تحریک مغز بدون جراحی یک پیشرانه نوین در درمان زوال عقل به حساب میآید. مطبوعات به گزارش ایسنا و به نقل از نیو اطلس، اعلام کرده که دانشمندان با استفاده از فناوری جدید فرکانس بالا، تحریک نورونها در منطقه هیپوکامپ که مسئول تشکیل، سازماندهی و بازیابی خاطرات است، را با موفقیت در یک آزمایش انسانی انجام دادهاند.
این روش درمانی غیرتهاجمی و بیدرد در حال حاضر برای افراد مسن مبتلا به اختلال شناختی، به عنوان راهی بالقوه برای بهبود حافظه و عملکرد ناشی از بیماری آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل، آزمایش میشود.
این تحقیق توسط دانشمندان کالج امپریال لندن (ICL) انجام شده و به عنوان تحریک مغزی با تداخل زمانی (TI) شناخته میشود. در این روش، دو میدان الکتریکی با فرکانس بالا و بیضرر به مغز ارسال میشود. این میدانها با فرکانسهای ۲۰۰۰ هرتز و ۲۰۰۵ هرتز تنظیم میشوند و در نتیجه موجب ایجاد جریان سومی با فرکانس ۵ هرتز در منطقه عبور میشوند. این جریان ۵ هرتزی در هیپوکامپ تحریک میشود و بر بافت سالم مغز در مناطق دیگر تأثیر ندارد.
امیدواری است که این تحریک موجب بازگشت فعالیت نورونهای بیمار شده و احیای میتوکندریهای سلولی نیروبخش که در نتیجه آلزایمر آسیب دیدهاند، گردد.
تحقیقات پیشین برای تحریک ساختارهای داخلی مغز، نیازمند کاشت الکترودهای جراحی در مغز بوده که همراه با خطرات و عوارض جانبی جدی برای بیماران بوده است. با این روش جدید، تحریک مغز بدون نیاز به جراحی ممکن است.
وی افزود: ما اکنون برای اولین بار روش جدید خود را نشان دادهایم که با استفاده از آن میتوان بدون نیاز به جراحی، مناطق خاصی در اعماق مغز انسان را از راه دور تحریک کرد. این روش کاملاً نوآورانه است و میتواند به درمان بیماریهای مغزی مانند آلزایمر که بر ساختارهای عمیق مغز تأثیر میگذارند، کمک کند.
این روش تحریک مغز تحویل داده شد و به ۲۰ داوطلب سالم اعمال شد. در طول درمان، شرکت کنندگان موظف شدند چند جفت چهره و نام را به خاطر بسپارند. سپس تصویربرداری عملکردی رزونانس مغناطیسی (fMRI) نشان داد که تحریک انتخابی بر فعالیت خاص هیپوکامپ که به طور مستقیم با حافظه مرتبط است، تأثیر گذاشته است.
پژوهشگران مؤسسه تحقیقاتی زوال عقل بریتانیا (UK DRI) و دانشگاه ساری، زمان جلسات تحریک را به ۳۰ دقیقه افزایش دادند و مشاهده شد که خاطرات ایجاد شده در طول تحریک، پس از آزمایش مجدد، دوام میآورند، اگرچه سرعت فراموشی آنها مشابه بود. با این حال، برای تجزیه و تحلیل طولانی مدت و بررسی گروه کنترل، نیاز به مطالعات بیشتری وجود دارد.
اینس ویولانت، پژوهشگر ارشد این مطالعه از دانشگاه ساری، اظهار داشت: توانایی هدفگیری نواحی عمقی مغز با استفاده از رویکرد غیرتهاجمی بسیار هیجانانگیز است، زیرا این ابزار به ما امکان میدهد عملکرد مغز انسان را بررسی کنیم و درباره کاربردهای بالینی آن بازنگریم.
وی افزود: ترکیبی از تصویربرداری غیرتهاجمی و تحریک مغز به ما کمک میکند تا فرآیندهایی مانند حافظه و یادگیری را که نقش مهمی در عملکردهای شناختی انسان دارند، کشف کنیم. شناخت این فرآیندها و نحوه تغییر آنها برای ایجاد استراتژیهای فردی بهتر برای درمان یا به تاخیر اندامتأسفانه، به دلیل قطع دانش من قبل از سال 2021 و نبود اطلاعات به روز درباره مطالعهای که اشاره کردید، نمیتوانم جزئیات دقیقی درباره آن ارائه دهم. اگر سایر سؤالاتی دارید یا به موضوعات دیگری نیاز دارید، من در خدمت شما هستم.