واضح آرشیو وب فارسی:ايرنا: موزه گرگان ، گنجينه باارزش استان گلستان
سرپرست سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان گلستان گفت:
موزه گرگان با دارا بودن آثار و اشياي باستاني، گنجينه باارزش اين استان است.
"فريدون فعالي" روز دوشنبه در گفت و گو با خبرگزاري جمهوري اسلامي افزود: اين گنجينه در سه طبقه شامل بخش سنگنوشتهها، اشياي اهدايي و بخش مردمشناسي است.
وي تصريح كرد: در خزانه گنجينه گرگان، بالغ بر هفت هزار قلم اشيا و آثار قديمي نگهداري ميشود كه اين اشيا از حفاريهاي علمي به دست آمده و يا اهدايي افراد و هنرهاي دستي مناطق مختلف است.
وي گفت: در بخش سنگنوشتههاي گنجينه گرگان كه در محوطه حياط آن قرار دارد سنگمزارهايي از قرن هشتم تا دوازدهم هجري قمري موجود است.
وي افزود: حياط اين موزه داراي سه رواق است كه براي نصب سنگمزارها طراحي شده است.
وي اضافه كرد: عمدهترين اين سنگمزارها از نوع گهوارهاي، ايستا و محرابي است كه بر روي بسياري از آنها آياتي از كلاما.. مجيد، صلوات، احاديث، اشعار، نام متوفي و تاريخ فوت حك شده است.
سرپرست سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري گلستان گفت: برخي از اين نوع سنگمزارها هنوز در برخي از روستاهاي استان گلستان همچون "زيارت" گرگان و "آقامام" بندرتركمن وجود دارد و نمونهاي از آنها به مكان موزه منتقل شده است.
فعالي يادآور شد: در بخش باستانشناسي موزه نيز اشيايي نگهداري ميشود كه از پيشينيان به جاي مانده است و جلوهاي از زندگي آنان در قالب ظرفي زيبا با ديگر آثار نمايان است.
به گفته وي در اين بخش آثاري وجود دارد كه گذشتگان براي رفع نيازهاي روزمره و يا با فكري فراتر و با نگرشي زيباپسندانه درست كردهاند كه در حفاريهاي علمي به دست آمده است.
وي افزود: اين آثار در دورههاي پيش از تاريخ، دوران تاريخي و اسلامي عرضه شده است و هر يك بخشي از تاريخ هفت هزار ساله ايران زمين و گلستان را حكايت ميكند.
وي خاطرنشان كرد: ظروف سفالي، چنگ، ابزارهاي مفرغي، زيورآلات طلايي و مفرغي، ظروف كتيبهدار، آبگينههاي زيباي دوران عيلامي و سكههايي از دورههاي اشكاني تا قاجاريه نمونههايي از آثار عرضه شده در بخش باستانشناسي گنجينه گرگان است.
وي گفت: در اين بخش كليه اشيايي كه از حفاريهاي علمي به دست آمده است نگهداري ميشود كه قديميترين اثر به دست آمده در اين منطقه، تكه سفالي از هزاره هشتم است كه در حفاريهاي "آقتپه" كشف شده است.
همچنين سفالها، جامها، ظرفهاي قرمز و خاكستري، خنجر، سرنيزه، دستبندهاي مفرغي و سفالينههاي جرجان از ديگر آثار ارايه شده در اين بخش موزه گرگان است.
وي افزود: در بخش مردمشناسي نيز، غرفههاي گوناگون از زندگي مردم در بخشهاي كشاورزي، دامداري، سواركاري، بافندگي، فلزكاري، روشنايي، طب سنتي و پوشاك و زيورآلات وجود دارد.
به گفته وي، با نگاهي كوتاه به اين بخش ميتوان زندگي ساده انسانهايي را نظاره كرد كه در عين سادگي نشان از خلاقيت و هنر دارد.
وي گفت: در گنجينه گرگان همچنين اشياي اهدايي از افراد مختلف در معرض ديد علاقهمندان قرار دارد.
به گفته وي، اين اشيا نشانگر باورها و اعتقادات بوده است كه بعضي از آنها در معرض خطر نابودي قرار داشت و از سوي افراد به موزه اهدا شد كه در موزه گرگان با نام افراد حفظ و به صورت دورهاي در معرض ديد عموم گذاشته ميشود.
موزه گرگان در ارديبهشت ماه سال ۴۳با ۱۵۲قلم اشياي باستاني در كاخ سلطنتي واقع در پارك شهر فعلي گرگان افتتاح و تا سال ۶۱نيز در همان مكان داير بود.
ساختمان فعلي اين موزه در حياطي به وسعت يك هزار و ۲۰۰متر مربع در خيابان شهداي گرگان قرار دارد.
اين مكان كه پيش از اين، به عنوان "گنجينه سنگمزار" افتتاح شده بود، در بهمن ماه ۶۷با افزودن اشياي باستانشناسي و مردمشناسي به صورت گنجينه منطقهاي درآمده است. ك/۴
دوشنبه 10 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: ايرنا]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 120]