واضح آرشیو وب فارسی:: ورق استنلس استیل یکی از محصولات پرکاربرد در صنعت فلزات است که به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی خود، در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع ورق، از جنس فولاد ضد زنگ است که با اضافه کردن کروم و نیکل به آن، مقاومت بیشتری در برابر خوردگی و زنگ زدگی دارد.
ورق استنلس استیل به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی خود، در انواع مختلف گرید تولید میشود. با توجه به اینکه هر گرید از ورق استنلس استیل برای صنایع مختلف مناسب است، برای خرید ورق استنلس استیل بهتر است با توجه به نوع صنعت مورد نظر، گرید مناسب را انتخاب کرده و سپس خرید را انجام دهید. در ادامه این مطلب به بررسی پرکاربردترین گریدهای ورق استیل میپردازیم.
گریدهای پرکاربرد استیل
به طور کلی استنلس استیل در سه گرید اصلی 200 ، 300 و 400 تولید و به بازار عرضه میشوند که در این بین برخی از گریدهای استنلس استیل به دلیل خواص فیزیکی و شیمیایی که دارند کاربرد بیشتری در صنایع مختلف دارند. این نکته قابل ذکر است که قیمت ورق استنلس استیل، به علت تاثیرگذاری عوامل مختلف، متفاوت است. از جمله عوامل تاثیرگذار بر قیمت آن، نوع استنلس استیل، ضخامت و ابعاد، کیفیت، تامین کننده، بازار و نرخ ارز هستند.
با توجه به اینکه ورق استنلس استیل در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد، قیمت آن نیز برای هر صنعت ممکن است متفاوت باشد. برای مثال، در صنعت خودروسازی، ورق استنلس استیل با کیفیت بالا و ضخامت بزرگتر مورد استفاده قرار میگیرد که قیمت آن نیز بالاتر است. در ادامه همراه باشید با معرفی 3 تا از پرمصرفترین گریدهای ورق استیل در صنایع مختلف:
استنلس استیل 304
استنلس استیل 304 در گروه استیلهای گرید 300 قرار میگیرد. ورق استنلس استیل 304 نوعی از فولاد زنگنزن است با ایجاد تغییراتی بر پایه استیل 302 به دست میآید. این تغییرات شامل کاهش درصد کربن و افزایش کروم است.
وقتی از میزان کربن در این آلیاژ کم میشود، تأثیر آن این است که رسوب کاربید کروم را که در اثر عملیات جوشکاری ایجاد میشود، به شکل قابل توجهی کاهش میدهد. همچنین خوردگی بین دانهای حین انجام عملیات به کمترین حد میرسد.
تفاوتی که در ورق استیل 304 نسبت یه استیل 302 ایجاد میشود این است که اولی را میتوان بلافاصله پس از جوشکاری استفاده کنیم درحالیکه دومی بلافاصله قابل استفاده نیست و پیش از آن باید تحت عملیات حرارتی آنیل قرار بگیرد. در غیر این صورت مقاومت آن در برابر خوردگی کم میشود.
ورق استنلس استیل 304 میتواند حتی در محیطهای شدیدا خورنده بلافاصله بعد از جوشکاری استفاده شود. این ویژگی چنان که گفتیم به دلیل کربن کم است و این آلیاژ را بسیار کاربردی کرده است.
کاربردهای استنلس استیل 304
کمتر حوزهای از صنعت را میتووان یافت که استنلس استیل 304 در آن کاربرد نداشته باشد. ضخامت و ابعاد ورق استیل 304 میتواند متنوع باشد و یکی از دلایلی که کاربردهای متنوعی دارد نیز همین است.
مقاومت بالای ورق استیل نگیر 304 یکی از دلایل مهم دیگر است که سبب میشود این فلز در انواع صنایع از صنایع سنگین گرفته تا ظروف نگهداری مواد غذایی کاربردی باشد.
