یکی از اعضای شورای نگهبان اظهار کرد: بررسی صلاحیتها براساس قوانین و مقررات انجام میشود، و امیدواریم با حضور گسترده مردم، انتخابات پایان سال به صورت پرشوری برگزار شود.
او در اولین همایش دو روزه اعضای هیئتهای نظارت استانی در مشهد مقدس با عنوان «انتخابات قوی، منظم و موثر» اظهار داشت که انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی و ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری بسیار مهم و تعیینکننده هستند.
او به بند ۱۵ سیاستهای کلی انتخابات که از سوی رهبر معظم انقلاب ابلاغ شده و در رابطه با "حق الناس" است اشاره کرد و افزود: حق الناس یکی از موضوعات حیاتی در حوزه حقوق عمومی اسلام است و در انجام انتخابات نقش بسیار مهمی دارد و تأثیرگذاری نقش مردم را بیشتر میکند.
این عضو شورای نگهبان توجه به تأکیدات مقام معظم رهبری در این زمینه کرد و تأکید کرد که حفظ آزادی و سلامت انتخابات، حق انتخاب آزادانه مردم و حفظ آرا و حق الناس است.
او بیان کرد: اجرا و نظارت صادقانه بر انتخابات، حفظ حق انتخاب آزادانه مردم و مبارزه مؤثر با خلافکاران نیز در چارچوب حق الناس است.
این عضو شورای نگهبان با تأکید بر اینکه حق الناس باید در تمامی مراحل انتخابات مورد رعایت قرار گیرد، به عنوان مثال ثبتنام، بررسی صلاحیتها، تبلیغات، برگزاری و شمارش آرا را ذکر کرد.
این عضو هیأت علمی دانشگاه تهران در بخش دیگری از سخنانش به بررسی مولفههای حق الناس پرداخت و تعریف آن را تبیین کرد. وی اظهار کرد که حق الناس یک اصل دینی است که از آیات و روایات اسلامی مشتق شده و به عنوان مبنایی در فقه اسلامی برای تعیین حقوق و وظایف انسان در مختلف زمینهها به کار میرود. این مفهوم در علوم انسانی و اجتماعی نیز مورد بررسی و مطالعه قرار گرفته و در امور حقوقی، سیاسی و انتخاباتی نیز تأثیرگذار است.
وی افزود: حق الناس در زمینه انتخابات نمایانگر تحقق اصول و ارزشهای اسلامی در مسائل حکمرانی و زمینههای مختلف است. این مفهوم در نظام جمهوری اسلامی ایران به منظور تضمین حقوق مردم در امور انتخابات و مشارکت آزاد در فرآیند انتخاباتی بسیار مهم است.
این عضو هیأت علمی به تأکید اینکه حق الناس در اصلهای فقهی و حقوقی دینی دارای اهمیت ویژهای است، اشاره کرد: این مفهوم به عنوان بخشی از ارزشمندیهای اسلامی و انسانمحوری در نظر گرفته میشود و در تمام مراحل انتخابات از ثبتنام تا شمارش آرا و اعلام نتایج باید رعایت شود.
در پایان، وی به تفاوت مبانی نظامهای دینی با سایر نظامها اشاره کرد و اظهار داشت که نظامهای دینی معمولاً بر مبانی دینی و اصول اخلاقی تأکید دارند که در نظامهای غیردینی به همان اندازه ندیده میشوند. وی بیان کرد که در نظام اسلامی، ارتقاء عدالت و رفع تزاحمهای اجتماعی و اقتصادی با توجه به اصول دینی و مصلحت عامه جامعه در اولویت قرار دارد و به عنوان یک نظام اجتماعی دینی، مبتنی بر ارزشمندیهای انسانی و منطق اسلامی به عمل میآید.
این استاد دانشگاه تهران تصریح کرد که در اندیشه سیاسی اسلام، فرد به عنوان یک عضو جامعه بر مبنای نگاههای عُرفی تعریف نمیشود. به جای اینکه فرد به عنوان یک شخص مستقل در نظر گرفته شود، حق رای به عنوان حق الناس وجه ممیز اندیشه سیاسی اسلام است که باید با توجه به وضعیتهای موجود در جامعه بررسی و اعمال شود.
وی با تأکید بر اهمیت حق الناس در اسلام اظهار کرد که این حق به عنوان یکی از اصول و ارزشهای اسلامی در زمینههای مختلفی مورد توجه قرار میگیرد و در امور حکمرانی، حقوقی و انتخاباتی اثرگذار است.
این استاد دانشگاهی افزود: حق الناس باید در تمام مراحل انتخابات رعایت شود و مسئولان باید از ثبتنام تا شمارش آراء و اعلام نتایج این حق را حفظ کنند.
در ادامه، او به بررسی مبانی نظری حق الناس پرداخت و اظهار کرد که کرامت انسانی یکی از اصول این حق است. این کرامت به معنای ارتقاء انسانها به تکامل و تحقق کامل ذات انسانی تعریف میشود و همگان باید از امکانات موجود بهرهمند شوند تا به کمال مطلوب برسند.
وی افزود: حق تعیین سرنوشت نیز در این حقوق مطرح است و به معنای آزادی افراد در تعیین سرنوشت خود اشاره دارد. انسان باید به طور آزادانه توانایی انتخاب را داشته باشد و از دسترسی به حقوق اساسی محروم نشود.
این استاد دانشگاهی در پایان تأکید کرد که نهادهای نظارتی در نظام جمهوری اسلامی ایران برای بررسی صلاحیتها و نظارت بر فرآیند انتخابات وجود دارد و امیدوار است که با حضور گسترده مردم، انتخاباتی پرشور و موفق در پایان سال برگزار شود.