سازمان ملل به فرسایش خاک که به عنوان "جذام زمین" شناخته میشود، اشاره کرده و اعلام کرده است که ایران در این زمینه رتبه اول در منطقه و رتبه سوم در جهان را دارا است. دکتر احمد خلیلی، عضو هیات علمی گروه زمینشناسی دانشگاه خوارزمی، در یک وبینار درباره تغییر اقلیم در ایران، اهمیت امنیت خاک کشاورزی را برجسته کرده و با تأکید بر تنوع خاکهای ایران، به بحران فرسایش خاک که در این کشور وجود دارد، اشاره کرده است. وی بیان کرده که ایران از نظر فرسایش خاک در جایگاه سوم در خاورمیانه و جایگاه اول در دنیا قرار دارد.
دکتر احمد خلیلی، عضو هیات علمی گروه زمینشناسی دانشگاه خوارزمی، افزود که خاکهای صنعتی ایران حاوی عناصر با ارزش استراتژیک و کمیاب هستند. او بیان کرده است که استفاده نادرست از این منابع معدنی در حال حاضر انجام میشود و در آینده، این خاکهای با ارزش میتوانند نقش کلیدی در سیاستهای جهانی ایفا کنند. خلیلی همچنین به اهمیت مسائل محیطزیستی اشاره کرده و تأکید داشته که حکمرانی خاک، به مراتب بهصورت محلیتر و فارغ از مسائل بینالمللی میتواند صورت گیرد. او همچنین به چالشهای کمبود آب در آینده اشاره کرده و بیان کرده است که ایران به عنوان یکی از کشورهایی با بحران آب در آینده شناخته شده است.
دکتر احمد خلیلی، عضو هیات علمی گروه زمینشناسی دانشگاه خوارزمی، توضیح داد که در دنیا، ۷۰ درصد آب مصرفی به کشاورزی اختصاص دارد ولی در ایران این میزان به ۷۵ تا ۹۳ درصد افزایش یافته است. او اظهار کرد که ۴۱ درصد آبهای وارد کشور به دلیل تبخیر از بین میروند و از طرف دیگر ۳۰ درصد آب مصرفی در کشاورزی پرت میشود. خلیلی همچنین افزود که در سال ۲۰۲۵، نیاز به برداشت آبهای زیرزمینی در کشورهای صنعتی ۱۸ درصد و در کشورهای در حال توسعه ۵۰ درصد افزایش خواهد یافت.
در گزارشی از دکتر احمد خلیلی، عضو هیات علمی گروه زمینشناسی دانشگاه خوارزمی، آمده است که فرسایش خاک در ایران به میزان ۴۰۰ درصد افزایش یافته است و متوسط مستقیم فرسایش خاک به ۱۵ تن در هکتار رسیده است که سه برابر متوسط قاره آسیا میباشد. او هزینههای مستقیم فرسایش خاک در کشور را در سال ۱۳۷۹ به بیش از ۲۲۵۹۰ میلیارد ریال تخمین زده و تأکید کرده که این افت به نابودی حدود ۳۱ درصد ارزش افزوده بخشهای کشاورزی، محیط زیست و منابع طبیعی انجامیده است. احمد خلیلی همچنین به تأثیرات منفی فرسایش خاک بر محصولات کشاورزی، محیط زیست، منابع آبهای زیرزمینی و پایداری اجتماعی اشاره کرده است.
دکتر احمد خلیلی، عضو هیات علمی گروه زمینشناسی دانشگاه خوارزمی، درباره پدیده فرونشست زمین در ایران توضیح داده است. او اعلام کرده است که برداشت بیرویه آبهای زیر زمینی منجر به فرونشست زمین شده و این مسئله به وقوع پدیده فرونشست زمین در برخی مناطق کشور انجامیده است. به عنوان مثال، در منطقه اشتهارد که به سمت بوئین زهرا میرویم، فرونشست زمین رخ داده و یک خودرو ۲۰۶ در آن فرو رفته است. او توضیح داده که فرونشست زمین ناشی از فرسایش خاک است و زمینشناسی کشاورزی به عنوان یک حوزه مهم به شمار میرود که متأسفانه در دانشگاهها به آن توجه کافی نشده است.