتايون رياحي، مريلا زارعي، آناهيتا نعمتي و محمدرضا شريفينيا عيد فطر راهي اكران سينماها خواهد شد.
از ديگر فيلمسازاني كه در چند وقت اخير خبرهايي در مورد فيلمسازي اش به گوش مي رسد بهمن قبادي است كه آخرين فيلم او «نيوه مانگ» وضعيت اكران مبهمي دارد. همچنين بر اساس خبري كه قبادي بر روي سايت اختصاصي خود قرار داده پروژه آينده وي در عراق فيلمبرداري خواهد شد. بخش اوليه در بغداد و ساير فيلم در بخشهايي از مناطق شمال شرقي عراق كليد ميخورد. فيلم به زبان كردي، انگليسي و عربي خواهد بود. قبادي قصد دارد فيلمبرداري اين فيلم را پاييز آينده شروع كند. بخشي از عوامل اروپايي و ايراني، تركيبي از بازيگران حرفهاي و غيرحرفهاي هستند.
فيلم زبان طنز دارد و داستان يك زن خبرنگار 45 ساله آمريكايي است كه در زمان جنگ آمريكا و عراق وارد آن سرزمين ميشود......
جعفر پناهي ديگر فليمساز نام آور كشورمان كه قرار بود اولين فيلم خود را با موضوع دفاع مقدس بسازد پس از مدتي با انتشار نامه اي رسما اعلام كرد كه از ساخت فيلم «بازگشت» منصرف شده است.
اين كارگردان سينماي ايران با ارسال متني دربارهي آخرين پروژه سينمايياش كه قصد ساخت آن را داشته است؛ آورده است: «در باور من سينماي جنگ در دنيا به سه بخش تقسيم ميشود. بخش نخست فيلمهايي است كه در زمان وقوع جنگ ساخته ميشوند، وجه قالب اين نوع فيلمها جنبه تبليغاتي آنهاست. هرچند فيلمهاي مستند اين دوران حتي به دور از كيفيت هنري، ارزشي انكارناپذير دارند. بخش دوم از روز پايان جنگ آغاز ميشود كه در راستاي توجيه جنگ ساخته ميشود. بخش سوم اما، نگاه انساني در سينماي جنگ را دنبال ميكنند. همانا فيلمهاي ماندگار تاريخ سينما به همين بخش اختصاص مييابد.» كارگردان بادكنك سفيد در ادامه آورده است: «همواره دلم ميخواست، فيلمي درباره جنگ بسازم. دغدغه همه اين سالها و يكسالونيم كار، حاصلاش شد فيلمنامه «بازگشت»، فيلمنامهاي درباره جوانان گمنام ايراني، آنهايي كه بيهيچ چشمداشتي صرفا براي دفاع از ميهنشان به جبههها رفتند و براي حفظ سرزميني جان باختند كه مالك يك متر زمين آن هم نبودند. ميدانستم در اين راه با مشكلاتي روبهرو خواهم شد.»
جعفر پناهي در پايان اين يادداشت بيان كرده است: «از آنجايي كه نميخواهم شرايط روحي به وجودآمده برايم ناخواسته تأثير در فضاي كيفي فيلم بگذارد به ناچار مجبورم دست از ساختن آن بردارم. با اين وجود فكر ساختن «بازگشت» را هرگز از ذهن دور نخواهم داشت. چراكه به ارزشمندبودن آن ايمان دارم. شايد، روزي روزگاري شرايط توليد مناسب به دور از غرضورزيها و تنگنظريها فراهم شود تا بتوانم سندي قابل اعتنا از برههي حساس تاريخ كشورم را ثبت نمايم. باشد تا آنزمان.»
واروژ كريم مسيحي كه با اولين فيلم بلند سينمايي خود «پرده آخر» علاقه مندان به سينما را به ظهور فيملسازي خوش ذوق اميدوار كرده بود، دومين فيلم بلندش با سرنوشتي عجيب گرفتار شده است. كريم مسيحي ابتدا در ميانه هاي ساخت «ترديد» ناگهان دچار خونريزي معده شد تا كار مدتي با وقفه روبرو شود و پس از بهبودي نيز به دليل اختلاف با تهيه كننده ظاهرا قرار است كريم مسيحي«ترديد» را بدون در نظر گرفتن صحنه هاي فيلمبرداري شده و از ابتدا بسازد.
بهمن فرمان آرا كه سال گذشته قرار بود با فيلم «خاك آشنا» در جشنواره فيلم فجر شركت كند و در اعتراض به خذفيات فيلمش از اين كار خودداري كرد قرار است در سال جاري با سفر به آلمان و ايتاليا مقدمات ساخت فيلم هاي «سفر به تاريكي» و «روياي شيرين» را فراهم كند.
قسمت تلخ سينما:
ابوالفضل جليلي فيلمسازي كه هيچگاه 14 فيلم بلند سينمايي اش با وجود استقبال فراوان منتقدان و جشنواره هاي خارجي رنگ پرده نقره اي را در سينماهاي ايران به خود نديده است اين روزها به شدت در حال پيدا كردن سرمايه گذار براي پروژه جديد سينمايي خود «مسير معكوس» است، پروژه اي كه به دليل عدم نگاه مثبت به جليلي در داخل كشور شايد هيچگاه به سرانجامي نرسد.
ناصر تقوايي فيلمساز نسل اول سينمايي كشورمان همچنان در سوكت و بي خبري روز را به شب مي رساند، كارگردان «دايي جان ناپلئون» مدت هاست كه با هيچ رسانه اي صحبت نكرده و حتي در دومين شب كانون كارگردانان سينماي ايران وقتي براي تجليل به روي صحنه رفت و با بغضي فروخفته رو به جمعيت گفت: دوست دارم هر زمان كه فيلمي ساختم از من سوال شود و من هم تنها درمورد فيلمم صحبت كنم.
راستي از عباس كيارستمي و محسن مخملباف! چه خبر؟
احسان هوشيارگر
سه شنبه 11 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ایسکانیوز]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 306]