مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست اعلام کرده است که یک پایگاه داده تنوع زیستی خلیج فارس رونمایی خواهد شد. این کار با هدف ایجاد یک منبع منطقهای برای تمام کشورهای حاشیه خلیج فارس و دستهبندی علمی اطلاعات مربوط به گونههای بومی و غیربومی و مهاجم در این منطقه انجام شده است.
محمد طالبی متین، اظهار کرده است که در سال گذشته، اطلاعات مربوط به گونههای گیاهی و جانوری خلیج فارس و دریای عمان و خزر توسط دانشگاه تهران و دانشگاه شهید بهشتی گردآوری شده و در قالب یک پایگاه داده آماده شده است. این دادهها در حال حاضر در مرحله برنامهنویسی برای طراحی پایگاه داده تنوع زیستی دریایی کشور قرار دارند.
وی افزوده است که این پایگاه داده بهعنوان یک منبع منطقهای برای تمام کشورهای حاشیه خلیج فارس ساخته شده است و امکان استفاده عمومی از آن فراهم خواهد بود. هدف اصلی ایجاد این پایگاه داده، دستهبندی علمی آمار و اطلاعات در مورد گونههای بومی و غیربومی و مهاجم موجود در این منطقه است.
نگرانی درباره لاکپشتهای خلیج فارس مورد بحث است. محمد طالبی متین، مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست، درباره برنامههای سازمان برای حفاظت از این لاکپشتها به عنوان گونههای در معرض خطر انقراض در خلیج فارس توضیح داد. او گفت: همانند سالهای گذشته، برنامههایی برای حفاظت از لاکپشتان دریایی ایران اجرا میشود. این برنامهها شامل پایش زیستگاهها، تگگذاری لاکپشتان زادآور و ایجاد هچری سایت در مناطق مختلف است. این فعالیتها با همکاری ادارات کل ساحلی، صنایع ساحلی، مناطق آزاد تجاری صنعتی و دانشگاهها در جزایر و سواحل انجام میشود.
وی به اهمیت طرح مسئله تخمگذاری لاکپشتان دریایی در سواحل استان سیستان و بلوچستان در دیماه و بهمن ماه سال گذشته اشاره کرد و بیان کرد که احتمالاً این امر ناشی از تأثیرات تغییرات اقلیم بر رفتارهای تولیدمثلی آنها است. به همین دلیل، نیاز به مطالعات بیشتر در این زمینه است.
مدیرکل دفتر حفاظت از زیستبومها و سواحل دریایی سازمان حفاظت محیط زیست درباره فعالیتهای اخیر برای تدوین شناسنامههای پنج جزیره مهم در خلیج فارس اظهار کرد: در حال حاضر، شناسنامههای این پنج جزیره تهیه شده و همه قسمتهای ساحلی آنها در خشکی و دریا تا عمق شش متر و حتی بیشتر از نظر زیستی و زیستگاهی مشخص شدهاند. اما به دلیل برخی مشکلات، به ویژه مسائل نظامی مرتبط با برخی از این جزایر که نیاز به مجوزهای ویژه دارند، فعلاً فرآیند تدوین شناسنامه آنها متوقف شده است.
وی تاکید کرد که به دلیل فاصله برخی از این جزایر از ساحل، امکان تجهیزات و پشتیبانی از گروههای تحقیقاتی وجود ندارد. همچنین برخی از وزارتخانهها که در این جزایر فعالیت میکنند، علیرغم تاکید بر وظایف اجتماعی خود در حفظ محیط زیست، همکاری لازم را انجام نمیدهند.
در پایان، طالبی متین در مورد پایش خلیج فارس که در سال گذشته قرار بود انجام شود، اعلام کرد که این کار در سال جاری انجام خواهد شد.