دبیر ستاد توسعه فناوری نانو در مورد تحریمها و ظرفیت دانشی که در کشور ایجاد شده، به عنوان دو عامل اصلی در توسعه کاتالیستهای حوزه نفت، گاز و پتروشیمی اشاره کرد. او اظهار کرد که بیش از ۶۰ نوع کاتالیست در کشور وجود دارد که تاییدیه نانو مقیاس از ستاد نانو دریافت کردهاند. این کاتالیستها در فرایندهای تولید بنزین، محصولات پتروشیمی و فولاد استفاده میشوند.
دکتر عماد احمدوند در گفتوگو با ایسنا، فعالیتهای ستاد توسعه فناوری نانو را در زمینه انرژی تاکید کرد. او بیان کرد که این ستاد در گذشته و همچنان در حال حاضر در سطوح مختلف در زمینه انرژی فعالیتها را اجرا کرده است. یکی از این فعالیتها، توسعه فناوریهای مرتبط با حوزه نفت، گاز و پتروشیمی بوده است. احمدوند تاکید کرد که اگر توانایی توسعه فناوری در این حوزه را داشته باشیم، این توانایی میتواند به تحولی در کشور منجر شود. به همین دلیل، حوزه نفت و گاز یکی از اولویتهای اصلی کارهای این ستاد است و تاکنون با اقدامات صورت گرفته، محصولات متنوعی در صنعت نفت، گاز و پتروشیمی به بازار عرضه شده است.
دکتر عماد احمدوند، دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، کاتالیستها را به عنوان یکی از محصولات حیاتی در زمینههای نفت، پتروشیمی و فولاد برجسته کرد. او اشاره کرد که در گذشته، محورهای حمایتی برای تولید کاتالیستها تعریف شدهاند، زیرا این مواد در فرآیندهای مهم پتروشیمی تأثیرگذار هستند.
احمدوند توضیح داد که برخی صنایع به دلیل واردات تجهیزات از خارج، ممنوعیت تغییر کاتالیست را دارند. اما در سالهای اخیر، دو عامل اصلی، تحریمها و ظرفیت دانشی کشور، باعث شدهاند که ایران در زمینه تولید کاتالیستها پیشرفت کند.
وی تأکید کرد که تحریمها، به عنوان یکی از عوامل مهم، باعث مشکل در تأمین کاتالیستها از منابع اصلی شده و صنایع پتروشیمی و فولاد از منابع غیرمعتبر به دنبال تأمین کاتالیستها شدند، که این مسئله با کاهش کیفیت محصولات نهایی همراه بوده است.
دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، ظرفیت دانشی که در کشور ایجاد شده است را نیز به عنوان یک عامل مؤثر در توسعه تولید کاتالیستها در دهه گذشته بیان کرد. او اظهار کرد که این دانشها منجر به تشکیل شرکتهای دانشبنیان صنعتی شدهاند که قادر به تولید انواع گستردهای از کاتالیستها برای صنایع نفت، گاز، پتروشیمی و فولاد هستند.
دکتر عماد احمدوند، دبیر ستاد توسعه فناوری نانو، در مورد اهمیت کاتالیستها در حوزههای نفت، پتروشیمی و فولاد تأکید کرد. او افزود که برای بهرهوری بیشتر از کاتالیستها، استفاده از ساختارهای نانومتری ضروری است. این روند توسعه کاتالیستها به سمت فناوری نانو متمرکز شده و بیش از ۶۰ نوع کاتالیست در کشور وجود دارد که تاییدیه نانو مقیاس را از ستاد نانو دریافت کردهاند. این کاتالیستها در تولید بنزین، محصولات پتروشیمی و فولاد به کار میروند.
احمدوند با بیان اینکه حوزههای نفت، پتروشیمی و فولاد به شدت به کاتالیستها وابسته هستند، اظهار کرد که در این زمینه بازار مستقیم وجود ندارد، اما تأثیرات آنها بر کشور اهمیت دارد. این مسأله در حوزه سلامت نیز قابل تأیید است، حتی اگر حجم بازار داروهای مبتنی بر نانو نسبت به سایر صنایع بالاتر نباشد. به همین دلیل، رویکردی که در ستاد توسعه فناوری نانو تقویت میشود، این است که انتخابها بر روی فناوریهای نوظهور، فراتر از حجم بازار باشد.
وی به توسعه فناوریهای مرتبط با باتریها اشاره کرد و گفت: "ما در کشور اقدامات زیادی در این زمینه داریم. از ابتدای زنجیره تولید باتری، که از مونتاژ شروع میشود، تا توسعه فناوریهای مرتبط با الکترود باتری، کاتد و جداکننده باتری که در حال حاضر تعریف شده است، فعالیتهای ما در حال انجام است."
احمدوند اعلام کرد که یک شبکه باتری نیز توسط ستاد نانو ایجاد شده و در حال تلاش برای اتصال اجزای مختلف توسعهدهنده فناوری باتری به یکدیگر است. او افزود که تاکنون در ابتدای این زنجیره قرار گرفته و از پروژهها حمایت میشود. همچنین، توسعه فناوری سلولهای خورشیدی با تأکید بر سلولهای پروسکایتی در دستور کار قرار گرفته و توسعه فناوری در این حوزه ادامه دارد. احمدوند تأکید کرد که با توجه به سطح توانمندی کشور در این زمینه، امکان جذب سرمایه بخش خصوصی و ایجاد همکاری موثر با شرکتها واقعی شده است.