تعدادی از موارد کاربرد این ورق را فهرست میکنیم:
- ساختمانسازی (مثلا در پنلهای معماری چون نردهها و حفاظها و نیز برای استقامت خارجی در برابر آب و آتش)
- ظروف نگهداری مواد شیمیایی
- صنایع رنگرزی
- مبدلهای حرارتی
- ظروف نگهدار مواد غذایی حاوی اسید (مانند گوجه فرنگی، سرکه، آب لیمو ترش و ...) و لبنیات (بهویژه شیر)
- ساخت سینکهای ظرفشویی
- ساخت ظروف خوراکپزی، کتری و قوری و تابههای مسطح
- تجهیزات و ظروف آشپزخانههای صنعتی
- خودروها
- قطعات ماشینآلات
- سفتکنندهها و اتصال دهندهها شامل انواع پیچ، مهره و بولت
- مولدهای بخار
- وسایل تصفیه و فیلتراسیون آب
- هواپیماها
- صنایع و تجهیزات دریایی
- راکتهای جنگی
- هود، اجاقگاز و فر
- یخچالها
استنلس استیل 316
ورق استنلس استیل 316 نوعی از فولاد زنگنزن از گرید 300 نگیر است. پس از استیل نگیر 304، این ورق پرمصرفترین و پرتقاضاترین ورق استیل نگیر در بازار محسوب میشود. بسیاری از ویژگیهایی که سبب افزایش خرید ورق استیل 316 میشود، با استیل 304 شباهت دارد؛ تفاوت عمدهای که این دو با هم دارند، مقدار مولبیدن موجود در استنلس استیل 316 است.
مقدار 2 تا 3 درصد مولبیدن موجود در این ورق استیل مقاومت آن را به خوردگی به ویژه در محیطهای حاوی کلر افزایش میدهد. (کلر میتواند خوردگیهایی به صورت شکاف یا حفره ایجاد کند که ورق استیل 316 نگیر در برابر آن مقاومت دارد.)
ورق استیل 316 قابلیت خوبی برای جوشکاری و فرمپذیری دارد. این محصول را میتوان طی فرایند نورد فرم داد و به شکل قطعاتی گوناگون درآورد که در صنایع مختلف کاربرد دارد.
در استیل 316 نسبت آلیاژهای کروم و نیکل 18 به 8 است. افزوده شدن مولبیدن به این ترکیب سبب افزایش استحکام، توان حفظ خواص مکانیکی حتی در حرارت زیاد و مقاومت در برابر زنگ زدگی و خوردگی است. ورق استیل 316 ال نسبت به ورق 316 کربن کمتری دارد.
کاربردهای ورق استیل 316
استنلس استیل 316 با گریدهای آلیاژی متنوع، مقاومت بینظیر در محیطهای خورنده یا حرارتی و شکلپذیری عالی کاربردهای فراوانی در صنایع مختلف دارد. به همین دلیل آمار فروش ورق استیل 316 قابل توجه است. تعدادی از موارد کاربرد این ورق را فهرست میکنیم:
- تجهیزات هوافضا
- تجهیزات پزشکی
- مبدلهای حرارتی
- تجهیزات مربوط به مواد غذایی (تولید، نگهداری و حمل)
- مخازن ویژه انتقال مواد شیمیایی
- تجهیزات و دستگاههای صنعت نساجی و رنگرزی
- دستگاهها و تجهیزات تولید خمیر کاغذ
- سازههای دریایی و ساحلی
- اتصالات قایق و وسایل حمل دریایی
- تجهیزات تصفیه آب
- تجهیزات برودتی
استنلس استیل 430
ورق استیل 430 از استیلهای فریتی است. این استیل همانطورکه کد آن نشان میدهد، از سری 400 است؛ بنابراین از استیلهای دارای خاصیت مغناطیسی (بگیر) محسوب میشود. قیمت ورق استیل 430 با توجه به اینکه در گروه استیلهای بگیر قرار دارد، مناسب است.
در واقع نسبت به گرید نگیر ارزانتر شناخته میشود.
یک ویژگی متمایزکننده در ورق استیل 430 این است که قابلیت سخت شدن ندارد. با این حال مقاومت خوبی به خوردگی از خود نشان میدهد.
ویژگی متمایزکننده دیگر آن مقاومت به نیتریک است. این ویژگیها در کنار مقاومت نسبتا خوب در حرارت، سبب میشود در صنایعی گسترده کاربرد داشته باشد.
به همین دلیل است که کاربرد استیل 430 را میتوانید در بسیاری حوزهها از پالایشگاه نفت یا سیستمهای سرمایشی و گرمایشی گرفته تا طراحی سقف و دیوار رستورانها، لوازم خانگی و ... جستوجو کنید. درواقع فروش ورق استیل 430 در بازار گسترده است.
