واضح آرشیو وب فارسی:دنياي اقتصاد: كاتمقاومت سينما در برابر بحرانهاي اقتصاديافزايش قيمت سوخت عليه فروش فيلمها
لوار استيونزترجمه: سارا پاكضميربا وجود ركود اقتصادي كه حكمفرما است، فيلمها در گيشه جهان با موفقيت همراه هستند. استقبال از فيلمهايي كه در فصل تابستان (هجده هفته پيش از شروع ماه مه تا پايان ماه اوت) به نمايش درميآيند، نسبت به سال گذشته پنج درصد افزايش داشته است.
بنا به گزارش تحليلگران گيشه مدياباي نامبرز، قيمت بالاي سوخت باعث شده مردم از تردد در مسافتهاي طولاني خودداري كنند و به مكانهايي بروند كه در نزديكي خانههايشان قرار دارد و در اين ميان يكي از گزينههاي سرگرمي كه هزينه چنداني در بر ندارد، مشاهده فيلمهاي سينمايي است. پل درگاابديان، رييس اين شركت معتقد است صنعت فيلمسازي در طول ساليان متمادي دچار ركود چنداي نشده است؛ چرا كه مردم به دنبال فرار از دنياي واقعگرايانه هستند و فيلمها اين امكان را برايشان فراهم ميكنند. وي با اشاره به افزايش قيمت سوخت ميگويد: «زماني كه مردم به واسطه بالا بودن قيمت سوخت از مسافرت صرفنظر ميكنند، بودجهشان را صرف سرگرميهايي چون سينما ميكنند.»
سال گذشته با سود 4ميليارد دلاري فيلمها، براي نخستين بار ركورد فروش در سينماي جهان شكسته شد، با اين حال در سه هفته گذشته، تنها شاهد 30درصد افزايش فروش نسبت به سال گذشته بودهايم. فيلم «مرد آهنين» در نخستين تعطيلات پايان هفته ماه مه به نمايش درآمد و تا روز 15 ژوئن به فروش 9/297ميليون دلار دست يافت كه اين اثر را به پرفروشترين فيلم تابستان تاكنون تبديل ميكند. البته اين رقم در مقايسه با فيلم «مرد عنكبوتي سه» رقم بالايي نيست؛ چرا كه سومين قسمت از مجموعه آثار مرد عنكبوتي در همين مقطع زماني در سال 2007 با فروش 330ميليون دلار همراه بود. اين در حالي است كه مجموع فروش فيلمهاي امسال با فروش شگفتانگيز و غيرقابل پيشبيني فيلمي چون «پانداي كونگفوكار» افزايش يافت. اين در حالي است كه فيلم «هالك شگفتانگيز» نيز در نخستين روز اكران 4/55ميليون دلار در گيشه بليت فروخت كه شروع موفقيتآميزي براي اين اثر به شمار ميرود. در ماه جولاي فيلمهاي «شواليه تاريكي» از مجموعه آثار بتمن و «هنكوك» با حضور ويل اسميت به نمايش درميآيد كه در زمره اميدهاي گيشه جاي دارد. اين در شرايطي است كه در جولاي 2007 فيلم «ترنسفورمرها» به يك اثر پرفروش تبديل شد و به ركوردشكني سال، كمك شايان توجهي كرد. استقبال دوستداران سينما از فيلمها در تابستان امسال به گونهاي بوده كه بسياري از مديران در فكر نوسازي سالنهاي سينما، افزودن صندليها، پروجكشنهاي ديجيتالي و تالارها هستند. كارشناسان سينمايي معتقد هستند به هنگام ركود اقتصادي، سينما همواره از رونق خاصي برخوردار بوده است، اما در اين ميان مشكلي كه وجود دارد، اين است كه استقبال مخاطبان از سينما موجبات افزايش هزينههاي عملياتي سالنها را فراهم ميكند. سالنهاي زنجيرهاي ريوموشن كه دربرگيرنده بيست و هشت سالن در يازده ايالت آمريكا است، در حال رشد هستند و مديران آن تصميم دارند دو سالن ديگر را به اين مجموعه بيافزايند با اين حال آنها نگران هستند كه افزايش قيمت سوخت باعث شود مردم مجال كافي براي پرداختن به سرگرمي و رفتن به سينما نداشته باشند. جرمي ديوين، معاون سالنهاي زنجيرهاي ريوموشن در اين باره ميگويد: «همواره اين نگراني وجود دارد كه مشكلات مربوط به سوخت باعث كاهش رونق سينما شود. با اين حال تاكنون مردم ثابت كردهاند همچنان تمايل دارند فيلمهاي مورد علاقهشان را مشاهده كنند.»
با اين حال او معتقد است كه پيشبيني فروش پايان سال آسان نيست و ميگويد: «تاكنون بهرغم افزايش قيمت سوخت فروش فيلمها خوب بوده است.»
بيل اسميت، معاون آموزش در مدرسه فيلم لسآنجلس معتقد است كه هنوز براي محاسبه تاثير ركود اقتصادي و افزايش قيمت سوخت بر روي گيشه، كمي زود است. وي در اين باره ميگويد: «به نظر من ميزان فروش فيلمها تا حد زيادي وابسته به كيفيت محصولات است. اگر فيلمهاي خوبي ساخته شوند، مردم براي مشاهده آنها به سالنهاي سينما ميروند. به نظر من كيفيت فيلمها به ميزان بهاي بليت در فروش آنها تاثير دارد.»
از سوي ديگر اسميت بر اين باور است كه سرگرمي در ارتباط مستقيم با شرايط عاطفي و حسي يك جامعه است. او با اشاره به اينكه اين روزها ميزان نگرانيها افزايش يافته است، ميگويد: كشور ما درگير جنگ است و اين روزها اقتصاد واژه نامفهومي است. به نظر من زماني كه مردم با چنين نگرانيهايي مواجه ميشوند، به دنبال راه فراري ميگردند و سرگرمي يكي از اين راهها است. در اين ميان شما ميتوانيد مشكلات چند ساعت قبل را فراموش كنيد و به ديدن يك فيلم خوب برويد.» كارشناسان سينما بر اين باور هستند كه شرايط اقتصادي متفاوت با پاسخهاي متفاوتي از سوي مردم همراه بوده است؛ اما تنها نگاهي به گيشه فيلمها در صنعت فيلمسازي غرب نشان ميدهد در طول فراز و نشيبهاي اقتصادي، همواره سينما در برابر بحران اقتصادي مقاوم بوده است.
يکشنبه 9 تير 1387
این صفحه را در گوگل محبوب کنید
[ارسال شده از: دنياي اقتصاد]
[تعداد بازديد از اين مطلب: 200]