کاربرد ورق استیل 430
فروش ورق استیل 430 در بازار معمولا به دو صورت رول و شیت است. همچنین از نظر ظاهری در دو دسته مات و براق ارائه میشود. برخی کاربردهای آن در زندگی روزمره شما مشهود است. مثلا رویه اجاقگاز یا بدنه ماشینهای لباسشویی و ظرفشویی میتواند از ورق استیل 430 ساخته شده باشد.
- رویه و بدنه لوازم خانگی (مانند اجاقگاز، فر، ماشین لباسشویی، ماشین ظرفشویی و ...)
- پنلهای در و کابین یخچال و فریزر
- تجهیزات سلفسرویس و آشپزخانهها
- پنل سقف
- دستگاههای علمی و آزمایشگاهی
- بستها و اتصالات (خصوصا برای فضاهای خورنده)
- تزئینات داخلی خودروها
- اجزای دودکش
- اجزای ترانسفورماتور
آمار فروش ورق استیل 430 با توجه به این کاربردهای گسترده بالا است. همچنین برای برخی از کاربردها از انواع مات و برای برخی دیگر از انواع براق (خصوصا در کاربردهایی که نمود دکوراتیو دارند و مشهود هستند) استفاده میشود.
خرید گریدهای پرکاربرد استنلس استیل
با توجه به انواع گریدهای مختلف استنلس استیل که ذکر شده، برای خرید ورق استنلس استیل بهتر است ابتدا نیازهای خود را مشخص کرده و سپس با توجه به آن، گرید مناسب را انتخاب کنید. همچنین باید به ابعاد و ضخامت ورق نیز توجه کنید. سپس میتوانید به دنبال فروشگاههایی باشید که ورق استنلس استیل با گرید مورد نظر شما را عرضه میکنند و قیمت مناسبی نیز دارند.
ابعاد و ضخامت: ابعاد و ضخامت ورق استنلس استیل بسته به نوع پروژه و کاربرد آن متفاوت است. برای خرید ورق استنلس استیل، باید به این نکته توجه کنید که ضخامت و ابعاد ورق با نوع کاربرد آن تفاوت دارد.
نوع استنلس استیل: در بازار، نوعهای مختلفی از ورق استیل وجود دارد که بسته به کاربرد آنها، متفاوت هستند. برای خرید شیت استنلس استیل، باید به نوع آن توجه کنید و با توجه به کاربرد، نوع مناسب را انتخاب کنید.
کیفیت ورق: کیفیت ورق استنلس استیل یکی از مهمترین عوامل در خرید آن است. ورقهای با کیفیت بالا، دارای خواص فیزیکی و شیمیایی بالا، مقاومت بالا در برابر خوردگی، زیبایی و دوام بالا هستند. برای خرید ورق استنلس استیل با کیفیت بالا، به نام تولید کننده و استانداردهای مربوط به آن توجه کنید.
قیمت: قیمت ورق استنلس استیل نیز یکی از مهمترین عوامل در خرید آن است. برای خرید ورق استیل با قیمت مناسب، باید با توجه به نوع، کیفیت و ابعاد ورق، قیمت مناسب را پیدا کنید.
تامین کننده: تامین کنندهای که از آن استنلس استیل خریداری میکنید، باید از شرکتی معتبر و با سابقه باشد. همچنین باید به این نکته توجه کنید که تامین کننده دارای مجوزهای لازم برای فروش ورق استنلس استیل باشد. لازم به ذکر است فروشگاه شهر استیل ( shahrsteel.com ) عرضه کننده محصولات استنلس استیل و گریدهای پرکاربرد استیل با بالاترین کیفیت همراه با ارائه ضمانت اصالت وزن و آلیاژ ورق های استیل است.
خرید ورق استنلس استیل به دلیل کاربردهای گسترده آن، بسیار مهم است. برای خرید ورق استنلس استیل با کیفیت بالا و قیمت مناسب، باید به نکات فوق توجه کرده و با دقت و شناخت کامل از بازار، به خرید آن پرداخت. در این مطلب به معرفی ورق استیل 304 ، استیل 316 و استیل 430 پرداختیم و نکات خرید مربوط به ورق های استیل را شرح دادیم. امیدوارم از مطالعه این مطلب لذت برده باشید.